Cikkek
 

 

 

MUNKÁSPÁRT

 

A TENNI AKARÁS GYŐZELME

A Munkáspárt elnöke az elmúlt héten három megyében is látogatást tett. Tolnában Paksot kereste fel, Békésben Szar­vast és környékét, Bácsban Kiskőröst.

Önmagában ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen döntöttünk: kerül, amibe kerül, a pártelnök járja végig mind a 176 egyéni választókerületet, mert ezek a látogatások lendületet adnak a helyi munkának, újra és újra ráirányítják a közvé­lemény figyelmét a pártra.
  A mostani három látogatásban van valami közös. Tolnában és Bácsban gyengék vagyunk, Békésben általában ugyan erősebbek, de a szarvasi térségben erősödnünk kell. Ennek ellenére lehet kitalálni okos dolgokat, lehet szervezni jó programokat, lehet erősíteni a Munkáspárt sorait. Vannak hasonló adottságú területeink másutt is. A különbség nem az erőben van, hanem a hozzáállásban. Sok helyütt az aktivistáink nem hisznek abban, hogy jól fognak bennünket fogadni a piacon, hiába írtuk meg ezerszer A Szabadságban. Másutt a helyiek félnek nyitni más politikai pártok felé, félnek felkeresni a helyi polgármestert, csak azért, mert Fideszes. Megint másutt nem akarunk bekopogtatni a helyi plébánoshoz. Mélyen bennünk élnek az egyházzal kapcsolatos fenntartások, amit nem most kaptunk, hanem harminc-negyven évvel ezelőtt.
  Ebben a három megyében másként gondolják, és ők gondolják jól. Mind a három példa jól mutatja, hogy olyan területeken is lehet pártelnöki látogatásokat szervezni, ahol nincs is tagunk. Persze, munka van vele. Kalapos Marika Bácsban heteken át ennek szentelte életét. Kiss János, Németh József, Gál Ferenc Békésben hónapokig jártak Szarvasra, amíg minden összejött, és Vajda Jánosnak is sokszor fel kellett emelnie a telefont. Elvtársaink hittek abban, hogy nincs lehetetlen. Hittek abban, hogy jól fogadják a Munkáspártot az ő térségükben is, hiszen manapság mindenütt jól fogadják. Mertek új irányokba nyitni. A szegénység, a kapitalista kizsákmányolás ellen ma igenis van közös mondanivalónk az egyházzal, akkor miért ne mondjuk? A politikánk ma az, hogy a nagy pártokkal nem kötünk szövetséget, de mindenkivel szóba állunk, mindenkivel készek vagyunk a város, a falu, az ország érdekében együttműködni. Ehhez pedig ismerni kell a parlamenti pártok helyi vezetőit, kivétel nélkül mindenkit. Igen, sokat kellett dolgozni. De megérte! Ha elvtársainkból hiányzik a tenni akarás, mindez nem valósult volna meg.
  És még nincs vége! Nem elég ugyanis az elnöki látogatást megszervezni, a tényleges kapcsolatépítés, az aprómunka csak ezután jön! Ha a tenni akarás megvan, ez is menni fog. 

BKV DOLGOZÓK! SZTRÁJKOLÓ MUNKÁSOK!

A MAGYAR KOMMUNISTA MUNKÁSPÁRT szolidáris veletek, és helyesli a sztrájkotokat.

A legmesszebbmenőkig ellenezzük a tervezett járatritkításokat, mely nemcsak a budapesti tömegközlekedést hozná katasztrofális helyzetbe, hanem nagyarányú dolgozói létszámleépítéssel is járna.

A Munkáspárt véleménye szerint az eddigi és a mostani „költségcsökkentő” intézkedések hátterében a fővárosi támogatás későbbi teljes megvonása, és a BKV privatizálása áll.

Elítéljük az elmúlt napokban, különféle szervezetek neve alatt, a sajtóban megjelent sztrájk-ellenes hangulatkeltéseket!

A TI SZTRÁJKOTOK – csakúgy, mint a korábbiak – JOGOS, ÉS IGAZSÁGOS!

A BKV megőrzése, minőségének javítása, a munkahelyek megtartása elemi érdeke a BKV dolgozóinak, minden budapestinek, és nekünk, kommunistáknak is.

MI TÁMOGATUNK TITEKET, a Gyurcsány-kormány és Demszkyék ellenetek dolgoznak.

