Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

UKRAJNA: NATO TAKARODJ!

 
 Az ukrán kommunisták országszerte több tucat tiltakozást szerveztek George Bush látogatása, az ország NATO-csatlakozása ellen. Közben Kijevben Európa kommunista pártjai álltak ki az észak-atlanti szövetség bővítése ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az éjszaka leple alatt érkezett meg az ukrán fővárosba múlt hétfőn az amerikai elnök. George Bush másnap is menekült a nyilvános rendezvények elől: jól tette, látogatását végigkísérték a vö­rös zászlós kommunista aktivisták. Kijev főtere is vörösbe öltözött, de tüntettek a NATO ellen több ukrán nagyvárosban is.
  Mindeközben a főváros egyik szál­lo­dájában nemzetközi baloldali konferencia zajlott az észak-atlanti szövetség további keleti bővítéséről, az észak-atlanti szö­­vet­ség agresszív politikájáról. Az összegyűlt európai kommunista pártok képviselői ki­­vé­tel nélkül egyetértettek: a NATO ed­di­gi története a háborúk, a népek el­nyo­másának, az amerikai érdekek feltétel nél­küli kiszolgálásának története. A NATO most a demokratikus átalakulás folytatása címén arra törekszik, hogy az ukrajnai politikai küzdelmeket végérvényesen azok javára döntse el, akik Ukrajna jö­vő­jét a multinacionális vállalatok ki­szol­gá­lásában, az amerikai érdekek érvényesítésében lát­ják. A NATO Ukrajna bevonásával előkészíti a hadszínteret a belorusz rend­szer megdöntésére. Az USA is, a NATO is megsemmisítendő diktatúrának tekinti a független és szuverén Belorusz Köztársaságot. Ukrajnára ugyanaz a hálátlan szerep vár, mint amelyet mi, magyarok eljátszottunk egykor a milosevici Jugoszlávia felszámolásában. Végül az észak-atlanti szövetség a keleti bővítéssel és az amerikai rakétarendszerek kelet-európai telepítésével komoly lépést tesz egy Oroszország elleni politikai és katonai akció végrehajtására. A független és erősödő Moszkva, mint geopolitikai tényező zavarja az USA-t. Félő, hogy a végén az energiáért folyó háborút az USA és a NATO katonai eszközökkel akarja megnyerni.
  „A kommunista pártoknak ebben a helyzetben szorosabb összefogásra kell tö­re­kedniük, egy új kommunista inter­na­cionálé létrehozása nem a múltba való visszatérést, hanem a jövő zálogát jelenti” – szögezte le Petr Szimonyenko. Az ukrán kommunisták elnökének szavai össze­csengenek a Magyar Kommunista Munkáspárt álláspontjával is.

Az elutasítás okai

A NATO múlt heti bukaresti csúcs­értekezlete egyelőre nemet mondott Grúzia és Ukrajna tagságára. Mi történt? Van érdeme a visszautasításban az ukrajnai tiltakozó akcióknak is, hiszen nyilvánvalóvá vált, egy NATO-tagságról szóló népszavazás nagy valószínűséggel kudarccal végződne a csatlakozás hívei számára. Az igazi ok azonban Moszkva, Berlin és Párizs alkuja. A két nyugati fővárosban úgy látják, hogy a Bush vezette Amerika „béna kacsa”, a következő elnök változtathat Washington külpolitikáján, neki kell majd engedni. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin ezentúl is irányítja Oroszországot, ráadásul rajta tartja kezét a gázcsapon. Márpedig az olcsó orosz földgáz mindinkább az egyetlen biztos pont a német és francia gazdasági növekedésben. Alku született Putyin és Bush között is: előbbi elviseli az amerikai rakétákat határai mellett, utóbbi nem erőlteti tovább a bővítést. A nyugalom egyaránt érdeke a volt Szovjetunióba tartó nyugati tőkének és a belföldi stabilitásra törekvő poszt-szovjet oligarcháknak.

 

Tanuljunk harcolni!

Az ukrán kommunistáktól van mit tanulnunk. Kijevben sincs kolbászból a kerítés, a parlamenti tagságnak köszönhetően ugyan több pénzük van, a párt összetétele azonban nem sokban tér el a Munkáspártétól: kevés a fiatal, kevés az aktív dolgozó és sok az idős párttag. Az ukrán kommunisták ennek ellenére három napon keresztül tiltakoztak Kijev főterén, nem csak percekig, egy sajtótájékoztató erejéig, hanem éjjel-nappal. Volt pillanat, amikor több ezren gyűltek össze a NATO és Bush ellen tiltakozni, ám sokszor jó, ha ötvenen voltak a sátraknál - mégis úgy látszott, tömegek vannak a téren. A megoldás? A felállított fél tucat vörös sátor, a több száz vörös zászló és transzparens, a kitűnő hangosítás és piros mellényekbe, széldzsekikbe öltözött aktivisták. Nehéz ezt megcsinálni? Igen, hiszen az egymást váltó fiatal és öreg ukrán kommunistáknak mindvégig fegyelmezettnek kellett maradni, egy korty vodka a hideg ellen belefért, de ott vége is volt. Mindenki tudta, mi a feladata, pontosan érkezett, átvette a zászlót, a mellényt, s a számára kiszabott időig ki is tartott. Sokba került a sátor, a vörös „kukás-mellény”, a hangosítás? Nem volt olcsó, de a párttagok összeadták az összeget, s így fejenként még hrivnyában számolva is csak öt-hatszáz forintra jött ki a végösszeg, s a „vörös propaganda-technika” a jövőben is alkalmazható lesz majd. Nekünk már van vörös ingünk, Felvesszük mindannyian május elsején?