Cikkek
 

Hadi helyzet a sztrájk körül

Belföld

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke
Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke

A következőkben összefoglaljuk a kialakult sztrájkhelyzetet, a hat nagy szakszervezeti szövetség hétvégéig képviselt álláspontját. A Munkáspárt elnökségének nyilatkozatát a 12. oldalon közöljük

Liga szakszervezetek: előre a sztrájkra és a tüntetésre!

A Liga Szakszervezetek álláspontja világos és változatlan. Megítélésük szerint az egészségbiztosítási törvény, amely a magántőke kezébe helyezné az emberek egészségügyi ellátását, káros és elfogadhatatlan.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy a kormányt a szép szó eszközével már nem lehet meggyőzni. A kormányra a szervezett dolgozók erejével kell nyomást gyakorolni. A kormánnyal való decemberi tárgyalásokat eredménytelennek tartják. Marad tehát a sztrájk december 17-én és előtte december 15-én, szombaton 11 órakor Budapesten, az Alkotmány utcában tiltakozó nagygyűlés.

Munkástanácsok: sztrájkolnak!

A Munkástanácsok Szövetségi Tanácsa 2007. december 4-i rendkívüli ülésén értékelte a november 10 -i és november 21 - i megmozdulásokat. Határozott arról, hogy a nyomásgyakorló akciókat folytatni kell. A Munkástanácsok tagjai részt vesznek december 15-én, szombaton, 11 órakor Budapesten, az Alkotmány utcában tartandó demonstráción, így hívják fel ismét a Kormány figyelmét arra, hogy a társadalom széles rétegei, csakúgy, mint a szakmai- és civil szervezetek elutasítják a tervezett egészségbiztosítási reformot és az új nyugdíjrendszert. A Szövetségi Tanács ülésén a küldöttek döntöttek arról, hogy a 2007. december 17-től - az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának napján - az országosan meghirdetett határozatlan idejű sztrájkban a Munkástanácsok részt vesz.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a múlt héten kijelentette: a sajtóhírekkel ellentétben szakszervezeti szövetségük nem farolt ki a sztrájkkövetelések mögül, azokkal továbbra is egyetértenek.

Kik támogatják a LIGA akcióját?

Sztrájkra hívtak fel december 17-ére a következő szervezetek (december 8-i állás szerint):

Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet (reggelente 2 órás sztrájkok)
Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete
LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek (4 órás sztrájk)
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (útlezárások országosan)
Magyar Orvos Szövetség
Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal (egyetért, kéri mindenkitől a csatlakozást)
Munkástanácsok Országos Szövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (egyetért és támogat)
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Pedagógusok Szakszervezete (2 órás figyelmeztető sztrájkra hívta fel tagjait)
Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (határozatlan idejű sztrájk)
Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (4 órás sztrájk)