Cikkek
 

MOZGALOM

VAN BALOLDALI FRONT BUDAPESTEN

Múlt héten a fővárosban is megalakult a Baloldali Front szervezete, elnöke egy 33 éves fiatalember, Répási Zoltán lett.
Répási Zoltán céltudatosságával győzte meg a fiatalokat

 
A konferencián számos európai baloldali és feminista szervezet képviselője részt vett, érkeztek Dániából, Olaszországból, Franciaországból, Belgiumból, Görögor­szágból és Lengyelországból is, illetve szá­mos spanyol szervezet is képviseltette magát. A rendezvény a spanyol Esplai ne­vű emberi jogokkal és hátrányos helyzetű fiatalok tanításával foglalkozó szervezet Barcelona egyik elővárosában lévő központjában kapott helyet. Az épület figyelemre­méltó koncepció eredménye, ugyanis ter­ve­zésekor a környezettudatosság volt a legfontosabb szempont.
  A konferencia első napja kötetlen beszélgetéssel kezdődött, ahol a résztvevők bemutatkozhattak, megbeszélték saját országaik tapasztalatait, illetve a PCE újságja és internetes oldala számára video, és írásos interjú is készült, többek között a Munkáspárt képviselőivel is. A PCE nőtagozatának vezetője, Maite Mola barátsággal és érdeklődéssel fogadta a Munkáspárt képviselőit. Nagyon fontosnak tartotta, hogy hazánkból is érkeztek erre a konferenciára, hiszen a Munkáspárt Nőtagozata eddig ismeretlen volt a külföldi szervezek számára.
  Elmondtuk, hogy elsősorban tanulni jöttünk a konferenciára, megismerni az európai baloldal nőpolitikáját, eszmét cserélni más szervezetek képviselőivel. Hiszen, bár országonként vannak különbségek az emberek életében, a prostitúció, az abortusz kérdése, a nők elleni erőszak, a nők hátrányos megkülönböztetése mindenhol létező problémák. Nem is beszélve arról, hogy bár Magyarországon még sok minden máshogy van, mint Nyugat-Európában, pár éven belül mi is szembesülni fogunk a régi EU-tagországok problémáival.
  A kétnapos rendezvényen részt vettünk kerekasztal-beszélgetéseken, és közvetlen eszmecseréken is. A konferencia fő tanulsága, hogy nagy szükség van arra, hogy beszéljünk tapasztalatainkról külföldi társainkkal, hiszen ez a leghatékonyabb módja annak, hogy több szempontból is meg tudjuk vizsgálni a problémákat, tanuljunk egymás helyzetéből, és közösen dolgozzunk a megoldáson, hiszen a problémáink közösek.

Répási Zoltán

Répási Zoltán a Munkáspártba „kívülállóként” érkezett, családjában senki sem volt kommunista, sőt, gyerekkorában vasárnaponként kötelező volt templomba járni. „Később csak fülön fogva tudtak elvonszolni” – emlékszik vissza, azonnal hozzátéve, hogy alighanem azért ez is segített más világnézetek és kultúrák tiszteletének megtanulásában. A Munkáspártba Miskolcon lépett be az ezredforduló után, gyorsan bedobták a „mélyvízbe”, ő készítette el és szerkesztette a párt megyei internetes honlapját, létrehozta a www.kommunizmus.lap.hu-t. Ennek az oldalnak több tízezer látogatója volt eddig. A 2006-os önkormányzati választáson, miután saját ajánlószelvényeit összegyűjtötte, azonnal indult a következő „frontra”, segíteni az idősebb elvtársaknak. Budapestre 2007-ben költözött, s azonnal bekapcsolódott a fővárosi pártmozgalomba.


Egriek a korház védelmében

A Markhot Ferenc Kórház Hospinvest Zrt-nek való eladása ellen szervezett múlt szombatra tüntetést a Munkáspárt. Az egriek tudták, egyedül nincsenek sokan, ezért szövetségeseket kerestek. A Markhot dolgozói csütörtökön gyűlést tartottak a kórház ebédlőjében. A gyűlésen szót kért a Munkáspárt egri titkára is. Szabó László szolidaritásáról biztosította a markhottosokat, s beszámolt a szombati tüntetésről, vastaps felelt a kommunista politikus szavaira. Nem csak tapsoltak, sokan el is jöttek a tüntetésre, s sajnos a félszáz tiltakozó többségét is ők adták. A tüntetésen Pós Alfréd főorvos, a Kórházvédők Egyesületének képviselője keményen fogalmazott: „A Hospinvest tömeggyilkosságot készül elkövetni!” A gyűlésen felszólalt Karacs Lajosné, a Munkáspárt alelnöke és Szabó László is.