Cikkek
 

KÜLFÜLD

 OROSZORSZÁGBAN A HELYZET VÁLTOZATLAN
 
 GENAGYIJ ZJUGANOV, AZ OROSZ KOMMUNISTÁK VEZETŐJE

 Dmitrij Medvegyev lett Oroszország új elnöke, ez azonban nem jelent változást a Kreml politikájában. A kommunisták a csalások ellenére is megerősítették pozícióikat.

A méregdrága, a szibériai konyhára specializálódott Expedíció vendéglőbe igencsak illusztris csapat érkezett ebédelni múlt vasárnap kora délután: Vlagyimir Putyin Oroszország leköszönő elnöke, az aznapi választásokon éppen leszavazó kijelölt utód, Dmitrij Medvegyev, Viktor Zubkov kormányfő, valamint a parlament alsó- és felsőházainak elnökei. Az elnökválasztás végéig volt még ugyan vagy hét óra, a társaság mégis önfeledten ünnepelt. Már tudták, a terv sikerült, a formális trónutódlás rendben zajlik.   
  Merthogy, Oroszországban az elnökválasztás az égvilágon semmilyen változást nem hozott. Az összejött öt férfi csak a kártyákat keverte újra. Putyin az elnöki székből átül a miniszterelnökibe, Medvegyev a világ legnagyobb vállalatának, a Gazpromnak az éléről a Kremlbe távozik, míg Zubkov miniszterelnök a gázóriás elnöki irodájába költözik. A parlamenti vezetők dolga nem változik, a decemberi, szintén manipulált választásokon szerzett többséget kell kordában tartaniuk.                                 
  Uralkodni pedig továbbra is az orosz nagytőke fog, hiszen az öt úriember az ő érdekükben, illetve az ő támogatásukkal örökölte nyolc évvel ezelőtt a hatalmat Borisz Jelcintől. Az első az egyenlők között, akinek a csapatot továbbra is ellenőriznie kell, Vlagyimir Putyin lesz, hiszen az elmúlt években jól teljesített.   
  Először is stabilitást teremtett az országban, a munkás és katona újra kapott fizetést, a rendőrét még emelték is.          
  Az orosz oligarchák már féltek a káosztól, ezért hajlandóak voltak biztonságukért, pontosabban a profit biztonságáért többet fizetniük az államnak, sőt, fel is áldozták egyiküket-másikukat.
  Jól jártak, hiszen a rend következtében bevételeik irdatlanul megugrottak, sőt, az erősödő orosz állam már külföldi terjeszkedésüket is támogatni tudta. A dolgozó a megnövekvő bevételből arányaiban egyre kevesebbet kapott és kap, azonban a jelcini semminél ez is több, ráadásul ott van az agymosást végző, totálisan ellenőrzött sajtó, s legvégül a megvásárolt és az erőszakra jogot kapott rendőr. Putyinéknak ezt kell biztosítania a jövőben is.    
A kommunisták ebben a helyzetben vettek részt az elnökválasztáson. Jelöltjük, a párt elnöke, Gennagyij Zjuganov közel 18 százalékot kapott, ami hét százalékkal több a kommunista párt által a decemberi választásokon elért eredménynél. Ez természetesen a hivatalos szám, a valóságban 5-6 százalékkal nagyobb eredményt érhettek el, hasonló arányban torzították korábban a parlamenti voksolás számait is. Zjuganov a voksok növekedése mellett azonban sokkal fontosabbnak tartotta, hogy a kampány során ismét több tízmillió választóhoz sikerült eljutniuk, megismertetniük programjukat, felhívni a figyelmet a jelenlegi Oroszország visszásságaira. A tagság dolgozott, új és fiatal emberek léptek be a pártba.                   
  Az Orosz Föderáció Kommunista Pártja az ellene intézett belső és külső támadások ellenére megerősödve jött ki az elnökválasztási küzdelemből, miközben az is tény, hogy a jelenlegi helyzetben egyelőre nincs esélye a hatalom közelébe kerülnie.

MIKÉPP NYERJÜNK VÁLASZTÁST?

A választási kampány során Medvegyev tizenhétszer többször jelent meg a televíziókban, mint Zjuganov. A hírműsorokban ráadásul őt éltették, míg a kommunista jelöltet igyekeztek lejáratni. Medvegyev egyszer sem állt ki vitázni Zjuganovval.   
  Ha ez nem lett volna elég, a voksolás során hol pénzzel és egyéb juttatásokkal, hol a munkájuk elvesztésével köteleztek a megfelelő szavazásra. Egyes régiókban így Medvegyevre a szavazók majd' száz százaléka voksolt. A kommunista megfigyelőket az urnák lezárása után több száz helyen kiutasították a választókörzetből, de volt, ahol már az urnák megnyitása előtt szavazólapok tömege volt a dobozokban. Független nemzetközi megfigyelők nem voltak Oroszországban, Brüsszel időben „megsértődött“ Putyinra, így a Kreml emberei nyugodtan csalhattak, a nyugatiak meg tisztának tűnő lelkiismerettel széttárták a kezüket: ők nem tudnak semmiről. Ezzel párhuzamosan természetesen született jó néhány megállapodás oroszországi befektetésekről, újabb gázszállításról. Végül egy figyelemre méltó adat: a tudományos intézetek nehezebben manipulálható választási körzeteiben Zjuganov 30-40 százalék körüli eredményt ért el, addig a börtönökben és az ideggyógyászati intézményekben százszázalékos részvétel mellett Medvegyev tarolt.


 PUTYIN ÉS MEDVEGYEV

EREDMÉNYEK

Dmitrij Medvegyev - 70,15 %
Gennagyij Zjuganov - 17,82 %
Vlagyimir Zsirinovszkij - 9,41
Andrej Bogdanov - 1,29%