Cikkek
 

 

 

PÁRTÉLET

 

FALUJÁRÁS SZOLNOKBAN

Igazi falujárást szervezett a Munkáspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöksége. Egy röpke nap leforgása alatt Thürmer Gyula, a párt elnöke felkereste Martfűt, Cserkeszölőt, Öcsödöt, Tiszakürtöt, sőt az estét még sikerült Szolnokon tölteni.
 
 Szokolai Lajos polgármester a Munkáspárt vezetőjével

A kunszentmártoni választókerület, ahol az említett falvak is vannak, „gazdája”, KB-képviselője Gulyás Károly. Sokan ismerik a térségben mint itt élő embert, mint vállalkozót. De jól jött a pártelnöki látogatás, mert a térség polgármesterei megtudhatták, hogy a Munkáspárt tőle várja a párt politikai jelenlétének szervezését, és várhatóan őt indítja a parlamenti választásokon is. Bakonyi Péter, Martfű polgármestere a kora reggeli órákat ajánlotta, mindenáron akart találkozni a Munkáspárt képviselőivel. Martfű régi szocialista város, de már nyoma sincs a város egykori büszkeségének, a Tisza Cipőgyárnak. Probléma viszont van rengeteg. Szokolai Lajos, Cserkeszölő polgármestere már jobbára sikerekről adott tájékoztatást. Igaz, a falu inkább a kivétel kategóriába tartozik. A termálvíz jó hátteret ad a helyi idegenforgalom és a helyi gazdaság fejlődéséhez.
  Öcsödre járt 1911-12-ben iskolába József Attila. A Munkáspárt évekkel ezelőtt hozta létre a megyében József Attila Baráti Körét, amely minden évben, a költészet napján megkoszorúzza az egykori iskolát. Ezúttal a tanári kar és a diákok mellett Thürmer Gyula is jelen volt. Molnár Bálint polgármester külön is megköszönte a Munkáspárt jelenlétét. Probléma itt is van bőven, a cigánylakosság helyzetétől kezdve az általános munkanélküliségig.
  Tiszakürt mintegy 50 kilométerre van Szolnoktól, s Kecskeméttől sincs messze. Mégis, csökken a lakosság száma. Nincs munkahely, az utazás drága, nem tudjuk a fiatalokat itt tartani – újságolta Tálas László polgármester.
  A megyében, amelynek élén Bencsik Mihály áll, láthatóan komolyan veszik a választásokra való felkészülést. Minden választókerületben folyik munka. Itt sem könnyű, de teszik dolgukat, mindazt, amit a párt elvár tőlük.

A KUFSTEINI RABOK FÁJDALMÁBÓL
MÁR NEM LEHET MEGÉLNI

A Szolnoki Szigligeti Színházban kereste fel a párt elnöke Balázs Pétert, az intézmény új igazgatóját. A röpke – premier előtti – félóra alatt szó esett szinte mindenről, a magyar falu tönkretételéről, a nyelv pusztulásáról, az igénytelenség és kulturálatlanság terjedéséről.
  Ha kívülállók hallották volna, bizony elcsodálkoztak volna azon, hogy mennyire hasonló fogalmakat, sőt kifejezéseket használ a polgári értékrendet valló színházigazgató és a kommunista pártelnök. A provincializmus a mi ellenségünk – mondták szinte egymás szavait ismételve. A nyelv, a kultúra a közös kincsünk, és megvédésük ott kezdődik, hogy nem zárjuk be a vasúti mellékvonalakat – hangzik a közös vélekedés. Az elmúlt 20 évben elkopott a magyar politikai elit – mondja Thürmer Gyula. Még mindig rendszerváltásban gondolkodnak, amikor új helyünket kell megtalálni Európában. Olyan a helyzet, mint 1867-ben, a kiegyezéskor – folytatja Balázs Péter. Az egykori kufsteini rabok fájdalmai jogosak voltak, de az új nemzedék már vasutakat akart építeni.
  Thürmer Gyula ezt követően megtekintette a Színház című darab premierjét, amelyen megjelent a megyei közélet számos ismert személyisége.