Cikkek
 

A tőke természete a kapzsiság

Belföld

Osztályharc Magyarországon - szakszervezeti tüntetés 2007 novemberében

A tőke nem azért rossz, mert jó vagy rossz emberek irányítják. A tőke azért rossz, mert a természete ilyen. A tőke lényege, hogy egyre több és több pénzt szerezzen, egyre nagyobb méretekben termelje újra önmagát.

A tőke, mint a rákos sejtek megsemmisítik az élősejteket, és a sajátjait teszi a helyükbe. A tőke úgy gyarapszik, hogy mindenáron csökkenti a kiadásait és növeli a bevételeit. Gyakran mindkettőt teszi.

A gázárak növekedése azt jelenti, hogy növekednek a tőke bevételei. Nem csak a gáztermelőké, hiszen az áremelkedést minden tőkés beépíti a saját árujába, ezért mindenki haszonélvezője az áremelkedésnek.

Természetesen ez nem igaz a magyar kis- és középvállalkozók többségére, akik nem tudják a magas gázárat beépíteni a saját termékükbe, mert olyan drága lesz, hogy senki sem veszi meg. A gázáremelés ezért döntően a multinak jó, és kifejezetten rossz a magyar kis- és középvállalkozónak, és természetesen a dolgozói rétegeknek.

A nyugdíjak reálértékének csökkenése azt jelenti, hogy a tőke még akkor is el tudja adni az áruit a nyugdíjasoknak, ha a nyugdíj vásárlóértéke némileg csökken. Ez is döntően a multik érdeke, akik rendkívül olcsón szerzik be az áruikat, és ehhez képest magas áron adják el. A magyar vállalkozónak ez nem jó, mert az ő terméke eleve drágább.

A nyugdíjas eddig megvette részben a magyar termék megbecsülése miatt, részben a jobb minőség miatt. Most lemond róla, egyszerűen azért, mert nem telik rá. A tőke azért is jól jár a nyugdíjak reálértékének csökkentésével, mert nem kell nagyobb adók útján hozzájárulnia a nyugdíjak esetleges emeléséhez.

A tőke kapzsi természete nem változik. A tőkére csak egy dolog képes hatni: a munkások, a dolgozók fellépése. Ha a dolgozók képesek megbénítani a tőkés termelés menetét, vagy legalább is súlyos veszteségeket okozhatnak, a tőke enged, mert kiszámítja, hogy így kevesebbet veszít.