Cikkek
 

MÁJUS1

AZ MSZP IS TŐKÉS,

A Munkáspárt majálisának hagyományaihoz híven, beszéde megtartása után Thürmer Gyula ismét válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre.

– Miért nem fogja össze a Munkáspárt a baloldalt, és miért húz inkább a Fideszhez a baloldali szervezetek helyett?
– Bár a párt régen támogatta az MSZP-t, rá kellett jönnünk, hogy nem tartják be az ígéreteiket, nem baloldali politikát folytatnak, mást tesznek, mint amit a választóknak mondtak. Le kell szögeznünk: a Munkáspárt a Fidesznek sem szövetségese! Viszont bármilyen szervezettel hajlandóak vagyunk bizonyos kérdésekben együttműködni, amennyiben az ország javát akarják. A TB privatizáció esetében például a Liga szakszervezettel. Nem a Fideszt támogatja hát a Munkáspárt, hanem néhány, általuk is képviselt ügyet, így a vizitdíjról, kórházi napidíjról, tandíjról tartott népszavazást is.

– Hol van ma létjogosultsága az osztályharcnak?

– Egyértelműen: az egész országban. Ennek a harcnak ma egyetlen képviselője van, a Munkáspárt. A mi feladatunk, hogy tudatosítsuk a munkásokban, dolgozókban, hogy bármilyen szép szavakat hallanak, a multinacionális és magyar nagytőkés kizsákmányolás számukra sosem fog jobb jövőt teremteni. A milliárdosok mentalitása, az MSZP politikája ellentétes a baloldali értékekkel, az átlagember számukra csak statisztika. Nem foglalkoznak azzal, mennyi ember éhezik vagy munkanélküli. Nekünk kell megértetnünk: az osztályharc elengedhetetlen, ha a mindennapi életben az embereknek tisztességes megélhetést, jobb körülményeket akarunk teremteni.

– A Munkáspárt, ha a parlamentbe jutna, tervezne-e vagyonelszámoltatást?

– Természetesen lenne vagyonelszámoltatás. A privatizáció, az ország javainak kiárusítása nem, hogy fejlődést nem hozott az országnak, de kifosztottságot és szegénységet teremtett. Az emberek többsége létbizonytalanságban él, néhányan viszont meggazdagodtak Magyarország kiárusításából. A Munkáspárt rendet rakna a költségvetésben, visszafogná a korrupciót, nem hagyná, hogy ellopjanak mindent, eladják az utolsót is, ami magyar!

A FIDESZ IS TŐKÉS

ÚJRA A CSANYIK VÖLGYBEN

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökség és a Miskolc Város Alapszervezeteinek Elnöksége újra, 2008.05.01-én a Csanyik Völgyben majálisozott a párttagsággal közösen. A területet a Munkáspárt miskolci tagsága 1995-ben hozta helyre, illetve védnöki táblát helyezett el a Munkásmozgalmi Emlékművön. A rendszerváltás óta minden évben koszorúzási ünnepséget tartanak a munkáspártiak, 2003-ban az MSZP is csatlakozott hozzájuk. Az idén úgy döntöttek, hogy külön koszorúznak. Káli Sándor, Miskolc város polgármestere, aki az MSZP városi elnöke is, 10 órakor tartotta beszédét. Összefogásról, a munkásmozgalom jelentőségéről beszélt! A Csanyik völgyben sokakban megfogalmazódott: a polgármester bort iszik és vizet prédikál! Olyan ember beszélt egységről, aki nem koszorúzott közösen a Munkáspárttal. Olyan ember, aki közterületi engedéllyel, csendrendelettel garantálta 11.30-tól 12-ig a megemlékezés háborítatlanságát, s aki eltűrte, hogy ennek ellenére üvöltsön a zene a nagyszínpadon, s a Munkásmozgalmi Emlékmű környezetében szinte mindenütt. Ki is a felelős mindezért?
  A miskolci rendezvény ettől eltekintve jó hangulatban telt. A megyei Nőtagozat finom gulyáslevest főzött, büfét üzemeltettek, Kádár János-pólót és Thürmer Gyula könyvét árulták. A helyi párttagság, a miskolci Nőtagozat, az ongai és ózdi alapszervezetek, valamint a Baloldali Front tagjai idén is kiemelkedő munkát végeztek, hogy közös ünnepünkről méltóképp megemlékezzenek.

FÜLÖP JÓZSEFNÉ

A székesfehérvári kommunisták is meg­ünnepelték május elsejét. Az Espár István megyei elnök vezette csapat sátránál egész nap tolongtak az érdeklődők.

Szegedi május elseje

Többszáz érdeklődő találkozott a Mun­káspárt aktivistáival, kiadványaival az újszegedi ligetben az immár hagyományosan megrendezett majálison.