Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

KOMMUNISTA
GYŐZELEM NEPÁLBAN

Meglepetésre elsöprő győzelmet aratott a múlt heti nepáli választásokon a Nepáli Kommunista Párt (Maoista). A pontos végeredmény még nem ismert, de már biztos, 240 év elteltével Nepál újra köztársaság lesz.
 Nepál nem tartozik azon országok közé, amely híreire a magyar olvasó felkapná a fejét. Pedig nem ártana! A 28 milliós Nepál elég nagy állam, és Ázsia egyik idegenforgalmi központjaként igazán nem tartozik az ismeretlen országok közé. Bush elnök mindenesetre meglepődött a múlt héten, amikor megtudta a hírt: a nepáli választásokon kommunisták győztek.
  Pedig nem nekik állt a zászló: a bő egy évtizedes polgárháború után a Nepáli Kommunista Pártnak (Maoista) új körülmények között, a tőkés pártok által rájuk kényszerített szabályok alapján kellett harcba szállnia. S mégis, a voksok többségének összeszámlálása után – a hegyvidékes országban a számlálás hetekig tart – a kommunisták elsöprő győzelmet arattak. A 240 egyéni választókörzetből eddig 196-ban van végeredmény, 108-ban a Nepáli Kommunista Párt (Maoista) aratott győzelmet. A listás szavazatok összeszámlálása még folyamatban van.
  Nepálban a kommunisták 1949-ben bontottak zászlót. A Nepáli Kommunista Párt (Maoista) mostani győzelmének mélyebb háttere van. Az elmúlt évtized polgárháborús harcaiban ez a párt jelentős erővé vált. Egyes időszakokban az ő alakulataik ellenőrizték a terület 80 százalékát. A párt osztályok nélküli társadalmat akar felépíteni, kommunizmust az egész világon, és Mao tanításait követik. Mao, mint ismeretes, abban a Kínában vitte sikerre a szocializmust, amely lakosságának többsége csakúgy, mint itt, a parasztságból került ki. Prachanda, a párt elnöke bejelentette: „Én fogom megalakítani a Nepáli Köztársaság első kormányát.”

A Parázs

Prachandát mítoszok övezik hazájában. A nepáli kommunisták vezetője Pushpa Kamal Dahal néven született 1954. december 11-én. A haladó eszmékkel a mezőgazdasági egyetemen találkozott, s rövidesen belépett a kommunista pártba. 1986-ban lett a párt „Masha” ágának vezetője, ekkor fektették le alapjait a későbbi Nepáli Kommunista Pártnak (Maoista). A 32 éves fiatalembert ekkor már Prachanda néven ismerték, ez magyarul tüzest, szenvedélyest jelent – de talán legjobban a „parázs” szó fejezi ki a nepáli kifejezés értelmét. Prachanda átlátta, hogy a kilencvenes évekre a kommunista párt vezetése elvtelen kompromisszumokat kötött az uralkodó pártokkal. Világossá vált, hogy a párt fő követeléseire, így elsősorban a feudális földviszonyok megváltoztatására, illetve a külföldi tőke arányának csökkentésére nem volt esély. Új pártjával ezért felkelést hirdetett, 1996-ban már ő irányította a Népi Felszabadító Hadsereget is. Bő egy évtizedes harc után már az ő feltételei mellett ültek le tárgyalni. A tőkés pártok úgy gondolták, a gerillavezér demokratikus körülmények között nem győzhet. Tévedtek.

Prachanda-nak, a Nepáli  Kommunista Párt (Maoista) elnökének gratulál alelnöke, Baburam Bhattrai Katmanduban 2008. április 12-én, miután Prachanda parlamenti helyet nyert. A voksolást követően még tart a szavazatszámlálás: a himalájai országban megválasztják az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait, akik döntenek arról, hogy a királyságot 240 év múltán fölváltsa-e a köztársasági államforma.

 


NEPÁLI DOSSZIÉ

A hosszú ideig indiai uralom alatt álló területen az 1300-as évektől jöttek létre egymással rivalizáló királyságok, az egységes Nepált 1768-ban hozta létre egy gurka uralkodó. Az 1815-16-ban a britekkel vívott háború után Nepál brit-barát politikát folytatott, Nagy-Britannia hivatalosan csak 1923-ban ismerte el az állam függetlenségét. Az uralkodó 1951-ben engedélyezte a kormány megalakulását, majd 1990-től alkotmányos monarchia jött létre.
  1996-ban kezdetét vette a „Nép Harca”, a nepáli kommunisták felkelése. 2001-ben a trónörökös lemészárolta a dinasztia tíz tagját. Az új király, Gianendra feloszlatta a parlamentet, és saját kezébe vette a kormányzást. 2006-ban a tömeges tiltakozás, tüntetések nyomán a király rákényszerült a parlament összehívására és békeszerződés aláírására a Nepáli Kommunista Páttal (Maoista). A törvényhozás 2006 májusában megkurtította a király jogkörét, majd 2008-ra új választásokat írt ki.
  Nepálban az emberek többsége nyomorban él. A lakosság 71 százaléka a legalacsonyabb szegénységi szintet (sem) éri el. 90 százalék nyomortanyákon és telepeken él. 81 százalékukat a mezőgazdaság foglalkoztatja – így! Ezzel szemben a lakosság tíz százaléka birtokolja a nemzeti vagyon 46,5 százalékát, és élvezi az idegenforgalom minden előnyét.