Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

KÁDÁR JÁNOS ÉS HAFEZ AL-ASSAD ÚTJÁN

A Magyar Kommunista Munkáspárt és a szíriai Baath Arab Szocialista Párt közötti barátság nem új keletű.  A kapcsolat alapjait két kiemelkedő személyiség, Kádár János és a néhai Hafez al-Assad elnök teremtették meg. Szíria és a szocialista Magyarország 1967-ben és 1973-ban együtt küzdöttek az izraeli agresszorok, a cionista erők ellen. Hazánk jelentős gazdasági és katonai segítséget is adott Szíriának.

1990 után a Munkáspárt és a Baath Arab Szocialista Párt felújította az együttműködést összhangban az új feltételekkel. A forma változott, a lényeg azonban nem. A kért párt ma is szolidáris egymással az imperializmus, a cionizmus elleni küzdelemben. Szíriában megértik a Munkáspárt helyzetét, nagyra értékelik a magyar párt küzdelmét. Rendszeresek a felsőszintű találkozók. Thürmer Gyula legutóbb 2005-ben járt Szíriában, ahol fogadta Bashar al-Assad elnök, és a szír vezetés számos tagja. 2006-ban a Munkáspárt fotókiállítást rendezett Budapesten Szíria életéről. 2007-ben Budapesten közös megemlékezésre került sor a Baath Arab Szocialista Párt megalakulásának 60. évfordulóján. A két párt együttműködési megállapodást kötött egymással, amelynek keretében rendszeresen konzultálnak nemzetközi kérdésekről és együttműködnek nemzetközi fórumokon. 

SZÍRIA A BÉKE LETÉTEMÉNYESE

A közel-keleti rendezés természetesen sok nemzetközi tényezőtől függ, de egészen biztos, hogy Szíriát ebből a folyamatból nem lehet kihagyni. Szíria nélkül nincs közel-keleti béke. Szíria ma a közel-keleti béke letéteményese. Példája bizonyítja, hogy az amerikai-cionista politikával szembeni nemzeti szembenállás, az arab népek közös értékeinek és érdekeinek védelme sikeres politika lehet. Szíria kiemelt szerepet játszik az arab országok összefogásának erősítésében is. Szíria mindig a közös arab érdekeket tartotta szem előtt. Az arab ál­lamok csúcstalálkozójára a közelmúlt­ban éppen a szír fővárosban, Damaszkuszban került sor.
  Szíria mindig is ellene volt a háborúnak, a bűnöknek, a terrorizmusnak. Szíria mindig azért dolgozott és dolgozik ma is, hogy a nemzetközi határozatokkal összhangban béke legyen a térségben. Bashar al-Assad elnök kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik a közös arab akciók terén, és ez bizakodással töltheti el az arab népek ügyének híveit.
  Szíria, de tegyük hozzá, a világ is, azt várja Izraeltől, hogy cselekedjen. Izraelnek el kell fogadnia az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, ki kell vonulnia a Golan fennsíkról, készséget kell tanúsítania a palesztin kérdés rendezésére. Izrael ezzel szemben hallgat, és nem reagál az arab országok békekezdeményezéseire. Ezt elfogadhatatlan és tarthatatlan.