Cikkek
 

PÁRTÉLET

 

A MAGYAR KOMMUNISTA MUNKÁSPÁRT ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA A SZOCIÁLIS NÉVSZAVAZÁSRÓL

MEGGYŐZŐ EREDMÉNY A NÉPSZAVAZÁSON
A népszavazáson 4, 05 millió választó vett részt, ami 50,49 százalékot jelent. Nem vett részt 3,9 millió állampolgár, azaz 49,51 százalék. A kórházi napidíj eltörlésére szavazott 3,383 millió polgár, azaz a résztvevők 84,08 százaléka. A vizitdíj eltörlésére szavazott 3,319 millió választó, azaz a résztvevők 84,08 százaléka. A tandíj bevezetése ellen szavazott 3,3 millió választó, a résztvettek 82,22 százaléka.

 
VÁLTSÁK LE

 1. A Munkáspárt üdvözli a szociális népszavazás eredményét. A népszavazás megmutatta: nem akarunk olyan országban élni, ahol mindent a pénz dönt el. Nem akarunk olyan országot, ahol nem kérdeznek meg bennünket húsba vágó ügyeinkről.
  2. A Munkáspárt felszólítja a kormányt, hogy maradéktalanul hajtsa végre a népszavazás döntését. Ne merje pocskondiázni a népet azért, mert a pénztárca alapján döntött! Ne fenyegesse a népet, hogy a népszavazási igenek miatt nem jut pénz az oktatás és az egészségügy fejlesztésére.               
  Találjon rá pénzt! Ne külföldi vállalatoknak adjon milliárdokat, ne saját barátait és üzletfeleit gazdagítsa a mi pénzünkből, ne a koszovói albánokra és az afgánokra költse a pénzt, hanem ránk, magyar emberekre, a magyar kórházakra, a magyar iskolákra, a magyar egyetemekre!
  3. Március 9-e után Magyarország nem marad olyan, mint előtte. A népszavazás megmutatta, hogy nem kell és nem szabad belenyugodni a kormányok önkényébe. Van értelme elmenni a választásra, a népszavazásra. Az embereknek lehet és van is szavuk. Minden korábbinál többen mentek el a népszavazásra, minden korábbinál többen ismerték fel, hogy ebben a világban csak az a miénk, amit kiharcolunk magunknak.
  4. A népszavazás figyelmeztet is bennünket. Az MSZP még sok tisztességes baloldali embert képes megtéveszteni. Nyugdíjas társainkat, akik felépítették Magyarországot, akik ingyen diplomát adtak a mai politikusok kezébe, s most visszaélnek hiszékenységükkel. Értelmiségieket, akik jobb életet reméltek, a valóságban viszont kiszorulnak mindenhonnan. Bizonytalankodókat, akik még nem hisznek saját erejükben. Gyurcsány Ferenc és társai nem Kádár János unokái, az ő gondjuk nem a kisemberek boldogulása, hanem saját maguk gazdagodása. Az MSZP nem a dolgozók, munkások, szegény emberek pártja, hanem a milliárdosoké. Bízunk benne, hogy az MSZP egyszerű, tisztességes tagjai elgondolkodnak a népszavazás eredményén, és végre felemelik szavukat.
  5. A baloldali gondolkodású emberek közül sokan félnek attól, hogy mi lesz, ha bukik a szocialista kormány és jön a jobboldal. Semmi! Minden parlamenti párt felelős Magyarország mai állapotáért, de a Gyurcsány-kormánynál nagyobb pusztítást egyetlen kormány sem végzett. Ideje kimondanunk: Magyarország létezhet az MSZP-SZDSZ kormány nélkül is, sőt Magyarország csak az MSZP-SZDSZ-kormány nélkül létezhet.
  6. A népszavazás újra megerősítette azt, amit az eddigi parlamenti választások is mutattak. A Fidesz nem képes tömegével maga mellé állítani baloldali szavazókat, bármilyen helyesek is legyenek törekvései. A baloldali emberek többsége érzi, tudja, hogy a Gyurcsány-kormány a szakadékba taszítja az országot, de félnek attól, hogy csöbörből vödörbe kerülnek, ha a Fideszt erősítik. A baloldali emberek nem hiszik el, hogy a Fidesz az ő érdekükben akar változást. A Fidesz első reagálásai azt jelzik, hogy nem akarják ezt a tényt megérteni. Nem nyitnak más társadalmi rétegek felé, nem lépik át hagyományos támogatóik és szövetségeseik körét.
  7. A Munkáspártnak nincsenek illúziói. A Gyurcsány-kormány úgy fog tenni, mintha semmi sem történt volna, sőt ellentámadásba fog menni. Új címeken, új ürügyekkel fogja elvenni az emberek pénzét.    Nem szabad engednünk! A népszavazásért sokféle politikai párt, civilszervezet és szakszervezet küzdött. Folytassuk és bővítsük ezt az együttműködést! Ki-ki a saját táborát mozgósítsa a Gyurcsány-kormány politikája ellen! Ne múljon el nap tiltakozás, sztrájk nélkül! A Munkáspárt kész a közös küzdelemben részt vállalni.8. A népszavazás eredménye is bizonyítja, hogy a Munkáspárt jó ügy, a nép, az emberek ügye mellé állt, amikor támogatta a népszavazást. Az emberek üdvözölték a Munkáspárt döntését, hogy nem azt néztük, ki mondja, hanem azt, hogy mit mond. Ezt várják tőlünk a jövőben is.   
  A népszavazás önmagában nem hozott és nem hozhatott alapvető változást a dolgozó emberek, a szegények életében. Változás akkor lesz, ha a parlamentben ott lesz a munkások, a dolgozók, a szegények képviselője, a Munkáspárt.

BUDAPEST, 2008. március 10.
MAGYAR KOMMUNISTA MUNKÁSPÁRT