Cikkek
 

Mit kell tudni az MSZOSZ-ról

Belföld

MSZOSZ-majális 2007-ben Budapesten

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 1990 márciusában alakult. Az egykori egységes szakszervezeti tömörülés, a SZOT helyébe szakszervezeti tömörülések léptek. Az MSZOSZ a legtöbb szervezetet tudta egységes szervezetbe fogni. Az MSZOSZ elsősorban a versenyszférában működő szakszervezetek szövetsége. Tagjai sorában a közszolgálat és a közszolgáltatás, a média és az oktatás területén működő szakszervezetek is megtalálhatók.

Az MSZOSZ egyenjogú és önálló országos szakmai, iparági, ágazati szakszervezetek, illetve országos szövetségeik szövetsége. Az MSZOSZ-t 38 szakszervezet alkotja. Köztük olyan szakszervezetek, mint a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a Textilipari Dolgozók Szakszervezete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Vasutasok Szakszervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Konzervipari Dolgozók Szakszervezete, Postás Szakszervezet, Ruházatipari Dolgozók Szakszervezete és mások.

A Szövetség alapvetően ágazati elven szerveződik, ugyanakkor regionális, megyei és kistérségi szervezeteket is létrehozott. Az MSZOSZ tagszervezetei az aktív munkavállalók mellett a szakmunkás tanulókat, a munkanélkülieket és a nyugdíjasokat is tagjaik sorába szervezik.

A történelmi hagyományoknak megfelelően, elsősorban munkahelyen szerveződnek a szakszervezeti alapszervezetek, az utóbbi években azonban területi alapszervezetek is létrejöttek. A szervezet működése az ország egész területére kiterjed.

A szövetség korszerűsítése, a működés modernizálása érdekében mélyreható szervezeti és tartalmi átalakulási folyamat indult, amelynek célja a tagság felé nyitott, szolgáltató jellegű, a nyomásgyakorlásra alkalmas ágazati szakszervezetek egymással szolidáris szövetségének kialakítása. A rétegek sajátos érdekeinek megjelenítése érdekében, önszerveződéssel rétegszervezetek jöttek létre az MSZOSZ keretén belül, így az MSZOSZ Női Választmánya, a Nyugdíjas Szövetség, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség.

Az MSZOSZ kezdettől fogva az MSZP politikai vonalához állt közel. Az első ciklusokban számos szakszervezeti vezető vállalt országgyűlési képviselői tisztséget az MSZP színeiben.

A Munkáspárt mindig támogatta a szakszervezetek, ezen belül az MSZOSZ érdekvédelmi harcát. A Munkáspárt és az MSZOSZ viszonyára az elmúlt két évtizedben jelentős hatással volt az MSZP és a Munkáspárt viszonya. Ha szorosabb volt a viszony az MSZP-vel, szorosabb lett a viszony az MSZOSZ-szel is. Így az 1998-ban Thürmer Gyula meghívást kapott az MSZOSZ kongresszusára, 2001-ben Sándor László, akkori MSZOSZ-elnök ellátogatott a Munkáspárt székházába. A későbbiekben a Munkáspárt határozottan bírálta az MSZP-kormányok neoliberális gazdaságpolitikáját.

A Munkáspárt figyelemmel kísérte az MSZOSZ változásait, de egyelőre még nem jött létre találkozó Pataky Péter új elnökkel.
2007-ben a Munkáspárt részt vett több olyan akcióban, amelynek részese volt az MSZOSZ is. A Munkáspárt is támogatta az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó elképzelést.

November 10-én a Munkáspárt - hosszú évek óta először - részt vett azon a tiltakozó gyűlésen, amelyen a szakszervezeti tömörülések emelték fel hangjukat az egészségügyi törvénnyel szemben.