Cikkek
 

Egységben a szakszervezetek

Pártélet

A munkáspárti blokk a szakszervezeti tüntetésen

Az öt legnagyobb szakszervezeti tömörülés - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - közösen tüntetett november 10-én, szombaton a Miniszterelnöki Hivatal előtt az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása ellen.

A demonstrációt a sajtónak és az öt szakszervezeti tömörülés elnökeinek küldött állásfoglalásban már előzetesen is támogatásáról biztosította a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége (lásd előző lapszámunkban). A szövetségek vezetői Thürmer Gyulának megköszönték a Munkáspárt támogatását, s a részvételét is.

A demonstráción ott volt a párt elnöksége, a Központi Bizottság számos tagja, a pártszervezetek képviselői Budapestről és vidékről is. A Nógrád megyei munkáspárti csoport a Munkástanácsok által szervezett buszokkal közösen utazott a demonstrációra.

A nagyméretű "SZOLIDARITÁS!" feliratú transzparens mögött felsorakozott munkáspártiak valóságos vöröszászlós blokkot alkottak a tüntetők soraiban, amelyben együtt voltak a párt generációi, köztük sok fiatal. A szakszervezeti demonstrálók is szimpátiával fogadták a munkáspártiak jelenlétét a megmozduláson.

A demonstráció szervezőit több nemzetközi szakszervezet is biztosította támogatásáról, szolidaritásáról.

Számos magyarországi civilszervezet is csatlakozott a tüntetés követeléseihez.

Mint ismeretes a parlament a jelenlegi menetrend szerint napokon belül kezdi tárgyalni az egészségbiztosítás privatizációjára vonatkozó szabaddemokrata és szocialista javaslatot. Az öt szakszervezeti konföderáció a demonstráció végén felolvasott felhívásban, amelyet az Országgyűlés elnökéhez intéztek, arra kérik Szili Katalint, segítse elő a valóságos társadalmi párbeszédet az egészségbiztosítási rendszerről, és a parlament ne tűzze napirendre a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, mert az a társadalom számára elfogadhatatlan, és antidemokratikus az előkészítésének módja.