Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

MAGYAR VENDÉG
A SZÍR ELNÖKI PALOTÁBAN

Thürmer Gyula és Bashar al-Assad  harmadszor találkozott

„Önök, a Munkáspárt a mi barátaink, becsüljük az Önök kitartását, két évtizedes harcát. Jussanak be a parlamentbe” – mondta Damaszkuszban Thürmer Gyulának Bashar al-Assad  szír elnök. A Munkáspárt elnöke hangsúlyozta: „Mi az arab népek ügye mellett állunk.” 

Damaszkuszt, a világ legősibb fővárosát hegyek védik, sőt a város is ráépült ezekre a hegyekre. A város majd minden pontjáról jól látható a köztársasági elnöki palota, amelyet még a jelenlegi elnök apja, Hafez al-Assad építtetett.
  A palotához széles autópálya vezet, amelyen bárki járhat. Az egyik kanyarnál a fegyveres őrség jelenléte jelzi, hogy innen tovább csak azok mehetnek, akiknek dolguk van az elnöknél. Thürmer Gyula a Baath Párt főtitkárhelyettesével együtt érkezik a palotához. Díszőrség fogadja őket. Az elnöki protokollfőnök tájékoztatja a találkozó rendjéről, várható idejéről. A Munkáspárt elnökének mindez nem új, hiszen harmadik alkalommal találkozik Szíria elnökével.
  A bejárattól az elnöki fogadóteremig hosszú, jó százméteres széles márványcsar­nok vezet. Vörös szőnyegen kell végigha­ladni, ami elég hosszú ahhoz, hogy az ember érzékelje a palota nagyszerűségét. Az arab művészet minden értékét felhasználták. Visszafogott, nem hivalkodó, mégis sugározza a szír nép magabiztosságát.
  Szinte abban a pillanatban, amikor a vendégek a szőnyeg végére érnek, nyílik az ajtó, és kilép a Szíriai Arab Köztársaság elnöke. Bashar al-Assad fiatalember, 43 éves. Magas, nyurga termetű, kék szemű, jó kedvű ember. Eredetileg nem készült elnöknek. Damaszkuszban és Londonban szemsebészetet tanult. 1994-ben azonban bátyja, akit apja, néhai Assad elnök utódjának készített fel, autóbaleset áldozata lett. Nem volt más választás, a fiatalabb testvér lépett a helyébe. Elvégezte a damaszkuszi katonai akadémiát, elmélyült a szíriai belpolitikában, felkészült a feladatra. Szíria nem királyság, az utód megnevezése nem jogi, hanem politikai aktus, amit az emberek vagy elfogadnak, vagy sem. Bashar Al-Assadot elfogadta a szír nép. Megszerették a fiatalembert, aki értett a nyelvükön, szinte egy volt közülük. Assad 2000 óta a köztársaság elnöke.
  Thürmer Gyula és a szír elnök régi ismerősök. A beszélgetés angolul folyik. Három éve nem találkoztunk – mondja az elnök. Azóta sok minden változott. Túl vagyunk az iraki háborún. Szíria megszenvedte ezt a háborút, majd két millió menekült él nálunk – teszi hozzá. Az amerikaiak vesztésre állnak, kár, hogy egyes európai hatalmak ezt még nem ismerték fel. Szíria álláspontja világos: mi békét akarunk Izraellel, cserébe a zsidó állam által megszállt arab területekért. Az nem megy, hogy csak mi adjunk, ők meg semmit.
  Vannak gondjaink itthon is – mondja Assad elnök. Szociális piacgazdaságot építünk, az állam igyekszik kompenzálni azokat a nehézségeket, amelyeket a piac okoz. A feladat nem egyszerű. Segítünk más arab országoknak is, úgyhogy gond van bőven.
  A Munkáspárt támogatja Szíria politikáját – jelenti ki Thürmer Gyula. Mi az arab népek ügye mellett állunk. Elítéljük az USA és Izrael agresszív politikáját. Olyan kormányt akarunk Magyarországon, amely megvédi a magyar nemzeti érdekeket, és könnyít a dolgozó emberek sorsán.
  Magyarországgal szemben nincsenek ellenséges szándékaink, készek vagyunk a kapcsolatok fejlesztésére – hangsúlyozta Bashar al-Assad. Önök, a Munkáspárt a mi barátaink, becsüljük az Önök kitartását, két évtizedes harcát. Jussanak be a parlamentbe! – kívánja búcsúzóul a szír elnök.

A Munkáspárt elnöke Szíriában

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a Baath Arab Szocialista Párt meghívására hivatalos látogatást tett Szíriában. Fogadta Bashar al-Assad, a Szíriai Köztársaság elnöke. Tárgyalópartnerei között volt Abdullah al-Ahmar, a Baath Arab Szocialista Párt főtitkár-helyettese és Mohsen Bilal tájékoztatási miniszter. A Munkáspárt elnöke a kormányzó párt vezető funkcionáriusainak előadást tartott a NATO és  Magyarország viszonyáról. A látogatás során Thürmer Gyula és Abdullah al-Ahmar aláírta a két párt új együttműködési megállapodását.