Cikkek
 

Sajtótájékoztató a vasút bezárása ellen

Pártélet

Balogh Attila KB-tag olvassa fel a levelet

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a tervbe vett a vasútbezárások menetrendjébe újból beiktatta a Balassagyarmat-Ipolytarnóc közötti vasút bezárását.

A bezárás ellen 2007. november 7-én demonstrált a város vezetése. 2007. november 8-án a Nógrád megye 3-4-es választókerületeinek KB-megbízottjai sajtótájékoztatón ismertették azt a levelet, melyet Kóka János Gazdasági miniszterhez írtak tiltakozva a tervezett vonalbezárás ellen. A sajtótájékoztatót Dr. Frankfurter Zsuzsa nyitotta meg és ismertette azon okokat, melyek miatt a sajtótájékoztató megtartásra került.

A miniszterhez írt levelet a sajtótájékoztatón megjelent hallgatóságnak Balogh Attila KB-tag ismertette.

A sajtótájékoztatón megjelenteknek ígéretet tettek, hogy a minisztertől jövő választ, legyen az bármilyen tartalmú ezen a helyen, a balassagyarmati vasútállomás előtt ismertetni fogják.

A miniszterhez küldött levélben három kérdést tettek fel:

1. Készült-e a minisztérium által olyan tanulmány, amely alapján Önök felelősséggel a vonal bezárása mellett döntöttek? Ha készült ilyen tanulmány, ezt hol lehet megtekinteni?

2. Megvizsgálták-e annak lehetőségét, hogy a közutak jelenlegi állapota mellett, tudják-e biztonságosan autóbuszokkal ellátni a megszűnt vonalon az állampolgárok utaztatását?

3. Kik döntenek arról, hogy mely vonalakat ítélnek halálra, és tudható-e, hogy a döntéshozók mennyire ismerik a megszüntetendő vonalak lakosainak egyéb közlekedési lehetőségeit?

„Mi úgy gondoljuk, hogy ez nem feladata az önkormányzatoknak de erre anyagilag sincsenek felkészülve, és a bezárás felelősségének ilyen módon való áthárítása az illetékes önkormányzatokra nem tisztességes eljárás. Kérjük Önt, hogy a döntéshozatalában levelünket, a térség lakóinak érdekeit vegye figyelembe!“