Cikkek
 

Megjelent az osztályharc

Belpolitika

A Liga Szakszervezet vezetése

A magyar politikát, legalábbis azt a részét, amelyet a televízió mutat, teljesen lefoglalja az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP közötti küzdelem. A két nagy pártcsoportosulás küzdelme nem más, mint a magyar tőkésosztály két nagy csoportjának harca. Mindkettő azonos abban, hogy kapitalizmust akarnak, de különböznek abban, hogy ki melyik rétegét képviseli a magyar tőkésosztálynak.

Az MSZP és az SZDSZ a külföldi nagytőke, más szóval a multinacionális tőke érdekeit képviseli. Ezzel szemben a Fidesz a tőkésosztály alsó és középrétegeinek érdekeit. Persze, ők sem indítanak háborút a multik ellen, de legalább korlátozni akarják a jelenlétüket a magyar vállalkozók javára.

Az MSZP és az SZDSZ politikája arra irányul, hogy minél jobb feltételeket teremtsen a nagytőke gazdagodására, és gazdasági, állami eszközökkel felszámolja a külföldi és a magyar nagytőke terjeszkedése előtt az akadályokat. Példának okáért, ha a magyar állam bezárja a MÁV szárnyvonalait, azok elértéktelenednek. Holnapután jöhet egy multi, aki fillérekért felvásárolhatja a még működőképes pályákat és kialakíthat egy regionális teherszállítási hálózatot vagy idegenforgalmi vasutat, vagy bármit, ami neki hasznot hoz.

Ugyanez igaz az egészségügyre. Az elmúlt években drága pénzen felfejlesztettek egy csomó kórházat, most meg eladják. A multi most fillérekért jut hozzá a milliárdokat érő vagyonhoz. Ez csak néhány példa a sokból arra, hogy mit is jelent a multik kiszolgálása.

A Fidesz és a KDNP igyekszik védeni a kis-és középtőke érdekeit. A helyzet azért súlyos, mert most már nem csupán a profitért, hanem egyszerűen a túléléséért folyik a harc.

A két nagy politikai csoport és a mögöttük lévő tőkés erők harcával párhuzamosan megjelent egy új tényező is, a munkások, a dolgozók osztályharca a tőkével szemben. A magyar politikai helyzet hosszú időn át stabil volt, az osztályharc minimális szinten maradt, mára azonban politikai válság alakult ki és egyre határozottabban jelennek meg az elégedetlen társadalmi rétegek. Ezt mutatta a szakszervezeti konföderációk november 10-i tiltakozása, ezt jelezte a LIGA november 21-i sztrájkakciója és a tüntetése is. Ezt mutatja számos más tiltakozás is. Tény, hogy nem csak a tőkések osztálya született meg az elmúlt évtizedben, itt van a munkásság is. Még tanulja a tőkés rendet, még nem harcol úgy ellene, mint másutt az Európai Unió országaiban, de meg fogja tanulni.

A szakszervezetek érvei a kormány társadalombiztosítása javaslata ellen

Az egységes társadalombiztosítás feldarabolása nem a biztosítottak, hanem az üzleti társaságok érdekeit szolgálja.
Az egészségbiztosításban nem érvényesülhetnek a piaci viszonyok, mert a beteg emberek nem képesek fogyasztóként viselkedni.
Az egészségbiztosító szétdarabolása növelné a működési költségeket, újabb forrásokat vonva el a gyógyítástól.
A kis jövedelműek kiszolgáltatottá válnának az üzleti társaságokkal szemben. Ezek érdeke ugyanis a tb-járulékért ingyenesen járó szolgáltatások körének szűkítése.
Széles körű ellenállás dacára, társadalmi vita mellőzésével terjesztette be a kormány a javaslatot.