A dilettáns BKV-vezetés kezéből milliárdok folynak ki, több milliós végkielégítéseket és prémiumokat tesznek zsebre, miközben a BKV ingatlanjait bagóért kiárusítják, és dolgozók százait teszik az utcára.

Mi úgy véljük, hogy a BKV forrásainak helyes átcsoportosításával, hozzáértő szakmai vezetéssel a fővárosi tömegközlekedés javítható és megőrizhető lenne.

A fentieket figyelembe véve KÖVETELJÜK:

1.      A vezetői végkielégítések, prémiumok azonnali és drasztikus csökkentését!

2.      A vezetés radikális átalakítását!

3.      Kevesebb igazgatóságot! Csökkentsék az irányítói „vízfejet”!

4.      A létszámleépítés a bürokráciát és a bújtatott ingyenélőket érintse, ne a fizikai dolgozókat!

5.      A munkakörülmények javítását!

6.      A fiktív tanácsadói díjak kifizetésének azonnali befagyasztását, és az eddigi kifizetések tételes felülvizsgálatát!

7.      Érdemi felelősségre vonást! Ne egy új posztra való kinevezés legyen a „büntetés”!

8.      A vezetés kiválasztásánál a szakmai hozzáértés domináljon, ne a politikai hovatartozás!

9.      A 4-es metró költségeinek átvilágítását!

10.     A főváros vezetése vállaljon garanciát a BKV megtartására és fejlesztésére!

11.     A BKV részleges privatizálásának azonnali leállítását!

Budapest, 2008. május 27.


ÚJ SZELEK BÉKÉSBEN

Kiss János és Németh József – a szervezők
 
Új lendületet vett a pártmunka az elmúlt időkben Békésben. Néhány hónapja új pártvezetők állnak a megye élén, köztük Gál Ferenc megyei elnök és Németh József alelnök. Nagy energiával fordultak olyan területek felé is, ahol eddig nem sok eredményt értünk el. Szarvas és környéke soha sem tartozott a Munkáspárt erősségei közé, ma azonban mindent újra kell szervezni. A KB-képviselőség fontos feladatát egy tapasztalt pártvezetőre, Kiss Jánosra bízták, aki idevalósi, iskolába is idejárt. Az elmúlt hónapokban sokszor megfordultak a térségben, s percre pontosan egyeztették Thürmer Gyula programját, aki az elmúlt héten látogatott ide. A szorgos munka meghozta gyümölcsét.
  Babák Mihály szarvasi polgármester, Fideszes országgyűlési képviselő a városról tájékoztatta a pártelnököt. Úsznak az árral szemben, próbálnak úrrá lenni az elhibázott kormánypolitika által okozott gondokon. Csabacsűd független polgármestere, Frankó János nem titkolta véleményét. 1982 óta vagyok tanácselnök, polgármester, de ilyen rossz még soha sem volt! Dankó Béla kondorosi polgármester, aki a Fidesz színeiben került be, szintén megerősítette: manapság művészet egy önkormányzat életét biztosítani.
  Thürmer Gyula találkozott a Munkáspárt térségi aktivistáival, és együtt helyeztek el koszorút a Tanácsköztársaság védőinek emléktáblájánál, valamint a KMP első szervezetének megalakulására emlékeztető táblánál. A sajtó nem mulasztotta el, hogy hírt adjon az eseményről.


