Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

GÁZ VAN!

Nem hülyék a szocik, akárki akármit is mondjon. Nem télen emelik a gáz árát, hanem most, a kánikulában. Ki a fene akarna most fűteni? Nem aprózzák el, mindjárt rávernek a mostani árra tíz százalékot. Persze, van már benne tapasztalatuk, hiszen 2002 óta már kilenc alkalommal emelték.
  Irén néném, akinél Csongrádon sok szép nyarat töltöttem gyermekkoromban, sohasem járt szemináriumra, sohasem tanulta a kapitalizmus politikai gazdaságtanát, mégis mindenkinél jobban magyarázza a tőkés rendszer arcpirító disznóságait: „Tudod, ezek a nyüvesek azt adják drágán, amit a nyomorult nép így is – úgy is megvesz. A gázt annak idején minden házba bekötötték, most meg fizethetek havi negyvenezret. Régen annyi volt itt a fóliás, hogy csak dőlt belőlük a termés, most meg a környéken már a kertekben se látsz paradicsomot. Nézem én a tévét minden este, megy ám a nagy duma, de a szegény emberre nem gondol itt senki.”

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke minap az üzleti élet képviselőivel találkozott, és merész bejelentést tett: tíz év alatt egymillió új legális munkahely jöhet létre! Feltéve, ha a magyar vállalkozói réteg a Fidesz mellé áll, és feltéve, hogy sikerül demokratikus úton leváltani a mostani kormányt.
  Szerintem igaza van! Kell egymillió munkahely, és meg is lehet csinálni! Magyarországon a rendszerváltás után másfél millió munkahelyet szüntettek meg. A multik alig teremtenek újakat, a mostani kormánypolitika pedig külföldre kényszeríti a magyar vállalkozókat, vagy egész egyszerűen kiöli őket, és velük együtt újabb magyar munkahelyeket tesz tönkre. Nemzedékek nőnek fel úgy, hogy nem tudják, mi is az munka, mert még soha sem volt munkahelyük, sőt, a szüleiknek sem.
  Egy szóval: kellenek az új munkahelyek. Persze, nem elég ezt mondani. Jó gazdasági programok kellenek, nagy ívű elképzelések. És még valami: elszántság és kitartás. Új munkahelyeket ugyanis csak állami programokkal és a magyar kis- és középvállalkozók támogatásával lehet teremteni. Ehhez pedig megálljt kell parancsolni a multiknak, és teljes szívvel a magyar vállalkozók mellé kell állni. Nem lehet egyszerre kedvesnek lenni a multikhoz is, a magyar vállalkozókhoz is.
  Mondok egy pár példát. Ha a kormány kötelezné a multikat, hogy ne 90 vagy 120 nap után fizessen a magyar beszállítónak, hanem azonnal, ez nagyon jó lenne nekünk, magyaroknak, de nem repesne az örömtől a multi. Ha a kormány komolyan csökkentené az élő munkát terhelő adókat, magyarán, ha a dolgozó után nem kellene ezerféle járulékot fizetni, a magyar vállalkozó felvehetné a versenyt a multival. Tehát: elszántság és kitartás. A szocialisták kormányaiban nem volt, nem merték, nem akarták megtenni. Az út a változtatáshoz adott, de el kell rajta indulni. S akkor lesz egy millió munkahely.

KISS PÉTER KELL NEKÜNK! KISS PÉTER KELL NEKÜNK?

Kiss Péter kell nekünk! – suttogják szocialista körökben. Kezdetben Medgyessy Péter kellett. Kiegyensúlyozott, nem öreg és nem fiatal, pont az, ami kell. Ja, és persze, tudja, hogyan élnek a szegények. Legalább is ezt mondta a választások előtti televíziós szereplésben, és ezzel végleg levette lábukról a nyugdíjas néniket és bácsikat. A baj az, hogy nem tudta! De, ahogyan ez szokott lenni, ez csak akkor derült ki, amikor már a nép beszavazta a hatalomba. Volt azért magához való esze, kerül, amibe kerül, mindjárt megemelte a pedagógusok, az állami tisztviselők fizetését. Azóta csendben is vannak. A húsos fazékból a nép zömének azonban nem jutott több. A nép ennek nem nagyon örült, s elkezdett hangosan háborogni. A szocialista politikacsinálók beijedtek. Ráadásul Medgyessy még a kórházakat sem tudta privatizálni, pedig megígérte a barátainak és üzletfeleinek. Punktum: mennie kellett!
  Nekünk Kiss Péter kell! – suttogták 2004 nyarán szocialista körökben. Olyannyira, hogy a szocialista vezérkar zöme már letette rá a nagyesküt. Aztán valaki szólt, hogy vissza az egész: Gyurcsány Ferenc kell nekünk! Lendületes, energikus, újító, és főleg le tudja győzni Orbán Viktort. Ez utóbbi bejött. 2006-ban tényleg nyertek a szocialisták, bár lehet, hogy sok helyütt inkább a Fidesz veszített. Aztán gyorsan kiderült, hogy a lendületesség nem más, mint idegbeteg rángatózás, az energikusság meg kapkodás. Az újító szellem sem egyéb, mint, hogy mindent privatizálunk, mindent eladunk, mindent odadobunk a piacnak.
  Nekünk Kiss Péter kell! – suttogják újra szocialista körökben. Ne törődj azzal, hogy ő is ugyanabból a velejéig rothadt KISZ-es társaságból jött, mint Gyurcsány! Nem számít, hogy Gyurcsány mellett szó nélkül felvállalta a kancellária-miniszterséget, amivel maga is hitelesítette Gyurcsány ámokfutását. Az a lényeg, hogy olyan jól mutat a TV-ben. Bölcs, mint Deák Ferenc. Mindenkihez van egy jó szava, sőt mindenkihez csak jó szava van. A kezével sem kalimpál a mikrofon előtt. Egyszóval: ideális. Nekünk Kiss Péter kell! Várj egy picit, gondolkodj! Nekünk Kiss Péter kell?

THÜRMER GYULA