Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 1. SZÁM - 2008. január 4.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A szocialistáknak semmi sem számít
Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy az idei újévi fogadalmak között sokan emlegették a szocialistákat is. Mármint, hogy sokan tették le a nagy esküt, hogy soha a büdös életben nem veszik be a szocialisták szövegét. Elég volt! Az óesztendő végén az MSZP ismét megajándékozta eddig kitartó közönségét a határtalan erkölcstelenség és az emberi pofátlanság újabb bizonyítékával.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Megemlékezés a párt újjászervezéséről Debrecenben
Felnőttek lettünk
A Munkáspárt 18. születésnapját Debrecenben is megünnepeltük. „…Ami szem szájnak ingere…”, ahogy tartja a mondás.
[tovább a teljes cikkre]

 

Új elnök Győrben
A Győr és környéke pártszervezet gyűlést tartott, melyen Jakus László városi elnök és Sipőcz Sándor megyei elnök értékelték az eltelt időszakban végzett munkát, a párt helyzetét, valamint a feladatokat.
[tovább a teljes cikkre]

 
Baloldali Front

Felkészülés a kongresszusra
A Baloldali Front 2007. december 15-én megtartotta a Kongresszusi Előkészítő Bizottságának (KEB) az első ülését, mert a szervezet jövő év márciusában készül a következő, IX. kongresszusára.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Kongresszusi Előkészítő Bizottság tagjai
- Balog Emese: Budapesti fiatal, jelenleg egyetemista Gödöllőn. Az elmúlt időszakban nagyon aktívan részt vett a Front munkájában és eddig is sok vezetőségi ülésen jelen volt meghívottként, ahol mindig konstruktívan vitte előre a munkát. A Munkáspárt Központi Bizottságának a megbízottja.
[tovább a teljes cikkre]

 

KISZ-kiállítás
A Baloldali Front márciusi kongresszusán szeretne megnyitni egy KISZ-kiállítást, amit a későbbiekben mozgó kiállításként az ország minden területén bemutatnánk. Ehhez a Front vezetése szeretné a párttagok segítségét
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

Az oszályharc folytatódik
A magyar dolgozók többet tanultak az elmúlt hetekben osztályharcból, mint bármikor az elmúlt évtizedekben. Vegyük sorra a tanulságokat!
[tovább a teljes cikkre]

 

Tudja-e, hogy...
- Tudja-e, hogy az osztályharc kérdése az adófizetés jellege és mértéke is? A tőkés minden terhet igyekszik a dolgozói rétegekre áthárítani. Övé a hatalom, így meg is teheti. Egy megoldás van: kikényszeríteni, hogy a tőkés is több adót fizessen!
[tovább a teljes cikkre]

 

Hogyan tovább?
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok az elmúlt hetekben szervezett valamennyi demonstrációt és sztrájkot sikeresnek értékeli: az akciók a társadalom többségének támogatásával zajlottak, számos civilszervezet csatlakozott a budapesti demonstrációkhoz, és december 17-én még több szakmai és ágazati szervezet részvételével, a korábbihoz képest jóval szélesebb körben zajlottak sztrájkok.
[tovább a teljes cikkre]

 

Rendkívüli kongresszus: a Liga mindent megtesz, hogy ne lépjen életbe a törvény!
Jelenleg olyan konfliktus szereplője a LIGA, amelyhez még hasonlóban sem vett részt. A kormányzati döntésekkel szemben a LIGA és a Munkástanácsok tiltakozása mellett egyre nagyobb társadalmi összefogás érezhető - emelte ki a LIGA december 14-i rendkívüli kongresszusán mondott beszédében Gaskó István elnök.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Belarusz kommunisták az amerikai beavatkozás ellen
Belarusz Kommunista Pártjának kongresszusa az Egyesült Államok kormányához fordult, és követelte a belarusz belügyekbe való beavatkozás megszüntetését.
[tovább a teljes cikkre]

 

Kommunisták és nem kommunisták Belaruszban
1991-ben, miután feloszlatták a Szovjetuniót, polgári erők jutottak hatalomra Belaruszban. Ez a jelenség ismert Magyarországon is. Mindenkinek volt rossz és jó élménye a szocializmusról, és általános volt az egyetértés, hogy változás kell. Azt azonban nem kötötték az emberek orrára, hogy a változás a tőkés rendszert fogja jelenteni.
[tovább a teljes cikkre]

 

Hogyan avatkozik be Magyarország Belarusz belügyeibe?
Vannak csendben és feltűnés nélkül működő intézmények. Ilyen a "Demokrácia Központ Közalapítván" is, amelyet a magyar kormány 2005. augusztusában, azaz a Medgyessy-kormány idején hozott létre.
[tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

A Demokratikus Világifjúsági Szövetség megalakulása
Néhány hét múlva, február elején, Portugáliában, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség Központi Tanácsának ülésén születik döntés arról, hogy hol rendezik meg a XVII. Világifjúsági Találkozót. A Baloldali Front teljes mértékben azt támogatja, hogy jövő augusztusban Belarusz jelentkezését fogadja el a DIVSZ és Minszkben tartsák a VIT-et.
[tovább a teljes cikkre]

 

Védnökség a mártírsírok felett
Zalka Máté
Munkáspárt Nagy-Budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Zalka Mátét mutatjuk be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
A Kommunista Kiáltvány a munkásmozgalom bibliája Elméleti rovatunkban új sorozatot kezdünk. Megismerkedünk a Kommunista Kiáltvánnyal. Február 21-én lesz ugyanis 160 éve annak, hogy megjelent. Önmagában már ezért is érdemes foglalkozni vele, de van ennél egy súlyosabb ok is. A Kommunista Kiáltvány a munkásmozgalom legolvasottabb anyaga. A tőke című
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Emberi sorsok
Panelproliból csőlakó?
A széchenyivárosi Szurok Józsefnét bántja sok más, hasonló társával együtt, amiért panelprolinak gúnyolják őket. Ilyen névvel illetik egyesek azokat az embereket, akiknek az elmúlt szocializmusban nem telt többre két-szoba - konyha-fürdőszobás lakótelepi lakásnál.
[tovább a teljes cikkre]

 

"Száz vasutat, ezeret!"
Talán nem követek el "felségsértést" ha a költő szavaival kezdem írásomat. Már hosszú évek óta vannak kisebb-nagyobb felháborodást kiváltó, a kedélyeket felkavaró, vasúttal kapcsolatos események hazánkban. Mint vasútbarát, szeretném kifejteni nézeteimet az utóbbi évek közlekedési, áruszállítási, fuvarozási koncepciójával kapcsolatban.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Nem felejtünk!
Két okból ragadtam tollat: egy, hogy mindenki figyelmét felhívjam, újra közöttünk kísért egy szörnyűséges, gyilkos eszmei irányzat, a fasizmus; kettő, hogy beszámoljak egy megható eseményről, ami még november 24-én zajlott Karancsalja mellett egy kis temetőben, Albertaknán.
[tovább a teljes cikkre]

 

Közös, évzáró taggyűlést tartott a Munkáspárt tiszaújvárosi, mezőcsáti és ónodi szervezete.

[tovább a teljes cikkre]