Cikkek
 

A rendszerváltók és pártházaik

Vélemény

A Kisgazdapárt egykori székháza
A Kisgazdapárt egykori székháza

Azt írják az újságok, hogy mára, szinte valamennyi parlamenti párt megvált attól az ingatlantól, amelyet a rendszerváltást követően utaltak ki a számára.

Valamikor 1991 elején állapodott meg egymással az MDF, az SZDSZ, az FKGP, az MSZP és a KDNP abban, hogy tehermentesen és vagyonátruházási illeték nélkül tulajdonukba vehetik a számukra kijelölt székházakat. Az erre vonatkozó törvény 1991 októberében jelent meg.

Ezt követően az MDF a Bern tér 3. szám alá, az SZDSZ a Mérleg utca 6-ba. a kisgazdák a Belgrád rakpart 24-be, a Fidesz a Lendvay utca 28-ba.

Az MSZP a Köztársaság tér 26-ba, a kereszténydemokraták a Nagy Jenő utca 5. számú ingatlanba költöztek, és lettek kizárólagos tulajdonosai az épületeknek.

Ezek a pártok néhány esztendő múltán elkezdtek megválni székházaiktól. Az MDF ingatlanát 1995-ben vette át a Postabank Rt. 300 millió forintos hitel fejében a párt által alapított Fodema Kft-től. Mivel a hitelt nem tudták visszafizetni, 2001 nyaráig bérelték az épületet, majd a Szilágyi Erzsébet fasor 73. szám alá költöztek, ahol ma is vannak.

A KDNP 1999-ben vált meg székházától 450 millióért, majd a Thököly útra költöztek, azt 2005-ben eladták és most a VII. kerületben van az irodájuk.

Az SZDSZ 1997-ben adta el székházát 553 millióért, most a Gizella úton van a székházuk.

A Kisgazdapárt 2002-ben 700 millióért adta el székházát, majd különböző okok miatt 2006 őszén elárverezték.

Az Antall - kormány idején a Fidesz részben vagy teljesen három ingatlant is kapott (kettőt az MDF-el közösen.) A Fidesz és az MDF 1993-ban 1,5 milliárd forintért eladta a Váci utcai (közös) ingatlant, melyből a Fidesz 690 milliót kapott.

2003-ban bérbe adták a Lendvay utcai székházat, most a VIII. kerületben és a Képviselői Irodaházban vannak.

Az MSZP a Köztársaság téri ingatlanért, ebben az évben 900 millió forintot kapott és elköltözött.

Fafe