Cikkek
 

A népszavazási kezdeményezésről

Belföld

Tüntetés az Erzsébet kórházért

Albert Zsolt és felesége - Budapest XIII. kerületében élő házaspár - még 2007 elején nyújtott be népszavazási kérdéseket a tb-privatizációval szemben.

Ezek belekerültek az ismert procedúrába, minden fázisban megtámadták azokat. Az év során a Munkáspárt képviselője is tárgyalt a kezdeményezőkkel a népszavazás sorsáról.

Egyik kérdésüket végül 2007 végén az Alkotmánybíróság is jóváhagyta, s december 13-án hitelesítették az aláírásgyűjtő ívet. Az aláírásgyűjtésre bocsátható kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?“

A megkérdezett szakértők szerint sikeres népszavazás esetén a kérdés alkalmas az elfogadott törvény életbe léptetésének megakadályozására, illetve hatályon kívül helyezésére.

A kezdeményezők alapállása kezdettől az volt, hogy a kérdésüket, az aláírásgyűjtést egyetlen politikai erő se sajátíthassa ki. Ilyen előzmények után került sor a kezdeményezőkkel a széles körű támogatói megállapodásra. Az aláírásokat 2008. április 13-ig, már csak három hónapig lehet gyűjteni.

A Munkáspártnak alapvető érdeke és kötelessége, hogy minden erőnkkel támogassuk az aláírásgyűjtést. A tét az, hogy sikerül-e megvédeni a szolidaritási elvű egészségbiztosítást! E hét közepén már rendelkezésünkre állnak a hivatalos ívek, s a megyei elnökök január 14-ei értekezletén egyeztetjük a feladatokat.