Cikkek
 

A Társadalmi Szolidaritás Napja

Belföld

A munkáspárti tüntetők felvezető transzparense

A kormány propagandagépezete mindent megtett, hogy lejárassa ezt a napot. A fél ország sztrájkolt, de az MTV-ben csak azt hallottuk, hogy senki sem sztrájkol. Az esti tiltakozó gyűlésen sok ezer ember vett részt, a hivatalos propaganda szerint kész kudarc volt.

A gyűlésen nem a pártjelszavak uralkodtak, mégis igyekeztek ráfogni, hogy Fidesz-gyűlés volt. Nem az volt! A tüntetésen a társadalom legkülönbözőbb rétegei jelentek meg, értelmiségiek, munkások, nyugdíjasok, diákok, mindazok, akiket tönkretesz a több- biztosítós rendszer bevezetése, a szárnyvonalak bezárása, és az egész kormánypolitika.

A gyűlés megkezdése után - a Himnusz után - a LIGA által meghirdetett akcióhoz csatlakozott civil szervezeteket és a sztrájkban részt vett szakszervezeteket köszöntötték. Elhangzott a Magyar Kommunista Munkáspárt neve is. Miután Alper László, a LIGA elnökségi tagja a győri RÁBA gyárban lezajlott egyórás figyelmeztető sztrájkról beszámolt, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Guy Ryder 168 millió ember nevében írt támogató levelét olvasták fel.

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta, hogy a szolidaritás hiánycikké vált Magyarországon, a kormány most a legsúlyosabb csapást kívánja mérni az emberekre, mi vagyunk a rendszerváltás legnagyobb kárvallottjai. A kollégák az egzisztenciájukat kockáztatva - méltóságteljesen és mértéktartó módon - álltak ki a munkavállalók érdekeiért. Történelmet írunk, hiszen eredményes sztrájkok után még egyszer sem volt ekkora tüntetés. A LIGA elnöke szerint a törésvonal a pénztár-privatizálók és az azt ellenzők között áll. Az egészségügyi kerekasztal kidolgozta az alternatívát, azt kell támogatni - mondta.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy prédák vagyunk a multiszervezetek és vállalkozások számára, s reformokra hivatkozva kétszer akarják megcsapolni egyébként is szűkös jövedelmünket. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügy és a társadalombiztosítás alapjait akarják kirabolni a privatizációval - a közpénzünket azonban nem adhatjuk oda. Éger István felmutatta a nemzeti kerekasztal által készített egészségügyi koncepciót. Erről tárgyaljunk, ne a kormány anyagáról! - tette hozzá.

Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint végre valami megmozdult, létalapunk a szolidaritás. Hatalmas az összefogás, mert egyet akarunk. Nagy baj van, szociális válság van kibontakozóban. Ha nem vonja vissza a kormány a törvénytervezetet, akkor folytatnunk kell a tiltakozást - gyermekeink érdekében is - tette hozzá a NOE elnöke. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke kemény hangú beszédben ítélte el a kormány politikáját, és kiállásra szólított fel emberi és társadalmi jogainkért.

Bagi Béla, a MAGOSZ alelnöke úgy értékelte, hogy vészhelyzet alakult ki, s ezt a kormány idézte elő, az OEP kasszájában lévő pénz valódi tulajdonosa a nép.

Váradi Tibor, a TB-Mentők szervezet nevében arról szólt, hogy együtt kell tartani a társadalombiztosításból befolyó összeget, hiszen a privatizáció csökkenti a szolidaritást is. Ne a profit, hanem az ember legyen a fontos. Kajner Péter, az Élőlánc elnökségi tagja is azt hangsúlyozta, hogy a TB-vagyon nem a kormányé, hanem a magyar embereké.

A Munkáspárt számos tagja részt vett a tüntetésen. A párt vezetői közül jelen volt Thürmer Gyula, Gilicze Attila, Székely Péter, és a Központi Bizottság több más tagja is. A szervezők más támogató szervezetek mellett felolvasták a Munkáspárt nevét. Ezt a tényt, illetve a Munkáspárt jelenlétét jól fogadták az emberek.