Cikkek
 

VÉLEMÉNY

SZOCIÁLDEMOKRATA ÚT AVAGY
MILLIÁRDOSOK EGYESÜLJETEK

Kóka János, az SZDSZ elnökeként megígérte, csinál egy tízszázalékos pártot. Sokan úgy gondolták, a liberális törpepártot tervezi megnöveszteni, ám nem. A tíz százalékos terv másra vonatkozott, s sikerült is. Ma a Magyar Szocialista Párt – tudják az a szegfűs, a sok gyanús között – támogatottsága alig éri el a tíz százalékot. Kormányzó pártként ez több mint kínos.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Lehetne előrehozott választásokat kiírni, hiszen ha a társadalom bizalma oda, nyugati típusú demokráciákban ez a szokás. A miénk nem az, még ha annak is indult bő negyedszázada. Nálunk a hatalmat még talán átadnák – hiszen azzal csak a baj van, dolgozni kell –, de a kasszakulcsot soha. A lopás kötelez. Ebből kifolyólag az is csak egy kósza idea, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány hirtelen elkezd az országgal is foglalkozni, a maradék két évet a valós problémák megoldására szánja. Tehát, akkor mi a teendő, hogy kormányon maradhassanak?

A magyar választók meghatározó része baloldali érzelmű. A Fidesz – bocsánat a kifejezésért – ha összeszarja magát, akkor sem kap 30-35 százaléknál többet. A magyar választók eme meghatározó baloldali része csalódott a szocialistákban, ’90-ben árulásukat kevesen ismerték fel, ma mindenki. Ez nem Gyurcsány–kérdés, Fletót a szocialisták emelték trónra és tartják ott, mert hagyja őket lopni. Faluban, városban, minisztériumban, mindenhol, ahol lehet, valami mozdítható, eladható. Nincsenek tisztességes szocialisták, egyszerű megtévesztett becsületes közkatonák, ebben a buliban mindannyian benne vannak. Ha hagyjuk és támogatjuk a tolvajt, az bűnrészesség és nem tisztesség. Ha hagyjuk zsarolni magunkat, az gyengeség és nem kényszerhelyzet, hiszen csak az zsarolható, akit van is miért. Ma Gyurcsány Ferenc a Szocialista Pártot azzal pisztolyozza, hogy ha nem mögötte állnak, gründol egy új pártot, „azt se pénz, se posztó”. Az új párt a Kapolyi László vezette Magyar Szociáldemokrata Párt. Kapolyi úr a seftet ipari miniszterként a szocializmusban tanulta, mára milliárdosként tökélyre fejlesztette. Az ukránokkal gázzal üzletel, nekünk most egy pártot próbál eladni, mint baloldali alternatívát. Összegyűlik most ott mindenki, aki itt vagy ott elárulta a baloldalt, vagy éppen most meg akarja lovagolni az újjá reklámozott párt által nyújtott lehetőségeket. Szocialista európai uniós és önkormányzati képviselő, akit nem engedtek eléggé a kondér közelébe, harcos antifasiszta, aki barna veszélyt kreál, hogy bizonyítsa fizetése jogosságát, leszakadt üzletember, aki itt vél üzleti lehetőséget felfedezni és végül egy darab Vajnai Attila.

Mindannyiuknak egy mozgatórugója van: a pénz szolgálata. A Magyar Szocialista Párt magukat megtéveszteni hagyó egyszerű tagjai már nem tudnak tükörbe nézni, az MSZDP újjáélesztői viszont szeretnek. Tetszik amit látnak: ha három milliárdos, akik közül egy sem munkával gazdagodott meg összeáll, ott bizony juthat mindenkinek. Gyurcsány Ferenc, Kapolyi László és Veres János pénzügyminiszter. Összvagyonuk húszmilliárd forintra rúg, ez nem az, ami van, ez az, amit bevallanak. A régi görögök kivégezték, ha a köztársaság pénzügyeinek felelőse meggazdagodott.

Az MSZDP, a szociáldemokrata út nem más, mint egy reklámfogás, a szaros pelenka újbóli eladása, se baloldalhoz, se tisztességhez nincs köze. A lopás meghosszabbítását jelenti, ha elhisszük.

KAPITÁNY GYULA

A ROMLÁS VIRÁGAI

Milyen érzés fogja el az embert, mikor az ATV és a Klubrádió betelefonálós műsoraitól megrészegülten kilép az utcára, és vörösbe öltözött emberek tekintetével találkozik? Milyen gondolatok kavarognak az ember agyában, amikor a kormánypropagandától bódultan, a hagymázas lázban égő liberális újságok meséitől jóllakottan és kábult csömörrel kilép az utcára, ahol nem sört és virslit, hanem vörös zászlókat és transzparenseket osztogatnak, mert sajnos nincs okunk az önfeledt ünneplésre?

A pénzautomatás játszóházra emlékeztető Országház, ez a politikai piaccá silányított szentély háborús emlékeket és füstszagot idéz, a vaskerítés hidege átfonja a szíveket és blokkolni akarja a tudatot. Akarja, de nem megy. Mert már látni lehet az úton a sztrájkoló munkásosztályt, az öntudatos és önszerveződő kommunista ifjúságot. A multiparadicsom urai hiába fogják kézen a már születésekor eladósorba került 2006-os pártot és fektetik maguk mellé gyertyatartó vénasszonynak! Tudjuk, az árulás csak a kezdet, de azt is, hogy egyben a vég is. A prostituálódás együtt jár az alávetettséggel, s nem kérdezik, honnan jöttél, és most épp mit gondolsz kenyéradó rabszolgatartódról.

Az ember szabadságra születik, és 16 vagy 23 évesen nem arról álmodozik, hogy egy nevetségessé torzult miniszterelnök alattvalója legyen, és disznófejű nagyurak üzeneteit mormolja imaként félájultan a gyűlölet ízű hangzavartól. Május elseje a munka, a győzelem, a szolidaritás ideje.

FOGARASI ZSUZSANNA