Cikkek
 

INTERJÚ

Míg kapitalizmus van,
kommunisták is lesznek

img1.gifSzabó Tamás 21 évesen, a legalkalmasabb korban és remélhetőleg a legjobb időben lett a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség elnöke. Forradalmi terveiről, elképzeléseiről, a Front jövőbeni feladatiról beszélgettünk.

– Hogyan kerültél a kommunista mozgalomba?

– Hosszú folyamat! Szüleim nagyon vi­­gyáz­­­­tak, hogy semmilyen politikai irány­ba ne befolyásoljanak. 15-16 éves lehettem, mikor érdeklődni kezdtem a történelem, Marx, Engels és Lenin művei iránt. Kivált a világháborúkkal kapcsolatos irodalom érdekelt, s kérdéseket tettem fel a proletárdiktatúráról, az októberi forradalomról, a kommunista gondolkodásról.
  Sokat beszélgettünk, sok választ kaptam, így 18 esztendős koromra ön­tudatos kommunistává váltam. Eger­­be ke­rültem főiskolára, ahol az albérletben tudták rólam, hogy kommunista vagyok. Barátomnak, Kovács Balázsnak támadt az ötlete, hogy hozzunk létre egy ifjúsági szervezetet.

– Nem gyakori a mai Magyarországon az ilyen ötletek megvalósítása.

– Osztom Lenin véleményét, hogy míg kapitalizmus van, kommunisták is lesznek. Ma kapitalizmus és globalizáció van, a munkásosztály kizsákmányolása e rendszer sajátossága. A munkásosztály pedig ma már nem csak gyári munkásokból, hanem orvosokból, programozókból, pénztárosokból és mindazokból áll, akik szellemi vagy fizikai erejüket bérbe adják, fizetésből próbálnak megélni. Értük kell kiállnunk.

– Szüleid, barátaid hogyan viszonyulnak politikai küldetésedhez?

– Szüleim teljes mértékben elfogadják, nem tiltottak régen sem semmit. Felelős ember vagyok, tudok dönteni. Barátaim is elfogadnak, sokan támogatnak. Vannak jobboldali gondolkodású ismerőseim is, köztük is sok az intelligens és értékes koponya. Hülyékkel, birkákkal nem barátkozom. Sajnos a magyar nép egy nagy birkanyáj, amely arra megy, amerre a puli és a pásztor tereli. Tényként fogadja el, amit az aktuális pásztorok mondanak. Ezt a problémát nem kezelni kell, mint egy betegség tüneteit, hanem meg kell keresni a kiváltó okot, és azt kell megszüntetni.

– Hogyan lettél a Front elnöke?

– Egerben voltam alelnök majd’ egy évig, elvtársaim javasolták, hogy vállaljam el az elnökséget. Azzal győzködtek, hogy vitalitásom, gondolatiságom, szellemiségem alkalmassá tesz rá. Végül az igen mellett döntöttem. A választáson patthelyzet alakult ki, s Kalocsai Kinga visszalépett a javamra. Kommunistához méltó, bátor tett volt, tisztelem ezért, a Fronttal kapcsolatos elképzeléseink azonban eltérőek. Szeretném a rá szavazókat is meggyőzni jövőbeni cselekedeteimmel arról, hogy a Front vezetése méltó kezekbe került. Erőimet elsősorban a belügyekre kívánom koncentrálni. Mivel a külügyek teljes embert kívánnak, ezeket a feladatokat Kupi László fogja végezni. A meglévő kapcsolatokat természetesen tovább ápoljuk, újakat hozunk létre, először azonban idehaza kell előrelépnünk.

– Nehéz feladat lesz.

– Forradalmárnak lenni forradalmi körülmények között sem könnyű, békében még nehezebb. Ma nincsenek forradalmi idők, fasiszta veszély sincs. Igen, néhány őrült kukákat és autókat gyújt fel, de ezt a média fújja fel. Ez pedig a neoliberális kormánynak kedvez, ugyanúgy, mint a Magyar Gárda majomkodása. A fiatalok egy része ott keresi a megoldást, a rendet, a közösségi érzést. Azzal, hogy végigtrappolnak egy falun, még nem szűnik meg a bűnözés, maximum a falu látképe csúnyul. Szóval ez a gárda-ügy egy vicc. Magyarországon semmi jele a szélsőjobboldali veszélynek, ilyet butaságból lehet állítani, vagy szavazatszerzés céljából, ami az MSZP érdeke.

– Milyen feladatok állnak a Front előtt?

– Magyarországon nagyon komoly problémák vannak, így kiemelt fontosságú, hogy megerősödjünk és nőjön a taglétszámunk! Szólítsuk meg a tömegeket és tegyük világossá, hogy mi nem gyilkolni és mindent ellopni akarunk, nem is a régi rendszert visszahozni. Szétfoszlatjuk a már foszladozó elítéleteket: mi nem Sztálinisták vagyunk.
  Felháborítónak tartom, hogy jóformán a bankok uralják az országot, hiteleikkel sakkban tartják az embereket. Persze ez nagyon jó mostani vezetőinknek, akik képtelenek a magyar emberek érdekében gondolkozni. Pedig Magyarország agrárország, vagyis valaha az volt! Tudomásul kell venni, hogy soha nem leszünk a vas és acél országa, de az új Svájc sem! A múltat nem megtagadni kell, hanem tanulni belőle.

– Az Amerikai Egyesült Államokat ki kell szolgálni.

– Rohadtul nem érdekel Amerika, sem a NATO, mindkett hihetetlen összegeket visz el, ráadásul folyamatosan generálják a problémákat. Azt akarom elérni, hogy az emberek gondolkodjanak, akkor is, ha különbözképpen teszik ezt. Olyan életet kell teremteni, ahol megtakarításaiból vásárol az ember. A szocializmusban munkából tisztességesen meg lehetett élni, kocsit, telket venni és tartani egy életszínvonalat. Ma adósrabszolgaság veri bilincsbe Magyarországot. Aki megtagadja Kádár örökségét nem fog emberhez méltó világot teremteni... Nekünk, kommunistáknak a feladatunk ez, és tudom, hogy sikerül.
  Leninnel mondom: TANULNI! TANULNI! TANULNI! – és természetesen dolgozni. Ez lehet, és ez kell, hogy legyen egy új világ alapja. Vérfrissítés kell a magyar politikába. Az összes képviselt el kell küldeni nyugdíjba, pénzük már úgyis van, ráadásul a saját maguk által hozott törvényeket sem tartják be.