Cikkek
 

BELFÖLD

MIÉRT KELL ELADNI AZ MVM-ET?

 img3.gif
NÉMETORSZÁGBAN NEM FÉLTEK KIMONDANI: ÉRTELMETLEN A KORMÁNY DÖNTÉSE 


Gyurcsány Ferenc a Magyar Villamos Mûvek átalakításáról döntött: ez az állami társaság privatizációját jelenti, a miniszter- elnök ezzel akarja megnyerni magának az SZDSZ támogatását a vesztes népszavazás után.


Medgyessy Péter szelleme jelent meg egy pillanatra – e mondat egy meg- határozó MSZP-s politikustól származik. E szavak a március 9-i népszavazás totális szocialista kudarca után hangzottak el az egyik kereskedelmi televízióban, a kopaszodó férfi kérte feje és neve kitakarását, így mert csak beszélni. Az MSZP-s vezetõ arra gondolt, amikor a bukott sportminiszter, Gyurcsány Ferenc a 2004-es elveszített európa parlamenti választások után megbuktatta korábbi mentorát. Segítették ebben a vereség miatt pozícióikat féltõ szocialista vezérek, de elsõsorban támogatta a puccsban Gyurcsányt a Szabad Demokraták Szövetsége. Gyurcsány elégedetlen szocialista vezetõbõl március 9-e után a négy évvel korábbinál sokkal többet láthatott, ám tudta, a liberális pártot kell megnyernie a túléléshez. Ez egy egyszerû alku: fizetni kell.
  Fizetett.
  A Szerencsejáték Zrt. eladása papírforma: a folyamatosan nyereséget termelõ cég eddig is a szabad demokraták ellenõrzése alatt ált, most a bérletet tulajdonná válthatják. A Magyar Villamos Mûvekb (MVM) az elmúlt években tízmilliárdokat ölt az állam, tudatosan ragaszkodott az energiapiacellenõrzéséhez. Ezzel Gyurcsányék befolyásolhatták az áramárat, s nem utolsó sorban lehetõség volt rá, hogy az MVMen keresztül állami pénzeket is „kiszervezzenek”. Ez a kifejezés a lopás szinonimája az MSZP-ben. A villamos mûvek kádertemetõként is kitûnõen szolgált – aligha véletlen, hogy a 2006-os párt alelnöke is ott kapott menedéket. Kocsis  Istvánt Gyurcsány csapata Budapesti Mûszaki Egyetem pártbizottságáról ismerte, megbízhatóan teljesít a Tocsik féle korrupció idején a privatizációs szervezetvezetésében, késõbb Pakson és végül az MVM élén.
  Gyurcsány most kirúgta. Kocsis szocialista káder, a szabaddemokraták nem bíztak benne. Kocsis urat azért ne féltsük, eddigi életpályája nem erre predisztinálja, s ami szintén nem utolsó szempont: jó barátja a mindenható Csányi Sándornak. Gyurcsány Ferenc a Magyar Villamos Mûvek átalakításáról döntött: ez az állami társaság privatizációját jelenti, a miniszterelnök ezzel akarja megnyerni magának az SZDSZ támogatását a vesztes népszavazás után.
  Ám vissza a jelenhez. Gyurcsány az MVM átszervezésével elõkészíti a társaság privatizációját és az energiapiac tényleges liberalizációját. Azt gondoljuk, hogy a verseny letöri az árakat? Távolról sem. Magyarországon ma is kereskedhet bárki árammal, csakhogy kevés van belõle. Ez nem kínálati, hanem keresleti piac. Most az MVM szétdarabolásával és eladásával ezt a monopolhelyzetet az állam eladja a magántõkének. Ezért az SZDSZ-nek megéri megtartani Gyurcsány Ferencet.
  A villany ára pedig éppen ezért tovább fog emelkedni, szakemberek szerint az év végére egy kilowattóra ára elérheti a 40 forintot, 2010-ig pedig akár a százat is.


SZTRÁJKBIZOTTSÁG A VILLAMOSIPARBAN

Sztrájkbizottságot alakított három ágazati szakszervezet a villamosenergia-iparban, és tüntetéseket is szerveznek, mert nem fogadják el a munkáltatók 1,4 százalékos reálbérjavulást eredményezõ béremelési javaslatát – közölték az érdekképviseletek a múlt héten.
  A szakszervezetek azt követõen döntöttek így, hogy több forduló után a legutóbbi, múlt keddi tárgyalás sem vezetett eredményre az ágazati bér- és szociális megállapodásról a munkáltatói szövetséggel. A szövetségben jelen van a német RWE és E.ON, valamint a francia EdF magyarországi érdekeltsége, továbbá a Magyar Villamos Mûvek Zrt.
  Gál Rezsõ, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke aszerint a szakszervezetek 7,5 százalékos keresetszínvonal-növekedést követelnek, a munkáltatói oldal viszont mindössze 6,2 százalékot ajánlott.
  A szakszervezetek elõször Németország, majd Franciaország budapesti nagykövetsége elõtt tartottak tüntetést az ágazatban jelenlévõ francia és német befektetõk elfogadhatatlan magatartása miatt, majd pénteken Párizsban az EdF, Düsseldorfban az E.ON székháza elõtt. Dortmundban az RWE Európai Üzemi Tanács ülésének keretében petíciót adtak át az RWE képviselõinek.
  Továbbá, a magyar villamosenergiaipari szakszervezetek lobbi tevékenységet folytatnak más európai országok villamosenergia-ipari szakszervezeteinél, hogy segítsenek a tulajdonosi képviselõk befolyásolásában. A három ágazati szakszervezet már februárban bejelentette a munkaügyi vitát, illetve javasolta a Villamosenergia-ipari Társaságok Munkáltatói Szövetsége számára, hogy közösen kérjék fel a Munkaügyi Közvetítõi és Döntõbírói Szolgálatot közvetítésre.