Cikkek
 

MOZGALOM

ELVTÁRSAK, NEM TUDUNK ÉNEKELNI!

Tavaly egy vidéki rendezvényen a televízió szeme láttára és füle hallatára énekelték a jelenlévők az Internacionálét. Nem valami ritka dalt, nem valami rendkívülit, hanem az Internacionálét. Nem volt kíséret magnetofonról, nem volt vezérénekes sem, és szégyenszemre bizony kimaradt egy sor. Tetszenek érteni, saját munkásmozgalmi himnuszunkból!        
  A múlt héten a Baloldali Front tartotta kongresszusát. Életerős fiatalok. A DIVSZ indulóval kezdték. Tudják, ami így kezdődik: ... Nem tudják? Nos, a fiatalok zöme se tudta. Még szerencse, hogy számítógépes zene mellett a mi hallgatásunk kevésbé tűnt fel. A kongresszus vége azonban kész kudarc volt. A számítógépet már kikapcsolták. A jelenlévő 50-60 embernek kellett volna elénekelni az Internacionálét, de úgy, hogy beleremegjenek a kapitalizmus falai. Nem remegtek bele, sőt már a folyóson sem lehetett hallani,     
  De van más is! Minden május elsején lelkesen megyünk felvonulni. Itt már profibb a dolog, van hangszóró, van CD-lemez, amit lehet tekerni egész nap. De milyen CD? Manapság sajnos csak azokat a dalokat játsszuk, amelyek a „Best of Communism“ válogatáson megjelentek. Ez már a tőkés rendszerben jelent meg, és a válogatás is ilyen.                       
  Minden ott van: a munkásmozgalom klasszikus indulóitól kezdve a Rákosi-rendszer butuska dalaiig. Jobb helyeken az Internetről levesznek orosz dalokat, és ezzel nagyjából kész a Munkáspárt dalos fegyvertára. Persze, van rá magyarázat. A rendszerváltás óta eltelt húsz esztendő. Ilyen lemezeket nem adnak ki, a régiek pedig elvesztek, vagy megbújnak valahol.    
  Elfelejtettünk énekelni! Idősebb elvtársainkból még elő-előjön a Bunkócska, amely messze nem a legszebb dal, és már a 80-as években is porosnak számított. A többségből az sem. A mostani ötvenesek még voltak úttörők, KISZ-esek, még énekeltek, de ők is kijöttek a gyakorlatból. A náluk fiatalabbaknak pedig nincs és nem is lehetett ilyen előéletük.              
  Pedig szeretjük ezeket a dalokat! Emlékeznek, hogy néhány éve milyen sikere volt május elsején a veszprémi Farkas-családnak? Nem kellett sok hozzá: gitár, két-három lelkes ember, na és persze a dalok tudása. A dalok nem jönnek önmaguktól. „A Népszavának volt egy egykoronás, piros vászonba kötött kiadványa: Proletárok Daloskönyve, melyben minden mozgalmi dal benne állt… Hangszóró még nem volt, ezért nagy becse volt a jó torkú fiúknak“- írja Rákosi a  visszaemlékezéseiben. De közösen tanultuk az énekeket a Fényes Szellők korában és később is.      
  A dal fegyver. Közösséget teremt, lelkesít, erőt ad nekünk és barátainknak, megrettenti ellenfeleinket. Használjuk ki! Tanuljunk meg újra énekelni! A Szabadságban közre fogjuk adni legfontosabb mozgalmi dalaink szövegét. Az Internetes honlapunkról pedig le lehet majd tölteni a dallamukat. De most segítsen mindenki, aki tud! Jelentkezzenek azok, akiknek van régi kiadású mozgalmi daloskönyvük, kottájuk! Keressenek bennünket azok is, akik rendelkeznek a szocializmus idején kiadott hanglemezekkel, magnófelvételekkel! Szeretnénk ezeket az anyagokat lemásolni, és segítségükkel újakat kiadni, ami mindenkihez eljuthat. És még valami: jelentkezzen az is, aki tud énekelni, vagy szívesen tanítana másokat énekelni! Elérhetőség: 06-1-334-27-21. E-mail: mp200@t-online.hu. Postai cím:1082. Budapest Baross 61. Jelige: Tanuljunk énekelni!

EUGÉNE POTTIER - MINDANNYIUNK ELVTÁRSA

Most, amikor a Kommunista Kiáltvány  születésnapját ünnepli a nemzetközi munkásmozgalom, nem feledkezhetünk meg arról a munkásról, aki harci dalt írt a proletariátusnak. Örök dalt, amely a Kiáltvánnyal együtt járta be a világot.  
  Marx tudást, Pottier szívet adott a világ kommunistáinak. Pottier szegény családból származott, örök életében szegény volt. Csomagolásból, textilminták rajzolásából tengetette életét. Ugyanolyan proletár volt, mint mostanság mi és társaink. Te meg én, ti és mi.     
  Eugéne Pottier az Internacionálé című proletár-himnusz felejthetetlen költője.
   „Bármely országba kerüljön az öntudatos munkás, akárhová vesse a sors, akármennyire idegennek érezze is magát, nem ismerve a nyelvet, ismerősök nélkül, távol hazájától elvtársakra és barátokra lelhet az Internacionálé ismert dallama révén“
  - írja Lenin  Pottier 1912-es halálára emlékezve. Pottier óriás, mert mi magasra emeltük - a mi költőnk!         
  1848-ban a barikádokon harcolt elvtársaival a burzsoá rend ellen. A Párizsi Kommün idején 3600 szavazatból, 3352 szavazatot kapott a tagsági választáskor. Pottier 1887-ben halt meg. Párizs munkásai kísérték el a Pére Lachaise temetőbe, ahol véres összecsapásra került sor, miután a burzsujok rendőrsége ki akarta tépni a munkások kezéből a vörös zászlót.      
  A Francia Munkáspárt tagja százmillók szívében él és harcba hív! „Föl, föl, ti rabjai a földnek, föl-föl, te éhes proletár!“    

 EUGÉNE POTTIER