Cikkek
 

A nép türelme sem végtelen

Vélemény

A magyar nép történelmét néhány kiemelkedő személyiséghez fűződő korszaktól eltekintve, nem a dicsőség, a jólét jellemezte. Tömegével találhatunk önjelölt, fanatikus, "hivatástudatos", de vezetésre alkalmatlan politikusokat.

Aki nem "maszületett", és átélte a II. világháború és az ellenforradalom pusztításait, tudja, hogy ezeket a hatalmas károkat helyes irányítással az ország népe rövid idő alatt helyrehozta. Így történt ez a Kádár nevével fémjelzett korszakban.

A rendszerváltást követő időszak politikusait minősíti, hogy ennek az elitnek 18 év sem volt elég. Csak arra jutott idejük, hogy "jó időben jó helyen" legyenek. Építés helyett az ipari, mezőgazdasági üzemek tönkretételével és olcsó kiárusításával uralomra segítették a multinacionális gazdasági és banktőkét, az ország javainak elherdálásával második világháborús nagyságrendű károkat okozva hazánknak. Létrehozták a munkanélküliek, hajléktalanok és nyomorgók népes táborát.

Úgy kísérleteznek ma is, minden felelősség nélkül a lakosság élet- és munkakörülményeivel, adóforintjaival, mintha mindenhatók lennének. Gyakran hivatkoznak a parlamenti többségre, holott a választóik is más programra szavaztak

Azt gondolják, hogy küldetéstudatuk felhatalmazást ad arra, hogy a szakmai, a civilszervezetek és a lakosság döntő többségének akarata, tiltakozása ellenére vezényeljék le az általuk reformnak nevezett rombolást.

A múlt rendszer eredményeit és hibáit a jelen időszak realitásaival összevetve láthatjuk a szocializmust építő országunk fölényét, amikor minden intézményt fenn tudtunk tartani, biztosítva a szerény, de humánus életet és létbiztonságot.

Ideje lenne a képviselőknek a lelkiismeretükre - ha van - hallgatni és nem a frakciófegyelemre! Mert milyen népképviselet az, ahol a választók akarata ellenére szavazó képviselők nem hívhatók vissza? Látszatdemokrácia.

A bölcsek köve birtokosának gondolják magukat, hogy senkire sem hallgatva szüntetnek meg iskolákat, kórházakat, vasúti vonalakat.

Alakítanak „zsebhadsereget“ nagylétszámú tábornoki karral, s rendelnek neki levegőben utántölthető repülőgépeket.
Személyi felelősség pedig semmiért nem terhel senkit. Mindent azonnal üzleti, szolgálati vagy államtitokként kezelnek.

Nincs annál felháborítóbb, mint amikor a reformnak nevezett rombolásokat az igazságosság érdekében tett cselekvésnek tüntetik fel.
Akik több társadalmi rendszert megéltek, azokban joggal merül fel a kérdés: ez a jelen formáció a magyar nép érdekeit szolgálja-e?

Pákoci István,
Budapest