Cikkek
 

A Kínai Nemzetközi Rádió

Hírek

A Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai, szimpatizánsai, valamint minden széles látókörű ember számára felüdülést jelent egy távoli és - hazánkban - bizony kevéssé ismert ország rádióadásának meghallgatása: "Itt a Kínai Nemzetközi Rádió!" Megdöbbentő, de igaz: hallgatása néha kifejezetten felüdülést jelent!

A legfrissebb példa erre: a Kínai Kommunista Párt (KKP), a kínai kormányzópárt 17. kongresszusa október 21-én délelőtt Pekingben fejezte be munkáját. A záróülésen megválasztották az új Köponti Bizottságot. Ezen kívül a záróülésen arról is döntöttek, hogy a párt szabályzatába iktatják a tudományos alapra épülő fejlesztésekről szóló koncepciót. Másnap, október 22-én délelőtt Pekingben megtartották a KKP KB első plenáris ülését, amelyen megválasztották a párt új vezető szervét, és Hu Jintao lett a párt KB főtitkára és a Központi Katonai Bizottság elnöke.

Igen ám, de például a magyar média egyik fontos forrásában, a Magyar Televízió adásában, a magyar közönség a tagadhatatlan tényeket finom csúsztatásokkal, néhány lekicsinylő, gunyoros megjegyzéssel fűszerezve hallhatta, láthatta. A valóság azonban más…

A mai Kína azonban egyáltalában nem "csak a politikáról" szól.

Honnan tudhattuk meg, hogy a Qinghai-Tibet vasút a világ legmagasabban futó vasútvonala? Tibetet, annak fővárosát Lhasszát köti össze a világgal az új sínpár, 1142 kilométer hosszú, hosszan 4000 méter magasság felett vezetve, valóságosan is a felhők felett haladva, körülvéve több mint ötven darab 7000 méteres hegycsúccsal.

Mit tudunk a Jangce-folyón felépített Három Szurdok Gátról? Ez a Föld legnagyobb duzzasztógátja, több mint 500 km hosszú!

Mit tudunk a Kínában először alkalmazott, mindenki számára természetes találmányokról? Az ismertebbek a papír, a puskapor, a porcelán, az iránytű, valamint a vaseke, a fúrótorony, a gyufa, a himlő elleni "oltás", a papírból készült áthatolhatatlan "páncéling", és talán a legfontosabb: a kínai dzsunkák vitorlázata.

Mit tudunk a Chang'e műholdról? A most felbocsátott űreszköz rövid idő múlva a Hold műholdja lesz. 24 speciális, csúcstechnológiás (vagy azon túli?) érzékelőt visz magával. Legfontosabb feladata: háromdimenziós térkép készítése a Hold teljes felszínéről. Mit tudunk a világban végbemenő folyamatokról, akár saját szomszédainkról, akár a világpolitikáról?

Információt kapunk a "Darfuri kérdés" megoldási lehetőségeiről, az egyiptomi külügyminiszter nyilatkozatáról az energiabiztonság kérdésében, hogy Dél-Korea a jövő év vége előtt kivonul Irakból, amerikai szakértői csoport dolgozik Észak-Koreában, ENSZ-határozat a Koreai-félsziget békéjének elősegítéséről, véget ért az afrikai távközlés fejlesztéséről szóló konferencia, az afrikai távközlés fejlesztéséhez nyújtott kínai segítség, az orosz külügyminiszter Ahmedinezsáddal tárgyalt, közös EU miniszteri nyilatkozat az éghajlatváltozás kezelésének kérdésében, az ENSZ közgyűlése ismét a Kuba elleni amerikai szankciók feloldására szólított fel, a NATO-nak egységesen kell támogatnia a rakétavédelmi pajzs kiépítését, Baradei szerint nincs bizonyíték az iráni atomfegyver-kutatásra, a háború ellen tüntettek Amerikában az 5. évfordulón, a csehek nem szívesen látnának orosz katonákat a tervezett amerikai bázison, stb-stb.

Mindezeket megtudhatjuk ha meghallgatjuk minden nap este 9 és 10 óra között az 1458 kHz-es középhullámon, vagy a http://hungarian.cri.cn internet címen a Kínai Nemzetközi Rádiót.

Összeállította: Benyovszky Gábor