AZ ATOMVÁROSBAN

Jó hangulatú beszélgetés a paksi Makovecz-templomban
 
Szokatlan feladatot kellett ellátnia a múlt héten Vajda Jánosnak, a Munkáspárt alelnökének. A paksi választókerület KB-képviselőjeként ő volt a házigazdája és előkészítője a pártelnök paksi látogatásának. Annak idején Vajda János maga vállalta el ezt a körzetet. A szomszédos Gerjenben született, a paksi gimnáziumba járt, és ma is otthonosan mozog Pakson is, a Duna menti községekben is. Sajátos világ az itteni, bejelentkezni nem lehet, csak beleszületni. A mi KB-képviselőnket magukénak érzik az itteniek, s ez nagy dolog. Nehezebb a helyzet a párt szervezettségével. Közismert, hogy a 2006-os párt tevékenysége nyomán sokan elhagyták a mi pártunkat. Néhány kedves idős elvtársunk azonban megmaradt, van tehát honnan elindulni.
  A szervezésben azonban Vajda János magára volt utalva. Segített a megyei elnök, Buda Péterné is, de a munka zömét Budapestről kellett elvégezni. A helyi szervekkel, pártokkal, közéleti személyiségekkel semmilyen hivatalos kapcsolatunk nem volt. KB-képviselőnk vette az Internetet, megnézte, hogy kivel érdemes felvenni a kapcsolatot, s írt nekik vagy telefonált. Nos, mi lett az eredmény?
  Hajdú János, Paks polgármestere szívesen fogadta Thürmer Gyulát. Jó néven vette a gesztust, amit Gyurcsány nem tett meg, amikor Pakson járt. Nem engem sértett meg, hanem a paksiakat, amikor nem kereste fel a polgármesteri hivatalt - tette hozzá a polgármester. Keresztes Pál, Paks katolikus plébánosa örömmel mutatta meg a Makovecz-templomot. A jó kedélyű tisztelendő mindent tudott a Munkáspártról, és nem is titkolta: sok mindent maga is úgy gondol. A város vezetői értékelték azt a gesztust is, hogy Thürmer Gyula felkereste a városi képtárat. A helyi kulturális élet fejlesztése nemzeti létünk kérdése – mondta el Thürmer Gyula a sajtó munkatársainak. A teljes helyi média jelen volt a sajtótájékoztatón, sőt, külön interjúk is készültek. De ne feledkezzünk el a paksi piacról sem! Csak úgy ömlött az emberekből a panaszszó: „nagy a szegénység, és még nagyobb lesz, ha “ezek” maradnak!”

Nemcsak a cseresznye fogyott a piacon
 

PETŐFI SZÜLŐHÁZÁBAN

Sikeres nap volt – munkáspártiak a költő szülőházánál
 
A Bács-Kiskun megyei tagjaink múlt szombaton derekasan állták a sarat. Még a fiatalabb nemzedékeknek is becsületükre válna reggel héttől este ötig talpon lenni. Bizony, Kiss Lászlóné megyei elnöknek és Kalapos Marikának, a Központi Bizottság tagjának kora reggel kint kellett lenni a kiskőrösi piacon ahhoz, hogy sikeres legyen a pártelnök látogatása. A kis létszámú, de lelkes aktivista gárda is velük volt. A megyei elnök férjét, Kiss László KB-képviselőt, Lakatos Lajost és feleségét Kalocsáról már régóta ismerik olvasóink is. Itt volt az ifjabb nemzedék képviselője, Bordásné Keresztes Márta Kecskemétről, de az örökifjú Ács Viktor is végigdolgozta a napot. Ezen a szombaton nagy piac volt Kiskőrösön, és bizony vitték is a Balszemmel kötetet. A Szabadságból nem lehetett eleget hozni Pestről, annyira kapós volt.
  Jól választották ki a napot a szervezők, ezen a hétvégén ünnepelt a város. A bor és a jó ételek köré fesztivált szervezni mindig remek ötlet, s most a Munkáspártnak is hasznára vált. Rengeteg ember az utcákon, rengeteg lehetőség találkozni, beszélgetni az ottaniakkal. A Munkáspártot jól fogadták ezúttal is. Új és sikeres gondolat volt elmenni a városi mentőállomásra. Sokat tudtunk meg a kormányzati nyilatkozat és a valóság közötti szakadékról. A mentő legfeljebb a városon belül ér oda tizenöt perc alatt, a tanyavilágban nem. A betegszállítás eddig is nyereséges volt, nem véletlen, hogy éppen ezt privatizálták. A vasútnál is a teherszállítás kell a magántőkének, a személyforgalmat meg hagyja az államra.
  Az István Borházban a párt elnöke és vendéglátói egyetértettek abban, hogy a mostani kormánypolitika tönkreteszi a magyar bortermelőket. A szabályozások indokolatlanul szigorúbbak, mint az Európai Unióban, mindennaposak a hatóságok szükségtelen ellenőrzései, az adópolitika pedig ellehetetleníti a versenyképességet.
  Thürmer Gyula és a Munkáspárt helyi aktivistái közösen koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szülőházának falán. „Mi a magyar kultúrát, a magyar nyelvet védjük” – mondta a pártelnök az összegyűlteknek. A nap hasznos beszélgetéssel zárult Kiskőrös polgármesternél, Domonyi Lászlónál.