Cikkek
 

PÁRTÉLET

LEHET ÉS ÉRDEMES DOLGOZNI
 
NAGYPALÓC POLGÁRMESTERE A MUNKÁSPÁRTI CSAPATTAL

 Szécsény és térsége több szempontból is az „első helyen“ van az országban. Az egy lakosra kivetítve itt termelik az országban a legkevesebb GDP-t, és „első“ abban is, hogy az orvos- és jogászdoktorokat leszámítva egyetlen tudományos doktor sem dolgozik a térségben.

Ellenben magas a romalakosság aránya, amely 8-10 százalék között van, de sok helyütt a 20 százalékot is meghaladja. Vannak olyan települések, amelyek önkormányzatában egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező ember sincs. Ha az olvasó azt hinné, hogy a 19. században járunk, téved. A 21. század elején vagyunk, a tőkés Magyarországon.      
  Ebbe a térségbe látogatott az elmúlt héten Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.  Nem könnyű itt dolgozni - mesélte Péter Gábor, Nagylóc polgármestere. Az embereket egyszerre sújtja sok minden. Nincsenek munkahelyek, drága a közlekedés, és most a vizitdíj és a többi. A nógrádi kistelepülések jövője az idegenforgalom lehetne. De ehhez állami programok, állami segítség kell, nagyjából úgy, ahogyan ez Ausztriában, vagy akár Szlovákiában van. Magyarország ettől azonban fényévnyi távolságra van. Hollókőről, amely köztudottan a világörökség része, és évente 150 ezer turistát vonz, szezonban is csak egy-két buszjárattal lehet elmenni.       
  Korábban a helyi népművészet a bedolgozói rendszeren keresztül virágzott. Ma már kínaiak hamisítják és árulják fillérekért a palóc kézimunkákat. Ezt már Hollókőn mesélték a helyi önkormányzat lelkes képviselői.      
  Rimóc község talán még nehezebb helyzetben van - mesélte Beszkid Andor polgármester, aki már két évtizede áll a falu élén. Itt már a mobiltelefon térerejével is baj van, és az Internet a telefonhálózat fejletlensége miatt csigalassúságú.   
  Szécsény városa élő múzeum. Szinte minden Rákóczi Ferencre emlékeztet, akit 1705-ben itt választottak vezérlő fejedelemmé. A mai politikában azonban inkább arról híres, hogy Bátonyterenye mellett csak itt tudta az MSZP megtartani a hatalmát a 2006. évi önkormányzati választások után. Dr. Serfőzőné Dr. Fábián Erzsébet polgármester büszkén sorolta, hogy mi mindent ért el a város az MSZP-kormányzás idején. S, valóban, a városon meglátszik a fejlődés. A városközpont méltó a történelmi értékekhez. A polgármester nem titkolta azt sem, hogy a kormánypolitika következményeivel elsőként neki kell szembe néznie. Az emberek szegények, kevés a pénz, sok a munkanélküli, és sok olyan család van, ahol már két évtizede senki sem dolgozik. Mindezt nem lehet önkormányzati eszközökkel megoldani.     
  Jól fogadták a Munkáspártot a térségben. Kovácsné Szelcsik Ildikót, a balassagyarmati kórház dolgozóját szinte mindenki ismeri. Ismerik a családja munkásmozgalmi hagyományait, és nem csodálkoznak azon, hogy most már Ildikó is a Munkáspárt színeiben jelenik meg. Ha olyan a Munkáspárt, mint Ildikó, bízhatunk a maguk pártjában! - mondták sokan a szécsényi utcán. Az elnöki látogatás nem jöhetett volna létre, ha nincs a térségbe tartozó két KB-tag, Frankfurter Zsuzsa és Balogh Attila munkája. Nincsenek csodák, csak értelmes és következetes munka van. S, akkor a siker sem marad el. Lehet és érdemes dolgozni!