Cikkek
 

A nyugdíjasokat is becsapják

Belföld

A Gyurcsány-kormány a nyugdíjasokat tartja politikája legmegbízhatóbb támaszának. Jól ki van ez találva! A nyugdíjasnak bármilyen kicsi is a nyugdíja, de van biztos jövedelme.

Az aktív dolgozóknak csak akkor van, ha van munkahelyük. A nyugdíjasnak bármilyen kicsi vagy kopott legyen a lakása, de van hol aludnia és élnie.

Az aktívaknak csak akkor van lakásuk, ha tudtak vásárolni, vagy megvárták, amíg megörökölték az idősebbektől. A nyugdíjasra sok teher hárul a családban, de az alapvető feladatukat már elvégezték, hiszen gyermekeiket felnevelték. Az aktív dolgozóknak most el kell tartaniuk a családot. A nyugdíjasok a Kádár-rendszerben nőttek fel, többségük szép emlékeket őriz, és hajlamos elhinni, hogy Gyurcsány Kádár János ügyét folytatja. Az aktívak már pontosan tudják, hogy nem így van, de a havi 300 óra munka mellett nincs ideje politizálni.

A nyugdíjasokat eddig is becsapták, de 2008-ban ezt már nem is nagyon titkolják. Nézzük a tényeket! A nyugdíjak ugyan növekednek 2008-ban, de valójában a megemelt pénz jóval kevesebbet ér. A nyugdíjak reálértéke ugyanis 3,6 százalékkal csökken 2007 végére. Ez azért van, mert az árak 10 százalékkal nőttek a tervezett 6,2 százalék helyett, a nettó keresetek pedig 2,9 százalékkal a tervezett 1,7 százalék helyett.

A nyugdíjakat más eszközökkel is szépen elveszik az idősektől. Még mindig nem lehet például tudni, hogy jövőre mennyibe kerül majd az utazás a HÉV-en a 60 és 65 év közötti nyugdíjasoknak.

Az eddigi állami támogatás ugyanis januártól megszűnik. Ha végül a nyugdíjasok nem kapnak támogatást a bérleteikhez, akkor ezek ára a tízszeresére nőhet. És ez csak egy a sok közül…