Cikkek
 

BALSZEMMEL

Balszemmel

ÉRDEMES-E SZAVAZNI MÁRCIUS 9-ÉN

Érdemes-e szavazni március 9-én? Ne tedd le az újságot, ha ide érsz! Tudom, hogy unod a buta népszavazási TV-reklámokat. Én is. De az újság, az más! Itt nem lehet kimenni WC-re a reklám idején, nem lehet benyesni egy sört, és jóleső érzéssel visszajönni, amikor már elmúlt a reklám.               
  Az újság itt marad. Mint ahogyan maradnak az élet tényei is, amelyek körbe vesznek bennünket, ha akarod, ha nem, ha van reklám, ha nincs. Ha elmész szavazni március 9-én, tehetsz valamit az ellen, amit úgy egyébként szívből nem akarsz. Tudom, hogy Te is tudnád másra költeni a 300 forintot. Tudom, hogy Neked is borsódzik a hátad a gondolattól is, hogy 150 ezret kér majd jövőre a gyerek. Plusz az albérlet, plusz a Volán-bérlet, plusz az Internet, plusz minden. Ha nem mész el, Gyurcsány majd röhög a markába. Te csak veszítesz, ő meg nyer. Azt mondod: nem érdemes. Én azt mondom: érdemes! Emlékszel 2004-re?       
  Közel két millióan mondtunk azt a népszavazáson: ne adják el a kórházakat!              
  Kicsivel több kellett volna, de azért ez is megváltoztatta a világot. Mit értünk el?            
Először is, Medgyessy megbukott. Megpróbálta meggátolni a népszavazást, nem sikerült neki, és még a népszavazás előtt megbuktatták. Másodszor, otrombán erőszakos utóda, Gyurcsány nem mert két-három évig hozzáfogni a kórházak eladásához. Most is csak olyan kerülő utakon merik, mint a magánbiztosítók bevezetése. Harmadszor, 2004-ben egy kis párt, a Munkáspárt volt az ügy élharcosa, ma már két nagy párt. 2004-ben alig volt civilszervezet, amely a népszavazás mellé állt volna, ma nagy és jelentős társadalmi mozgalmak támogatják. 2004-ben szép csendesen befogtuk a szánkat, amikor belénk rúgott a kormány. Mára elkezdtünk sztrájkolni, tüntetünk az utcán, egyszóval kezdünk magunkra találni. Március 9-én nem omlik össze az MSZP-SZDSZ uralma, de a világ nem marad ugyanolyan. Az MSZP középvezetői, polgármesterei, helyi és országos képviselői szembesülnek a valósággal, az emberek akaratával. S, hidd el: lassú víz partot mos.

NEM ASSZISZTÁLOK ORBÁN VIKTORNAK.

Nem asszisztálok Orbán Viktornak. Nem megyek el a népszavazásra. Az újfehértói piacon mondta nekem egy idős hölgy. Jó-jó, nem megy el, de akkor a vizitdíj megmarad, az unoka után meg fizetni kell a tandíjat. Mondom én, egy kicsit provokálva.        
  A néni hajthatatlan. Ő nem kér Orbán Viktorból. Ránézésre nem szegény, nem gazdag, s mint kiderült, fiára mindig számíthat. Ő vállalkozó. Megy neki. Persze, csak egyelőre, és az is inkább újfehértói mércével.        
  Szóval a néninek élete hátralévő részében nem fog gondot okozni a vizitdíj sem, a napidíj sem. Az unoka egyetemére is valahogyan előteremtik a tandíjat. S mi lesz azokkal, akik nem ilyen szerencsések? Beszélgettünk még egy kicsit, és megértettem még valamit. A néni valamikor a tanácsi apparátusban dolgozott, ma is sok ismerőse van az egykori párt- és munkatársak között.    
  Összejárnak, beszélgetnek. A reformról. Emlékszel, milyen jó volt a gazdasági reform? A Kádár-rendszert kellett volna megreformálni! Sok a baj manapság, de hol nincs? És Gyurcsány mégis csak reformot akar.   
  Kedves idős baloldali barátaim! Tudom, hogy hihetetlen, de húsz éve kapitalizmus van. Szinte észre se vettük. Ez a reform nem az a reform. Attól jobb lett a dolgozók millióinak, ettől meg rosszabb lesz.              
  Önök élő tanúi egy korábbi szebb és emberibb társadalomnak. Ne engedjék, hogy Gyurcsány visszaéljen az Önök emlékezetével! Ne engedjék, hogy Gyurcsány kihasználja, hogy Önök egy picivel jobban élnek, mint az átlag. Ne hosszabbítsák meg azok politikai életét, akik ennyi szenvedést okoznak milliónyi embernek! Menjenek el Önök is a népszavazásra, és szavazzanak igennel!

ÉN BALOLDALI VAGYOK, GYURCSÁNY NEM BALOLDALI

Én baloldali vagyok, Gyurcsány nem baloldali. Az MSZP úgy adja el nekünk a fizetett oktatás és a fizetett egészségügy eszméjét, mint egy baloldali eszmét, amiért érdemes akár meghalni is. Ami igaz, az igaz, lehet, hogy meghalunk, csak nem a fizetett egészségügyért, hanem a fizetett egészségügy miatt. Lehet-e baloldali egy program, amely pénzt vesz a dolgozóktól, a szegényektől, és pénzt, profitot tesz a gazdagok, a tőkések zsebébe? Ugye, könnyű belátni, hogy nem. Miféle baloldal az, ahol egymásra talál a milliárdos Gyurcsány, a milliárdos Kapolyi, s ott liheg mögöttük a 2006-os Vajnai és Fratanolo?    
  Ők nem akarnak népszavazást, nem akarják, hogy az emberek, akiktől már szinte mindent elraboltak húsz év alatt, legalább ebbe a szalmaszálba megkapaszkodhassanak. Éppen ezért, kedves baloldali szavazó, ne zavarjon, hogy mit mond a Fidesz! Arra hallgass, amit mi mondunk, mi, akik testünkben, lelkünkben, hitünkben és tetteinkben baloldaliak voltunk és maradtunk.

THÜRMER GYULA