Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Kenyában nem kell félni!

Kenyában a helyzet feszült, de nem kell aggódni! A négerek egymást verik, nem bennünket, és ez mégiscsak megnyugtató. Kaja van, legalább is a szállodákban, ahol a magyar turisták vannak, a többi meg nem ránk tartozik. Ezt hallottam újév óta napokon át a rádióban.

Gondolj bele! Ha ez még nem is a bőség, ha nem is a Kánaán, de azért már valami! El tudtad volna képzelni pár éve, hogy a magyar turisták miatt aggódjunk, akik a karácsonyi hideg elől Kenyába menekülnek? Kíváncsi voltam, hogy hány ilyen szerencsés ember lehet. Én egyet se ismerek, de ez nem változtat a lényegen. Nos, a hírek szerint 360 derék magyar honfitársunk már is Kenyában van, és újabb 60 fő pedig elutazott.

Senki ne beszéljen nekem semmit! Kis hazánkban igenis vannak emberek, akik megértették Gyurcsány nagy vízióját, tudnak élni a kormányreformok kínálta történelmi lehetőséggel, és félre tudnak magunknak tenni egy kis luxusra. Egészen megsajnáltam az egyiket, aki megrettent a hírektől, és Kenya helyett Zanzibárba ment.

Szegény, ég és föld! Egész évi pihenése el van rontva! Hát igen, gaz, Fidesz-barát agitátor az, aki azt meri mondani, hogy nálunk rossz a helyzet! Igenis jó, pontosan úgy, ahogy kormányunk mondja. Egy kis megjegyzéssel. Az élet jobb lett. Egyeseknek lett jobb. A régi és új gazdagoknak, a hatalomhoz közelállóknak, a Kenyában és Zanzibárban pihenőknek. A többség viszont arra gondol, hogy megint drágább a kenyér, a fűtés, a BKV-bérlet, a csatornadíj, s az idén se megyünk üdülni.

Ki akar olcsó kórházat venni?

Minden évben elmegyek szűrővizsgálatra. Tavaly decemberben is elmentem. Tavaly előtt a mellkasröntgen úgy történt, hogy odamentél, és megcsinálták. Most, a Horváth Ágnes-féle reform jegyében már előjegyzést kellett kérni.

Szerencsésnek éreztem magam, hogy december elején kaptam egy január 2-án reggel nyolc órára szóló előjegyzést. Érted? Nem CT, nem spéci vizsgálat, közönséges mellkas-átvilágítás. Január 2-án odamentem, és közölték, hogy a gép elromlott, jöjjek másnap. Másnap reggel közölték, hogy volt egy kivételes félóra, amikor a gép működött, de most megint nem.

Summa sumarum, harmadjára sikerült. Az alkalmazottak közben elmondták, hogy mire megy ki a játék. Ez a kórház sokat ér. Nem mondom meg, hogy melyik, mert bajuk lehet az ott dolgozóknak. Nos, a rendelőintézetet már eladták, most a kórházon a sor. Igen ám, de ki akar drága pénzért kórházat venni, ha lehet olcsón is? Csak egy-két jó barát kell jó helyen, akik szépen leverik a kórház árát. Úgy, ahogyan ezt tették a Csepel Művekkel. Addig szabdalták a magyar ipar büszkeségét, hogy a végén fillérekért oda lehetett adni. Vagy ahogyan ezt tették a balatonaligai üdülővel, a szovjet laktanyákkal és sok minden mással.

Most ugyanezen a szemét módon az elmúlt években felfejlesztett kórházak névleges értékét verik le, hogy aztán a tőkés barátok hozzájussanak a tényleges értékhez. Lehet, hogy jövőre már fizetni kell a röntgenért?

Bezárt a Soros alapítvány

December végén végleg bezárta kapuit a magyarországi Soros Alapítvány. Nehezen tudnék könnyeket ejteni, mert én soha egy fillért nem kaptam tőlük. Mint ahogyan a magyar emberek többsége soha nem részesült az alapítvány kegyeiben. Soros György magyar származású milliárdos az 1989-90-es rendszerváltás, magyarán a tőkés ellenforradalom egyik kulcsfigurája volt. Az alapítvány 1984-től a "magyar társadalom kibontakoztatása" címén több irányban készítette elő a tőkés fordulatot. Kivitték tanfolyamokra, bemutatókra az akkori magyar politikai és szellemi vezető réteg azon tagjait, akiket erre érdemesnek tartottak. Volt ott mindenki, történész, jogász, műfordító, de még az egykori MSZMP KB funkciónáriusaiból is akadtak.

Az alapítvány fizette az útiköltséget, szervezte a kinti programokat. A magyar szellemi és politikai élet e képviselőivel gyorsan megetették a nyugati világ értékeit. Elérték azt, amit akartak: belülről lazították fel a magyar társadalom szöveteit.

Ennél sokkal inkább a jövőre orientált volt az a döntés, hogy magyar egyetemistákat vigyenek ki hosszabb-rövidebb képzésre az USA-ba, Angliába, vagy ki tudja, hova. Soros maga is dicsekedett azzal, hogy a Fideszt ők találták ki. Orbán Viktortól kezdve sokan tanulhattak akkoriban nyugati iskolákban. A Soros Alapítvány szépen-lassan összekalapálta az eljövendő rendszerváltó politikai garnitúrát.

Emlékszem, hogy 1989 végén, amikor a Munkáspártot kezdtük szervezni, a Köztelek utcában még régi stencil-gépet használtunk másolásra, és az anyagainkat régi NDK írógépeken írtuk. Az volt! Nekünk az volt! Az akkori ellenzéki pártok és szervezetek, értelmiségi egyesületek bőséggel el voltak látva számítógépekkel és japán fénymásolókkal.

Thürmer Gyula