Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

LÓTI-FUTI MINISZTERELNÖK

Teljesen elkerülte a figyelmemet a hír. Meg­bocsáthatatlan! Gyurcsány mellől hullanak a testőrök, a jó kondiban lévő kormányőrök nem bírják a miniszterelnök iramát. Én meg nem veszem észre. Ő ugyanis fut. Nem a pénze után, abból van bőven, minek strapálja magát. Nem is a népszerűsége után, mert azt már úgysem hozza be. Fut, csak úgy! Nem tudom, hogy Amerikában hogy van, de ott nem hullanak a testőrök. Te, lehet, hogy ezek az amerikaiak előre tudják, hogy lóti-futi elnökük lesz, s olyan kormányőröket képeznek ki? Vagy egyszerűen másról van szó?
  Aki rendőrnek, katonának, ne adj’ isten kormányőrnek megy, az reggel ne egy féldecivel, hanem reggeli tornával kezdje! Persze, mit csodálkozunk ezen? Szerencsétlen rendőreink többségét annak idején tornából felmentették. A testnevelés, a sport ma sem tartozik a testület erősségei közé, bár kivételek bizonyára vannak. Ha én lennék a kormányőrség parancsnoka, bizony, futtatnám néhány száz métert a katonát, sőt úszatnám is, mert hátha a következő miniszterelnök éppen úszni szeret. Karinthy Frigyestől tanult szerénység nem engedi elárulni, hogy kik lehetnek az úszni szerető miniszterelnök-jelöltek.

ÖSSZEESKÜVÉS

Összeesküvés áldozatai vagyunk. Mi mindig csak arra gondolunk, hogy mi miért járunk rosszul, ha drágább lesz a benzin. De belegondoltál-e már, hogy hányan járnak jól? Reggel hozod be a gyereket, este viszed haza, áll a város, te meg csak fogyasztod a jó drága benzint.
  Hogy lehetne tiszta és gyors villamosokat forgalomba állítani? Persze, de minek? Fizess csak a drága benzinért! Hogy lehetne jó, vagy csak egész egyszerűen egyenes utakat építeni Budapesten? Persze, de minek? Hogy lehetne adókedvezményt adni a robogókra? Lehetne, de minek? Egy nagy autó sokkal több benzint fogyaszt, és sokkal jobban jár a tőkés.
  Már ezer év óta tudjuk, hogy az áremelésnek fontos, de nem egyetlen tényezője az olajár emelkedése. Magyarországon a benzin ára durva átlagokkal számolva 1,16 euró, kb. 290 forint. Ebből 0,63 euró, azaz kb. 158 forint az adó. Az amerikai, kanadai, japán, de még a spanyol tőkés is kisebb adót vet ki, csak nálunk több, mint 50 százalékot. Ha azt gondolod, hogy ez a sok pénz a te gyarapodásodra megy, mondjuk, neked építenek utakat, parkolókat, nagyon tévedsz! Ez a pénz azért kell, hogy a multik álla véletlenül se kopjon fel, és te rabja legyél a kapitalista rendszernek.

FOLYTASSA, NŐVÉR!

Megvallom őszintén, hogy utálok kórházba járni. Mégis annyit járok kórházba, amennyit a politikusok közül kevesen. Szerencsére csak hivatalból, mert engem érdekel, hogy mi is a valóság. A kórházaink, ne tagadjuk, megváltoztak az elmúlt években. Nincs ebben semmi rendkívüli, 15 éve még mobiltelefon is alig volt, most meg már mindenkinek az csörög a zsebében. A kórházakban is sok minden jobb, szebb, modernebb. Egy valamiből azonban kevesebb van. Pont abból, amiből azt hittük éveken át, hogy Dunát lehet rekeszteni. Nincs elég ápolónő. Sőt, holnap egyáltalán nem lesz ápolónő.
  Tudod, nem az lep meg, hogy ápolónők megpróbálnak másutt érvényesülni, elmenni máshova, ha tudnak. Engem az lep meg, hogy a nagyokosok ezt nem látják, vagy pontosabban, nem akarják látni. Én összehívnám az összes nővért, megemelném a pénzüket, és csak azt mondanám: folytassa, nővér! Ezt tanácsolom tisztelettel mindenkinek, aki ma hatalmi funkciót foglal el. És tedd nyugodtan hozzá, mert nem esik le a karikagyűrű az ujjadról: Ön nélkül nem megy!

TELIK RÁ!

 

Egyik ismerősöm, baloldali, nagyon baloldali, balrább már nem is nagyon van senki, hosszú percekig lelkendezett. Ilyen díszszemlét már régen nem látott a világ! Megmutattuk az amerikaiaknak, hogy vannak ám orosz fegyverek, és nem szeretnék a rohadt imperialisták helyében lenni!
Igaz, ami igaz, díszszemle volt. Május 9-én, Moszkvában. Sok katona, annyian, mint az oroszok, szép új egyenruhában. És technika, rakéták, harckocsik, repülők. Az egész egy kicsit olyan volt, mint amikor a kiegyezés után megkérdezték Debrecen elöljáróit, vajon minek nekik színház – a válasz egyszerű és velős volt: telik rá! Nos, a mai Oroszországnak sok mindenre telik, díszszemlére is.
  Az amerikaiak helyében azonban én nem nagyon ijednék meg. Oroszország ugyanis nem a Szovjetunió, még csak nem is a gorbacsovi perverz kivitelben. Oroszország nem szocialista ország, hanem kapitalista a javából, persze sajátos helyzetével és sajátos érdekeivel, de mégis csak kapitalista ország. A kapitalista Oroszország új-régi vezetése momentán nem akarja a világkapitalizmust gyengíteni, hanem inkább élvezné még egy darabig a rohadtul magas gázárat. Mert Putyin is, Medvegyev is tudja, az orosz gáz köbmétere a valóságban 30 dollár, és nem 300. Háromszáz azért, mert a világ másik tőkés részének is megéri, sőt, nekik is telik rá!

THÜRMER GYULA