Cikkek
 

PÁRÉLET

NAPONTA TANULNI KELL, HOGY MÉLTÓK LEGYÜNK ALOBOGÓNK SZÍNÉHEZ
BESZÉLGETÉS PAULIK PÉTERREL, BUDAPEST 13. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELŐJÉVEL

 
PAULIK PÉTER A KÖZPONTI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉN

 Nem sok ember akad a budapesti Ferencvárosban, aki nyíltan, emberek előtt be merne olvasni Gegesi Ferenc polgármesternek. Paulik Péter ilyen ember. Nála nem számít a polgármesteri hatalom tekintélye, nála az ügy, a jó ügy számít. A ferencvárosi egészségügy privatizálása rossz ügy, árt az embereknek, és ezért harcolni kell ellene. A kormány ellen is, a polgármester ellen is. Paulik Péter ezt vállalta.-


Mi hozott, mi tart a pártban?- Válaszom egyszerű. Kozma Józsefné és Tánczos Imre ismertette meg velem a Munkáspártot.  Segítségükkel láttam meg, hogy a Munkáspárt következetesen képviseli a baloldali értékeket, és a mai Magyarország egyik legdemokratikusabban működő pártja. Humanista párt, mert az emberekért van és cselekszik.                   
  Nevében Munkáspárt, de cselekszik az egész nemzetért, harcol minden jó szándékú dolgozó ember érdekeiért, beleértve az orvostársadalmat, a kis- és középvállalkozókat is.               
Tetszett nekem a kihívás is. Ugyanis az emberek felvilágosítása, figyelmük felkeltése olyan események és tények iránt, amelyeket a multinacionális tőke elrejt, titkol, félremagyaráz, komoly, áldozatkész munkát igényel.              
  Nemrég meglátogattuk a régió kerületeinek országgyűlési képviselőit. A társadalombiztosítás magánosításának kérdéséről vitatkoztunk velük. Pál Tibor szocialista képviselőt fogadóóráján figyelmeztettem a nép szavára. Rendkívül meglepődött, mikor a tényekkel kellett szembenéznie. Az a tapasztalatom, hogy érdemes harcolni, az igazság velünk van. - Mivel töltöd a szabadidődet?- Főleg a  kutyáimmal. Négy kutyám van. Nagyon szeretem őket. Gyakran fejtek keresztrejtvényt. Elég nagy kertem van, és munka mindig akad bőven. Szabadidőm nagy részét a pártmunkának szentelem. - Mi a személyes tapasztalatod az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?- Az országban sok negatív dolog történt, amit mi előre megmondtunk, évekkel ezelőtt. A multinacionális tőke rátelepedett  a népre és  folyamatosan sarcolja. Pártunk következetes és előremutató politikát folytat ebben a kérdésben is. Ma is felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mit hozhat a kórházak bezárása, eladása, a társadalombiztosítás privatizálása, a tandíj bevezetése, az oktatás lezüllesztése. Nem hagyhatjuk magukra a versenyből kimaradtakat, az esélynélkülieket.  Ezek a kérdések mindenkit érintenek. Lesznek-e jól képzett orvosok, ápolók? Tudják-e majd a szülők támogatni a gyerekeiket? Már kevesünk van, és ennél csak rosszabb lesz, ha tétlenkedünk.      
  Ebben a nehéz helyzetben azt kell keresni, ami összeköt bennünket  ebben az országban, a pártban pedig meg kell érteni a mai kor kihívásait azoknak is, akik távolabb vannak az aktív munkától. 2008-ban teljesen más módszereket és gondolkodást kell alkalmaznunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. - Mi a legfontosabb érték az életben, a Te életedben?- Az igazságosság és a bátorság.- Ha találkoznál az aranyhallal, mi  lenne a három kívánságod?- Elsősorban az, hogy a Munkáspárt bekerüljön a parlamentbe, másodszor, hogy legyen sok erőm dolgozni, harmadszor, hogy Magyarország legyen minden idegen nagyhatalomtól független állam. Sokan beszélnek a fenntartható fejlődésről, de ugyanakkor a gazdasági növekedés kényszerét szajkózzák,  és percenként zúdítják ránk a fogyasztásra buzdító reklámokat. Zömmel szemetet, káros dolgokat reklámoznak. Az aranyhal sem sokáig fogja bírni a habzó, fertőzött és hulladékkal teli folyóban. Nincs hová menekülnie. Azt kívánom, hogy legalább a jobb jövő reménye és lehetősége megmaradjon a magyar népnek. A gerincét ropogtatják, a száját betömik igaz, de itt vagyunk mi, akik képesek vagyunk olyan programot ajánlani, amely a jelen társadalmi környezetben is megvalósítható, azzal a szándékkal, hogy nem adjuk fel a kapitalista társadalmi rendszer meghaladását. - Mit olvastál mostanában? Mit néztél televízióban, moziban, színházban legutóbb?- Gyakran hallgatok rádiót, televízióban főként politikai műsorokat nézek. A tudományos-fantasztikus irodalmat nagyon szeretem, természetesen olvasok történelmi tárgyú és politikai műveket. Egyik legfőbb olvasmányom a párt lapja, de emellett olvasom a polgári sajtót és a kerületi újságokat, amelyekből sok hasznos információt lehet  összeszedni.- Van vörös inged? - Van, természetesen. Nagyon jó ötletnek tartom. Rendezvényeken mindig felveszem. Azt azonban hozzáteszem, hogy a vörös ing vörös szív nélkül semmit sem ér. A gondolkodásunkat is vörössé kell tenni. Naponta tanulni kell, képezni magunkat, hogy méltók legyünk lobogónk színéhez.- A család hogyan viszonyul a pártmunkához? - Feleségem támogat, nyugodt, kiegyensúlyozott körülményekkel segíti munkámat. Nevelőapám, aki Kádár János eszméinek elkötelezett híve.  Jelen volt 1958-ban Kádár dunaújvárosi beszédén. Ma is gyakran emlegeti: „Elvtársak! Mire van szükség? Ezer  Weiss Manfrédra vagy tízmillió munkásra?“          
  Ez a kérdés ma különösen aktuális, amikor nagytőkések ülnek a kormányban, és ők döntenek a dolgozó ember egyre sanyarúbb sorsáról. Lányom Fideszes, és tiszteletben tartjuk egymás meggyőződését.