Cikkek
 

Tudja-e, hogy…

Belpolitika

Tudja-e, hogy…

Tudja-e, hogy a dél-koreai Hankook a 131 milliárd forintos befektetéshez 15,8 milliárd forint állami támogatást kap, ám ha ehhez hozzávesszük a képzési hozzájárulást és munkahely-teremtési juttatást, akkor az összeg mintegy 20 milliárd forintra rúg?
Tudja-e, hogy a világ 50 legnagyobb nemzetközi vállalata közül 36 van jelen Magyarországon?
Tudja-e, hogy a kormány a vasúthálózat 20 százalékát akarja felszámolni, a 7700 kilométerből 1600 kilométert?
Tudja-e, hogy az elmúlt másfél évtizedben döntően munkahelyettesítő tőkeberuházások valósultak meg, azaz új munkahely alig létesült? Az 5,5 millió munkavállaló száma ezért csökkent 3,9 millióra, miközben a munkanélküliek száma három-négyszázezer.
Tudja-e, hogy az egy tevékeny keresőre eső reálbér 2008-ban pontosan azonos lesz a 30 évvel azelőtti 1978-as szinttel?
Tudja-e, hogy Magyarországon 1990 és 2005 között az egy keresőre jutó reálbér mindössze 1,5%-kal nőtt, a multinacionális vállalatok adózás utáni nyeresége viszont évente több mint 20%-kal?
Tudja-e, hogy a magyar gazdaságban megtermelt profit csaknem 90 százalékát két tucat óriásvállalat teszi zsebre, míg a 600 ezer hazai vállalkozás csupán alig valamivel több mint tíz százalékát?
Tudja-e, hogy miközben a multik a profit 90 százalékát zsebre vágják, a költségvetési befizetéseik csak a teljes államháztartási bevétel 13 százalékát teszik ki?
Tudja-e, hogy a multinacionális vállalatok adóterhei minimálisak, a letelepedés költségét a munkaerő toborzásának és a beszállítói kör kialakításának árát nagyrészt az állam állja?
Tudja-e, hogy a magyar közvagyon 1990-ben mai áron mintegy 150 milliárd dollár lehetett, az állam nettó adóssága pedig 30 milliárd dollár? 2005-ben az állam nettó adóssága 70 milliárd dollár, a vagyona viszont már csupán 30 milliárd dollár? Ezt a pénzt is a multik szivattyúzták ki.