Cikkek
 

MÁJUS1

MOSZKVA ÉS KIJEV IS VÖRÖSBE ÖLTÖZÖTT

 
A Szovjetunió volt tagköztársaságaiban mindenhol tízezrek ünnepelték május 1-ét. Moszkvában a média sem tudta elhallgatni az Orosz Föderáció Kommunista pártjának sokezres menetét. Gennagyij Zjuganov pártelnök egy teherautó platójáról bírálta a “putyin–medvegyizmust, az új cárok uralmát”. Vlagyimir Ulasz, a moszkvai pártbizottság vezetője szerint az elmúlt években soha ennyien, és ilyen egységben nem vonultak fel az orosz fővárosban. A negyvenes éveiben járó volt vadászpilóta megjegyezte azt is: „Nincs időnk pihenni, legfeljebb egyet szusszanni, május 9-én, a győzelem napján újra az utcán van a helye mindenkinek, aki elítéli a fasizmust és a NATO-t!” A moszkvai győzelmi felvonulásról A Szabadság következő számában részletesen is beszámolunk.
  Kijevben a kommunisták Lenin szobrától indultak a belvárosba. A tízezres menetben szinte mindenki vörös zászlót vagy transzparenst vitt, a korábbiaknál sokkal több volt a fiatal arc is. Az Ukrán Kommunista Párt vezetője beszédében leszögezte: „Csak a kommunisták képviselik a dolgozók érdekeit, csak köztük nincsenek tolvajok és becstelenek. Csak a kommunista párt védi meg Ukrajna nemzeti érdekeit, s mond határozott nemet a NATO-ra!” Pjotr Szimonyenko a közelgő kijevi önkormányzati választásokra utalva elmondta: „A kommunista párt győzelme biztosíték, hogy ne csak plázák és bankok épüljenek az ukrán fővárosban!”

A Szabadság következő száma

Tájékoztatjuk előfizetőinket, hogy lapunk következő heti száma Pünkösd miatt a szokásosnál egy nappal később, május 16-án, pénteken jelenik meg. Kérjük A Szabadságfutárokat, hogy a lapszámot ezen a napon vegyék át.


AKTUÁLIS

Harcos május elseje Görögországban

Ezrek tüntettek or­szág­szerte a Munká­sok Egyesült Harci Frontja (PAME) által szervezett megmozdulásokon Görögországban. Hetven városban vonultak fel munkások, diákok, emigránsok és értelmiségiek, kiemelkedõen sok fiatallal soraikban. A tüntetés résztvevõit a Palesztin Munkások Uniójának képviselõje és egy ukrán munkásasszony köszöntötte, s megtartotta beszédét George Perros, a PAME képviselõje. Kifejezte szolidaritását a török munkások betiltott felvonulásával, és népszavazást sürgetett a Lisszaboni Szerzõdésrõl. A több ezer tüntetõ az amerikai követség elõtt is tiltakozott, antiimperialista jelszavakat skandálva. Ezzel egyidõben Giorgos Toussas, a Görög Kommunista Párt (KKE) központi bizottságának tagja részt vett a Török Kommunista Párt Isztambulban tartott tüntetésén, és felszólalt a török kormány elnyomó politikája ellen.

 

A munkásért, a dolgozóért

A Török Kommunista Párt a nehéz körülmények, a kormányzat, a hatóságok ellenük irányuló támadásai ellenére is több tízezer embert vitt ki Isztanbul utcáira május 1-én. A tüntetõk éltették a nemzetközi szolidaritást és elítélték a tõke minden emberi értéket semmibe vevõ terjeszkedését. A török kommunisták jelszava egyszerû volt, mindenki értette és használta: „A munkásért, a dolgozóért!”

 

 

Cseh nem az amerikai rakétákra

Prágaban Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke élesen bírálta a Mirek Topolánek vezette jobbközép koalíciót a párt több ezer embert vonzó nagygyûlésén. Filip ismét ellenezte, hogy az amerikai rakétavédelmi tervek keretében radarállomást létesítsenek cseh földön. A kommunista politikus szerint a külföldi katonáknak semmi keresnivalójuk hazájában. Az amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítése ellen Lengyelországban is tiltakoztak.

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu