Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

KOSSUTH-DÍJ
  Nem vitatom, hogy a Kossuth-díj minden művész életében a legnagyobb kitüntetés. A hálás nemzet így fejezi ki tiszteletét legnagyobb leányai és fiai előtt. Rendben van ez így!
  Nincs gond a díj elnevezésével sem. Nem Sztálin-díj, mint az ötvenes években, nem Corvin Lánc, mint Horthy idején és reprint kiadásban 2001-ben, Orbán Viktor idején, semmi ilyen csúnyaság. Kossuth­tal igazán semmi bajunk nem lehet. A művészekkel meg pláne semmi gond. Kútvölgyi Erzsébetet gimnazista korom óta imádom. Fölöttem járt a Fazekasba, minden fiú, mint elérhetetlen istennőre nézett rá. Én is. Koncz Zsuzsa dalain nőttünk fel. Megérdemelte. Részemről a többiek is rendben, akármelyikkel kezet fognék a parlamentben is, az utcán is.
  Baranyi Ferenc Kossuth-díja is nagy dolog. Baranyi a legnagyobb baloldali költő manapság. Régóta a legnagyobb. Rég megérdemelte volna. Még a szocializmusban, Kádártól, de akkor nem kapta. Megérdemelte volna az Antall-kormány idején is, akkor sem kapta. Most kapta. Gyurcsánytól. Lehet, persze, azt mondani, hogy ez a nemzet ajándéka. Lehet, de a valóságban a miniszterelnök adja. Valamiért. A művésznek ebbe nincs beleszólása. Egy valamibe azért van. Abba, hogy elfogadja-e. Konszolidált rendszerekben ez nem így van. Ott valóban némi közmegegyezés áll a kitüntetés mögött, sőt a kitüntető személye mögött is. Nálunk e mögött is mély politikai és világnézeti különbségek állnak. Senkinek nem jutna eszébe egy kommunistát kitüntetni. Lecsukni, meghurcolni, kitagadni, a sírjából kihantolni, az igen, de kitüntetni nem.
  Politikai és világnézeti kérdés az is, hogy elfogadome azt, amit az ellenfelem ad a nemzet nevében. Az idén Blaskó Péter konzervatívnak mondott színész nem fogadta el. Mindenkinek feltűnt. Baranyi Ferenc baloldali költõ elfogadta. Ez is mindenkinek feltünt. Mit tett volna József Attila, ha Horthy Miklós a Corvin Láncot 1935-ben nem Hóman Bálint történésznek és Karlovszky Bertalan festőnek adományozza, hanem neki?

FIZETÉSI PÁNIK

Az olasz lapok az elmúlt héten pánikriadót fújtak. Az OECD-országok között Olaszország az egy főre eső fizetések tekintetében a 23. helyen van. Ez mintegy 20 ezer dollár évi fizetést jelent. Ez átszámolva havi 270 ezer forint körüli jövedelmet jelent. Botrány! Így választások előtt, meg pláne. Kitört a pánik. Hogy lehet ez? Ki a felelős? Igaz, Olaszországban is csak legfeljebb a kommunista lapok kérdezték, hogy az egyre növekvő árak mellett mégis hogy lehet ebből megélni. A magyar nagypolitika képviselői viszont hallgattak. Az igazság az, hogy 270 ezerből ők sem tudnak kijönni, de hála a rendszernek nem is ennyit keresnek. A magyarok többsége viszont csak álmodik a 270 ezerről. Mi ugyanis a 29. helyen vagyunk, amit azért is túlzás lenne túl jó helynek értékelni, mivel ez az utolsó. Mi, csóró magyarok évente 9822 dollárt keresünk. Ez havonta nekünk 122 ezer forintot jelent.
  Az olaszoknál kitört a pánik, nálunk néma csend. Hát igen, aki 23 ezer forint nyugdíjból kénytelen megélni, vagy 65 ezer forint minimálbérbõl három gyereket eltartani, nos, azokhoz a hír el sem jutott. Aki viszont tudja, hogy mi a helyzet, havi egy-két milliót, sőt többet visz haza. Az ő érdeke az, hogy te semmiről se tudj és hallgass. Én most szóltam neked – innen tovább neked kell cselekedni.


AMERIKAI VÍZUM

Ez igen, most már tényleg minden OK. Gyurcsány és Göncz Kinga hatvanhétezerszer felvetette, hogy a magyaroknak is ideje lenne vízum nélkül utazni az USA-ba. Voltak komoly érvek, csak így soha nem hangoztak el. Példának okáért kezdjük az elsővel: az amerikaiak eddig is vízum nélkül jöhettek hozzánk. Miért? Nem hiányzott a magyar költségvetésnek a vízumbevétel? Aztán megkérdezhettük volna az amcsiktól: Mr. President, a szlovénok mitől jobbak, mint mi, magyarok? Ők ugyanis már régen vízum nélkül csámborognak az Államokban. Szeretett kormányunk ezt sohasem kérdezte meg. Inkább elfogadta az amerikaiak zagyvaságait arról, hogy háború folyik a terrorizmus ellen, meg egyébként is erről az amerikai parlament dönt. Most úgy tűnik, minden OK. Jövő évtől talán nem kell vízum az USA-ba. Vízum nem kell. Egész egyszerűen egy piti kis engedélyt kérő lapot kell küldeni az amerikai nemzetbiztonsági minisztériumba, mindenféle adat feltüntetésével, és ha már ott vagy, mindenféle korszerű technikával mindenféle adatot levesznek rólad. Természetesen, a te költségeden. Szegény Amerikának erre igazán nincs pénze. Nagyon kérlek, ne értsd félre, ha azt látod, hogy mindezért neked ugyanannyit kell fizetni, mint eddig a vízumért. Megnyugtatlek: én nem veszem el előled a helyet. Eddig sem akartam Amerikába menni, és most is utálom őket.

THÜRMER GYULA