Cikkek
 

Oldaltévesztés

Vélemény

A hallgattassék meg a másik fél is - elv alapján újra és újra szóvá kell tenni azt a folyamatosan hangoztatott állítást, hogy a vezető kormánypárt "majdnem, hogy az egyetlen", illetve egyáltalán baloldali párt a magyar politikai palettán.

Vagyis az a politikai elit, amely előkészítette, majd összeszervezte a kapitalista piacgazdaságot, s ezzel a tőkét választotta, kiszolgáltatta a munkást, az alkalmazottat a tőke érdekeinek.

A dolgozó emberek életkörülményein és létbiztonságán a legnagyobb rést az 1994-98-as években Horn Gyula kormánya ütötte, mikor is Suchman Tamás és Bokros Lajos "kiváló közreműködésével", az állami vagyon legnagyobb méretű privatizálásával stabilizálták az újkapitalizmus gazdasági alapjait, átrendezték a társadalmi termékek elosztási viszonyait a nagytőke javára.

Míg az önmagát baloldalinak jellemző, és igen "innovatív" Gyurcsány Ferenc - hiszen akárkiből nem lesz néhány év alatt milliárdos - szétveri az általuk megdöntött szocialista rendszer maradék gazdasági és szociális vívmányait, addig a neoliberális "öngondoskodás" hívei azt akarják elhitetni velünk, hogy a rendszerváltás vesztesei szinte jókedvükből nem akarnak önmagukért felelősséget vállalni, és inkább többgenerációsan szívesen "demoralizálódnak", vagy éppen télvíz idején, évente vagy kétszázan, megfagynak.

Aligha bíztató, hogy előbb a FIDESZ-, majd az MSZP-SZDSZ-kormányok kezdik felismerni, hogyha nem akarnak a mainál is nagyobb munkanélküliséget, akkor versenyezniük kell a nemzetközi tőke kegyeiért, hogy az inkább a magyar munkavállalókat zsákmányolja ki a közelebbi-távolabbi szomszédok helyett…

A hiteles baloldalt, pártként - sok baloldali érzelmű emberrel mindenben vagy lényegi dolgokban egyetértve - a Magyar Kommunista Munkáspárt képviseli. Baloldali pártként ma is azt mondjuk, amit 15-18 évvel ezelőtt.

A politikai kaméleonok sűrű oszlopai másutt keresendők. Marxista balszemmel - immár igazoltan is - úgy látjuk, hogy a politikai hatalom nincsen osztálytartalom nélkül, és a rendszerváltás tömeges veszteseinek, illetve nyerteseinek érdekei nem integrálhatóak.

Ezért Magyarországon is, a polgári demokrácia keretei között, önmagát "baloldalinak" minősítő hatalomról beszélni elméletileg és gyakorlatilag is nem több, mint a lényeget eltakaró üres fecsegés.

Nagyvári László