Cikkek
 

Az MSZOSZ és az autonómok nem fogadják el a törvényt, de nem támogtják a sztrájkot

Belföld

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának ülése december 7-én
Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának ülése december 7-én

MSZOSZ: a törvény sem tetszik, a sztrájk sem tetszik

Az MSZOSZ december 7-én Szövetségi Tanácsülést tartott. Az MSZOSZ igyekezett meggyőzni a vendégként jelenlévő szocialista párti főnököket, élén Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, hogy az MSZP vegye le az egészségbiztosítás témáját a napirendről, induljon párbeszéd, ami az MSZOSZ szerint alapfeltétele a jó egészségbiztosítási törvénynek. A szocialista vezetők meg igyekeztek meggyőzni a szakszervezeti vezetőket, hogy támogassák a kormányt, és főleg ne támogassák a LIGA-t. Az MSZOSZ nem engedett az álláspontjából, azaz a kompromisszumokkal együtt sem fogadja el a törvénytervezetet.

Más megoldást nem tudva, küldtek egy levelet a képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a tervezetet. Nem vitatható, hogy a képviselők szempontjai között az MSZOSZ kérése is egy szempont, de szinte bizonyos, hogy nem döntő. Az MSZOSZ viszont lemondott a szakszervezeti harc egyik legfontosabb eszközéről, a sztrájkról. Nem mennek együtt sztrájkolni a LIGA szakszervezetekkel december 17-én.

Autonóm Szakszervezetek: a törvény rossz, de nem sztrájkolnak

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem vesz részt a december 17-i sztrájkban, bár számukra is elfogadhatatlan, hogy az egészségbiztosításba üzleti alapú biztosítókat is bevonnak - közölte Borsik János, a szövetség elnöke.
"Egyetértünk a céllal, tehát mind a hat konföderáció ugyanazt akarja ezzel az egészségbiztosítási törvénytervezettel kapcsolatban, már régóta. Másrészt pedig mi azt mondjuk, hogy a sztrájkoló munkavállalókkal vagyunk szolidárisak. De tegnap történt valami, ami esetleg még nem jött át annyira a hírekben.
 
A Munkástanácsok visszaléptek a határozatlan idejű sztrájk meghirdetésétől, és csak 17-én, gondolom néhány órára fognak sztrájkot szervezni, és ez azért valamit jelez." (Ez a hír nem bizonyult igaznak - A Szerk.)

Borsik János nehezményezte a pártok kapcsolódását is. "Azt hiszem, hogy kicsit szerencsétlen a dolog és a november 21-i sztrájk és tüntetés körül megjelenő jobboldali pártok igazán taszították a mi tagszervezeteinket. Tehát még véletlenül se akarunk összekeveredni a pártokkal. Sem a jobb-, sem a baloldalon."

SZEF és ÉSZT: nem a törvényre!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagjai december 8-án külön rendezvényen jelentették ki, hogy elfogadhatatlannak tartják a megismert törvénytervezet tartalmát.

A SZEF-ÉSZT Unió ezért a törvényjavaslat országgyűlési vitájának leállítását követeli, hogy legyen idő nyugodtan végiggondolni az egészségbiztosítási rendszer megváltoztatásának módját, s olyan törvény jöjjön létre, amelyik alapja lehet a társadalmi konszenzusnak.