Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Fidesz-háború a Kreml ellen

A Fidesz vezérkara rendesen rászállt mostanság az oroszokra. Oroszország meg akarja osztani Európát, majd szembefordítani Amerikával - osztotta meg velünk a múlt héten stratégiai vízióját Németh Zsolt. Nem habozott a következtetéssel sem: a NATO-nak és Magyarországnak támogatnia kell az Egyesült Államok kelet-európai rakétatelepítési programját. Németh Zsolt profi.

Tavaly a választási rádióműsorban együtt szidtuk a mostani külügyes vezérkar hozzá nem értését. Éppen ezért nem értem most, és végképpen nem értek vele egyet. Az még rendben lenne, hogy a Fidesz mindenben próbálja a Gyurcsány-kormányt támadni. Azt is meg lehet érteni, hogy Orbán Viktor washingtoni látogatása kapcsán bizonyítani akarják az amerikaiaknak, hogy ők sokkal jobb barátaik az USA-nak, mint Gyurcsányék.

De mint profi, Németh úr bizonyára tudja, hogy Oroszország mindig is ezt csinálta. Nem azért, mert ők a rossz fiúk, hanem, mert ez következik a geopolitikai helyzetéből. Nem engedni, hogy Európa és az USA egymás nyakába boruljon, és nem engedni, hogy az európaiak egymással megegyezzenek. Nos, nagyjából ez az orosz politika a cároktól Putyinig. Szerintem ma sokan vannak Magyarországon, akik a Fidesztől nem egyszerű ellenzéki magatartást várnak, hanem stratégiai gondolkodást, kivezető utat a magyar kapitalizmus válságából. Ehhez az értelmetlen orosz-ellenesség kevés. Mi nem mondhatunk igent az amerikai rakéták telepítésére. Nem azért, mert Putyin ellenzi, hanem, mert Magyarország számára is veszélyt jelentenek. A történelemben mindig jobban jártunk, amikor megegyeztünk az oroszokkal, mint amikor háborúztunk velük.

Plázagyarmat

Most már nincsenek álmatlan éjszakáim. Elkészült az Arena Plaza. A TV mutatja, hogy a magyar ember ott áll három órát sorban, hogy kikapjon valamit az első napi akciós termékekből.

Egykor a gyarmatosítók üveggolyókat szórtak szét a bennszülöttek között, azok meg örültek, mint kutya a farkának. Ha van üveggolyó, a gyarmati létet is elviseljük! Ha vannak jó kis akciók, mit törődjünk a kórházak eladásával, a vizitdíjjal, a tandíjjal? De tudod mit, ne hibáztasd a magyar embert!

Nem ő tehet róla, hogy ide jutottunk. Kormányok, pártok döntöttek arról, hogy a modern kapitalizmus hiénáit ide engedik. 1995-ben összesen négy bevásárlóközpont és egy hipermarket volt kis hazánkban. Mára lett 108 hipermarket és 69 bevásárlóközpont. Mindenki felelős érte, aki hatalomhoz jutott, de azért a tény tény marad: a szocik alatt úgy szaporodtak a plázák, mint trágyázott földben a gyom.

Manapság kétszer annyi hipermarket van, mint amikor Medgyessy letette a miniszterelnöki esküt. Erre mondja a Munkáspárt, hogy az MSZP és az SZDSZ a multinacionális tőke kormánya. A pláza ugyanis a modern gyarmatosítás alattomos fegyvere. Tönkreteszi a magyar kis- és középvállalkozókat, vagy legjobb esetben beszállító rabszolgává teszi őket. Veled megveteti azt, amit a Lajtán túl már nem merne kitenni a polcra. A gyerekeid a plázában eszik a hamburgert, az egyenzenére együtt himbálódznak a többi kortársukkal, és, ha azt hiszed, hogy te neveled őket, tévedsz.

Ők a plázanemzedék tagjai, és a legszörnyűbb, hogy ők és gyerekeik, feltéve, hogy lesznek gyerekeik, fogják Magyarországot vezetni a következő évtizedekben.

Közlekedési kizsákmányolás

Ne gondold, hogy csak a gyárban lehet kizsákmányolni a dolgozót. A villamoson is, a buszon is, a metrón is. A BKV nem azért van, hogy téged szállítson. Te teher vagy a BKV nyakán. Minek izegsz-mozogsz ilyen nehéz időkben? Ülnél inkább otthon! A BKV azért van, hogy mint tőkés vállalkozás a termékeit neked a lehető legmagasabb áron adja el. A BKV most előállt új "tarifakoncepciójával". Gyönyörű mondatot olvasni benne: "a közösségi közlekedés költségének társadalmilag igazságosabb teherviselése". Magyarul ez azt jelenti, hogy ugyanazért a ritkán járó, kényelmetlen, piszkos budapesti tömegközlekedésért ezentúl a lehető legrafináltabb módon még többet fognak rólad legombolni.

Lehet-e "társadalmilag igazságosabb teherviselés" a közlekedésben? Elvileg lehetne. Ehhez az kell, hogy a mindenkori magyar kormány és a fővárosi vezetés elfogadja a társadalmi tényeket. A tény az, hogy a villamoson, a buszon nem az úri osztály utazik, hanem a társadalom dolgozó rétegei. Ők nem passzióból utaznak, hanem, mert egyébként nem tudnának eljutni a munkahelyükre, az iskolába. Ez a dolgozói réteg azért utazik az egyébként undorító tömegközlekedésen, mert a gépkocsit nem tudná megfizetni. Az úri osztály nem utazik se villamoson, se metrón, hanem drága luxuskocsikon.

Az igazságos teherviselés nem azt jelenti, hogy a szegényekről még egy bőrt lehúzunk, hanem azt, hogy a gazdagokat jobban megadóztatom, hiszen a normális budapesti közlekedés az ő érdekük is. Gyurcsány és Demszky egymásra mutogatnak, és ennek pont az ellenkezőjét csinálják. Téged zsákmányolnak ki, a villamoson, a buszon, a metrón.

Thürmer Gyula