Cikkek
 

A KNDK idén lesz 60 éves

Külföld

Kim Il Sung emlémúzeuma Phenjanban

A KNDK vezető lapjai, a Rodong Sinmun, a Joson Inmingun és a Chongnyon Jonwi a hagyományoknak megfelelően az idén újévkor is közös szerkesztőségi cikkben értékelték az elmúlt évet és az idei teendőket.

A koreai nép 2008. szeptemberében ünnepli a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kikiáltásának 60. évfordulóját. Ennyi ideje él és fejlődik a nép szocialista állama koreai földön.

Az idei évről szólva Kim Jong Il, a Koreai Munkapárt főtitkára kijelentette, hogy "országunkat, hazánkat még virágzóbbá kell tennünk, összhangban Kim Il Sung elnök szándékaival."

A vezércikk kiemeli, hogy a KNDK léte bizonyítja a szocializmus építésének koreai módszereit, az úgynevezett Juche - és Songun-szocializmus létjogosultságát.

A tavalyi nagy állami ünnepségek, amelyekre Kim Il Sung születésének és a koreai hadsereg megalakításának évfordulóján kerültek sor, a koreai társadalom belpolitikai egységéről tettek tanúbizonyságot. A gazdaságban is születtek eredmények. Folyik a bányászat, a fém- és vegyipar technológiai korszerűsítése. Új vízierőművek épülnek. 2007-ben erősödtek a KNDK külpolitikai pozíciói is.

Előrelépés történt a hathatalmi tárgyalásokon, és ismét sorra került a két Korea csúcstalálkozójára.

Koreai gyerekek a párt emlékműve előtt

A koreai párt az idén is kiemelt feladatként kezeli az ideológiai és nevelőmunkát. Az embereknek érteniük kell, hogy milyen ügyért vállalnak jelentős áldozatot és lemondást. A vezető lapok szerkesztőségi cikke világosan leszögezi, hogy a „szocializmus népünk sorsa és jövője“.

Továbbra is szükség van a koreai nemzeti sajátosságok maximális figyelembe vételére.

A KNDK 2008-ban is jelentős erőket fordít honvédelmének fejlesztésére.
A hathatalmi tárgyalások ugyanis nem azt jelentik, hogy az USA katonai és politikai fenyegetése végleg eltűnt volna.

A védelmi ipar fejlesztésével párhuzamosan a koreai kormány jelentős erőfeszítéseket tesz az ország stabil energiaellátásának biztosítására. Változatlanul a fő feladatok között szerepel az élelmiszerellátás.

A KNDK új fajták meghonosításával, új technológiák bevezetésével szeretné a mezőgazdasági termésátlagokat növelni.