Cikkek
 

PÁRTÉLET

LESZNEK ,,KEDVES" ÉS ,,NEM KEDVES" ?
 
LESZNEK ,,KEDVES" ÉS LESZ ,,NEM KEDVES" BETEG A NYERESÉGRE ÉPÜLŐ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERBEN - ETTŐL TART DR. CZIRA SZABOLCS

 Nagykőröshöz közel Törtel, mindkét településen sokban hasonlóak az állampolgárok többségének problémái.

Fizeti-e a munkát adó a munkavállalójának a kialkudott bért, vagy hónapokig adós marad vele? Megélnek-e a családok gyermekeik iskoláztatása mellett úgy, hogy közben jusson is, maradjon is a pénzükből? Az Abonyi úti Kökény Ferencné, túl a 70-en, nyugdíjából havonta kiszorít annyit, hogy besegíthessen főiskolás unokája kiadásaiba. A magas rezsi itt is égető gond. Egyvalamiért mégis érdemes Törtelen lakni: faluhelyen jobban törődnek egymással az emberek, ez a tapasztalata dr. Czira Szabolcsnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének is.    
  A képviselőt szerdai fogadóóráján felkereste az ugyancsak Törtelen lakó Kotroczó Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt 16-os választókerületi KB-megbízottja is.                 
  Időszerű kérdésekről váltottak szót. Járva a környező településeket, a Nagykőrös polgármestereként is közismert képviselő látja, milyen súlyos szociális gondokkal küszködik egyre több ember.  Fizetésképtelenség, áramkikapcsolás, szorosra húzott nadrágszíj a megélhetésben, mindez mutatja, hogy rossz irányba tart az ország.     
  Nő a segélyezettek száma a falvakban is. Amikor a parlamentben konkrét segítséget kér valamelyik minisztertől, ígéretet ugyan kap, de aztán nem történik semmi.    
  Kotroczó Gyula közölte: a FIDESZ és a KDNP mellett, a Munkáspárt is gyűjtött népszavazást kezdeményező aláírásokat , hogy ne vezessék be Magyarországon az üzleti alapon működő egészségbiztosítást. Kőrösön és Törtelen 250 támogatót nyertek meg ennek érdekében.    
  A továbbiakban dr. Czira Szabolcs külföldi példákkal szemléltette, hová vezet, ha az állam kiszolgáltatja az egészségügyet is a haszonra törő idegen befektetőknek. Hollandiában növekedett a járulék befizetése. A szlovákok szeretnének kiugrani a már bevezetett több biztosítós rendszerből. A képviselő úgy fogalmazott: ha nálunk is életbe lép az új egészségbiztosítás, aszerint, hogy kik tudnak fizetni havi 80-100 ezer forintot és kik csupán az egyötödét, lesznek „kedves“ és „nem kedves“ betegek.    
  Az 1700 milliárdos egészségügyi vagyont változatlanul  állami kézben kellene tartani - ebben is megegyezett a képviselő-polgármester és a munkáspárti megbízott véleménye.     
Kotroczó Gyula elvetette az MSZP és az SZDSZ sanda gyanúját, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos. Ha így van, menessze az állam azokat, akik a rendszert az egészségügyben rosszá teszik (vagy rosszá tehetik)!    
  Dr. Czira Szabolcs fogadóóráin a vizit- és a kórházi napidíj is gyakran szóba kerül. Az emberek félnek, ha nem törlik el ezeket a többletkiadásokat, ezeket jövőre tovább emelhetik, akár ezer forintra is. A tandíjjal kiszoríthatják a felsőfokú oktatásból a szegényebb családok tehetséges gyermekeit.                
  Példaként hangzott el, hogy Szegeden egy egyetemista havi kiadása, az albérlettel és a napi étkezéssel együtt, már most 80 ezer forint.         
  Az ország nem áll olyan jól, mint Ausztria és Németország, ahol egyhavi minimálbérből futja 2 évi tandíjra. A franciák egy havi munkanélküli-segélye lefed ötévi tandíjat! A 69 ezer forintos magyar minimálbér viszont csak három és fél havi tandíjra elegendő.       
  A szocializmussal riogató SZDSZ-es kampány ne vegye el senkinek a kedvét akarata kinyilvánításától! - ezt már a találkozó után mondta Kotroczó Gyula.   
  Egy lehetőség kínálkozik a szegényeket és a középréteget sújtó sarcolás kivédésére: minél több igen a március 9-ei népszavazáson - küldött tudósítást lapunknak Kohl Antal, a Magyar Kommunista Munkáspárt területi elnöke
.                     

LÁTOGATÁS DÉL-PEST MEGYI POLGÁRMESTEREKNÉL 

Munkáspárti delegáció járt két, Dél-Pest megyei polgármesternél. Székely Péter, a nagy-budapesti regionális elnök, Mendel Lajos, a 4-es régió vezetője és Kuti István, a 13-es választókerület központi bizottsági megbízottja látogatta meg Ráckeve és Dunavarsány polgármesterét.   
  Ugyan mind Dr. Dávid László, a ráckevei polgármester, mind Bóna Zoltán, a dunavarsányi polgármester a Fidesz színeiben győztek, örömmel fogadták a munkáspárti csapatot. A beszélgetés során felvetődött, hogy Kuti István az elkövetkező időben még aktívabban bele kíván folyni a választókerület ügyeibe, és ehhez a két települési vezető minden segítséget megad. További sikeres munkát kívánunk.