Cikkek
 

MOZGALOM

 

ÁLTALÁNOS SZTRÁJK GÖRÖGORSZÁGBAN

img1.gif

Görögország hosszú hetek óta sztrájkol:
a kormány nyugdíjreformja ellen az egész ország összefogott. A tiltakozó megmozdulásokban vezetõ szerepe van a kommunistáknak.

Sztrájkolnak a szemetesek, Athén utcáin hulladékhegyek emelkednek minden sarkon. Sztrájkolnak a metró dolgozói, sztrájkolnak a gyárakban, de a múlt hétvégén zárva tartottak a múzeumok is a görög fõvárosban. De láss csodát, sztrájkolnak a jól fizetett banki alkalmazottak is, a bankjegykiad automaták is kifogytak a héten. Szinte nem volt nap az elmúlt hetekben, amikor Athén valamelyik kerületében ne vonultak volna utcára az emberek. Szerdán szinte az egész ország megbénult: a görögök egységesen kiálltak a kormány nyugdíjreformja ellen. A nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjak csökkentése egységbe forrasztotta a helléneket. A sztrájkokat a szakszervezetek vezénylik, elsõsorban a PAME, az Összgörög Szakszervezetek Frontja, ahol a kommunisták vannak többségben. A Görög Kommunista Párt befolyása alatt áll a vasasok, az építõ- és gyógyszeripari munkások szakszervezete, de a radikális baloldaliak vannak többségben több mûvészeti, értelmiségi érdekvédelmi szervezetben is. A múlt hétvégén Athénban találkoztak az uniós országok kommunista pártjainak – köztük a Magyar Kommunista Munkáspárt – képviselõi. A tanácskozás témája az új EU-szerzõdés volt. A Lisszaboni Szerzõdés megkurtítja a dolgozók szociális és munkavállalói jogait, zöld utat ad a neoliberális monopoltõkének, korlátozza a népek és országok szuverenitását és függetlenségét. Ez ellen csak egységesen, a politikai elõítéleteket félretéve lehet hatásosan fellépni. A görög kommunisták megmutatták, hogy kell ezt csinálni.


MAGYAR-UKRÁN KOMMUNISTA EGYÜTTMŰKÖDÉS UNGVÁRON

Ungváron jártak a hétvégén a Hajdú-Bihar megyei kommunisták, az ukrán testvérpárt és a Munkáspárt határmenti szervezeteinek nem volt nehéz megtalálni az összhangot. Életünkben elõször Ungváron jártunk, kommunista elvtársainknál. Hogyan kerültünk oda? – kérdezhetik most Önök. Mint ismeretes pártunk elnöke, Thürmer Gyula és az Ukrán Kommunista Párt elsõ titkára, Pjotr Szimonyenko 2008 januárjában megállapodtak abban, hogy törekednek a két párt határhoz közeli alapszervezeteik közötti együttmûködésére. Ennek köszönhetõen meghívást kaptunk az UKP ungvári szervezetétõl, hogy vegyünk részt a soron következõ városi pártértekezletükön. Soha nem láttuk egymást ukrán elvtársainkkal, de már az elsõ percekben egyértelmû volt: mintha mindig is ismertük volna egymást! A közös bennünk: az egyszerû emberek igaz tisztelete, szeretete. A kommunista emberek tiszta szíve. Hasonló gondokkal küzdünk az ukrán kommunistákkal. Növelni kell a taglétszámot, be kell vonni a fiatalokat a pártmunkába és a vezetésbe. A korosabb párttagok példamutató életükkel, tanácsaikkal segítik a következõ generáció munkáját, de a zászlót már a fiataloknak kell tovább vinniük. A tanácskozáson felszólalt Edelényiné Nagy Mária, a Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei elnöke oroszul köszöntötte a pártértekezletet: „Mi a Magyar Kommunista Párt tagjainak üdvözletét hoztuk. Nagyra becsüljük az Ukrán Kommunista Párt harcát, hogy ebben a kapitalista társadalomban megõrizték hitüket, elkötelezettségüket a kommunista eszme, a kommunista mozgalom iránt.” Találkozásunk folytatódik áprilisban, az Ungvár megyei pártértekezleten, ahová újra szívesen várnak bennünket. Az értekezlet végén elénekeltük az Internacionálét. Felemelõ érzés volt három nyelven hallani és énekelni! És nemzetközivé lesz holnapra a világ!

GACSÓ MIHÁLYNÉ