Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

ELEGÁNSAN ÜNNEPELTÜNK

A hivatalos koszorúzások senkit sem érdekelnek. Így volt ez a szocializmusban is, és nincs másként polgári demokratikus értékektől duzzadó hazánkban sem. Április 4-e azonban kivétel. Ez ugye nem tartozik a kanonizált ünnepek közé. Nem mindenki koszorúz ilyenkor, mivel ma már ehhez is kell némi állampolgári vagy egész egyszerűen emberi kurázsi.
  A Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetsége az idén szép, mértéktartó rendezvényt szervezett. A beszédek arról szóltak, amiről illett, április 4-e ünnepéről. Nem nyitottak vitát arról, hogy ez a nap kinek mit jelent. Aki eljött, annak jelent valami pozitívat, összekötőt, s ez a lényeg. Körültekintően választották ki a szónokokat is. Egyszóval nem kormánypárti gyűlés volt, hanem megemlékezés. A kormány ott is volt, meg nem is. A Honvédség koszorúzó katonáit nyilván a kormány tudtával rendelték oda, de maga a kormány nem volt ott. Ez így volt jó.
  Megfért viszont egymás mellett a sokféle baloldali szervezet. Most nem az volt a kérdés, hogy miként viszonyolunk az MSZP-hez, hanem az, hogy mi a viszonyunk április negyedikéhez. Méltóságteljesen és elegánsan vettek részt a külföldiek is, az orosz, a belarusz, az ukrán nagykövetség. Az amerikaiakat, angolokat, franciákat senki sem hiányolta. A németeket pláne. Az orosz himnusz eljátszása is elegáns volt a végén, elvégre szovjet katonák haltak meg értünk. Az Európai Unió himnuszát senki sem várta, de senki sem ellenezte. Nem is mindenki ismerte fel rögtön, nem hiába, még kezdő EU-tagok vagyunk.

NYERS REZSŐ 85 ÉVES

Születésnapi buli volt, de közel sem akkora, mint Horn Gyula jubileumán. Pedig az MSZP sokat köszönhet a most 85 éves Nyers Rezsőnek. A hatalmát.
  Ha Nyers 1988 tavaszán tekintélyét és befolyását a magyar szocializmus szolgálatába állítja, Gyurcsány soha nem lett volna miniszterelnök, és a KISZ-ből is kivágták volna. Ha 1988 tavaszán Nyers nem hozza létre az Új Márciusi Front nevű szervezetet, ha nem megy nyíltan szembe Kádár Jánossal, sőt a Központi Bizottsággal, az MSZP ma egy jelentéktelen szervezet lenne, vagy talán nem is lenne.
  Ha Nyers Rezső 1989 júniusában nem vállalja el az MSZMP elnöki posztját, ha nem teremt kettős hatalmat Grósz Károllyal, a főtitkárral szemben, ma már nem létezne se Fidesz, se MDF, de még SZDSZ sem. Ha Nyers 1989 októberében az 1968-as reformban szerzett tekintélyét nem arra használja, hogy megtévessze a régi MSZMP nagyon sok tagját, és elhitesse velük, hogy a munkásnak lesz jó, ha szétverik a pártját, soha nem lett volna rendszerváltás. De megtette. Nyers mindezt megtette. Szó nélkül beült abba a szobába, amelyben Kádár élt és dolgozott. Az MSZMP-ben szerzett tekintélyével rombolta az MSZMP-t és kövezte ki az utat az új rendszer, a tőkés rendszer előtt, amely szétverte a magyar mezőgazdaságot, eladta a nemzeti ipart, kiárusítja az egészségügyet, tönkreteszi az oktatást, nyomorba taszít milliókat.

ALBÁNIA NATO-TAGSÁGAHOZ

Két albán tábornok vitatkozik. Te, szerinted megtámadjuk Oroszországot? – kérdezi az egyik. Szerintem, ne támadjuk meg! – mondja határozottan a másik. De miért ne támadnánk meg őket? – folytatja az előbbi. Mire a másik: Teljesen elment az eszed? Mit csinálnánk azzal a sok hadifogollyal?
  A kedves történet régi, Albánia NATO-tagsága új. Miért kell nekünk Albánia? Nekem speciel nem kell, de a NATO-nak és a Gyurcsány-kormánynak igen. 1999 márciusa óta sejtem, hogy a NATO-ba senkit nem vesznek fel véletlenül. Mi beléptünk, két hét múlva meg gyerünk, neki a jugoszlávoknak. Ajánlgattuk a magyar repülőket is, de azok nem kellettek az amerikaiaknak. A magyarok csak zavartak volna. Pont úgy, ahogyan a második világháborúban sem engedték oda a magyar katonát a németek mellé. Magyarországnak a területe kellett.
  De miért kell most pont Albánia? Az igazság az, hogy már régóta kell, de most sürgőssé vált. Emlékszem, még amikor a külügyminisztériumban dolgoztam, 1985-ben, egyszerre csak felfedeztük Albániát. Az történt ugyanis, hogy 77 éves korában meghalt Enver Hoxha, aki 41 évig állt az ország élén. Az állam, amely addig csendesen meghúzódott a két világrendszer harcának árnyékában, hirtelen fontos lett mindenkinek. 23 évig tartott a csata. Az albánoknak időközben sikerült a születésszabályozást oly mértékben visszafogni, hogy Koszovóban egyszerre csak ők lettek többségben. Most meg beléphetnek a NATO-ba.
  De miért kell Albánia? Azért, amiért Rommell Afrikában támadta meg az angolokat. Azért, amiért Churchill Szicíliában szállt partra először és nem Franciaországban. A Balkánról belátható és ellenőrizhető a Közel-Kelet. A Balkánról könnyű átruccanni Iránba. A Balkánról könnyű bekeríteni Oroszországot. Azért, mert újabb szakaszába jutott a háború az energiáért.

 

THÜRMER GYULA