Cikkek
 

Moszkva: a kommunisták nem öregszenek

Külföld

Tízezrek Moszkva utcáin a Nagy Október 90. évfordulójára szervezett tüntetésen

Moszkvában ünnepelték a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 90. évfordulóját a világ kommunista és munkáspártjainak képviselői. A több tízezres felvonulás előtt a delegációk újra szolidaritásukról biztosították a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetését.

A Minszkben kezdődött megemlékezés-sorozat november 6-án folytatódott az orosz fővárosban. Délutánra több mint hetven testvérpárt képviselője gyűlt össze: az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának (OFKP) vezetése emlékérmékkel tüntette ki a megjelenteket.

Egy kivétel volt: Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke távollétében kapott kitüntetést. Gennagyij Zjuganov, az OFKP elnöke ezzel is jelezte, hogy az aznap a bíróság előtt álló magyar kommunista vezetőkkel vannak, minden lehetséges módon támogatják őket. Amikor Székesfehérvárról érkezett a hívás a per eredményéről, Gilicze Attila, a magyar delegáció vezetője rögtön tájékoztatta a testvérpártok képviselőit. Gennagyij Zjuganov nem sokkal később már telefonon biztosította szolidaritásáról Thürmer Gyulát. Telefonált a cseh kommunisták első embere is; Vojtech Filip Brüsszelben riasztotta pártja Európa Parlamenti képviselőit. Az elkövetkező két napban szinte nem akadt pillanat, amikor valamelyik kommunista párt küldöttje - Ausztráliától Grúzián át az USA-ig - ne ment volna oda a Munkáspárt képviselőihez, segítségét és támogatását ajánlva.

November első napjait az utcán töltötték az orosz kommunisták. Az ünnep előtt a metrók és bevásárlóközpontok bejáratainál, az autóbusz- és villamosmegállókban ott álltak a pártjelvénnyel díszített, vörös mellénybe öltözött pártaktivisták.

A vörösbe öltözött ifjúkommunistákat már messziről látták, ők álltak a november 7-i felvonulás első vonalában is, a sajtó figyelme rájuk irányult, a kamerák szinte csak őket vették. Pedig a felvonulók jó részét itt is idősebb emberek alkották, de megtalálták a módját, hogy hogyan mutassák be a párt fiatalabb generációit. Egyszerű és olcsó ötlet: a hazánkban is ismert az autósoknak sárga neonmellényt gyártó cégnél vásároltak - de vöröset - a párt aktivistái. A vörös mellényeknek, sálaknak és zászlóknak köszönhetően november 7-én Moszkva belvárosa a szó legszorosabb értelmében vörösbe öltözött.

A hivatalos média szerint negyvenezren vonultak fel, ami ott is azt jelenti, hogy legalább százezer embert számlált a tömeg.

Gilicze Attila Gennagyij Zjuganovval, az OFKP elnökével
Gilicze Attila Gennagyij Zjuganovval, az OFKP elnökével

Miképp sikerült ez? Gennagyij Zjuganov ünnepi beszédében megadta a választ: a párt lapját sosem látott mennyiségben nyomtatták ki. A tizenötmilliós példányszám Magyarországon elképzelhetetlen, a munkamódszerből azonban tanulhatunk mi is. Minden egyes párttagnak készítenie kellett egy listát legalább ötven ismerőséről, és megkeresnie őket a gyűlés előtt. A moszkvai pártszervezet létszáma nem haladja meg a hétezret, mégis sikerült százezres gyűlést szervezniük.

"A hétezer az csak hétezer, ám amennyiben mindenki fegyelmezetten dolgozik, akkor megsokszorozódik az erőnk" - monda Vlagyimir Ulasz, a moszkvai pártbizottság első embere. A negyvenes évei végén járó, volt repülős ezredes nem tagadta, rettenetesen nehéz volt minden tagjukat, szimpatizánsukat munkára bírni. "Az utcára Moszkvában sem könnyű vörös zászlóval kimenni, idősebb tagjainknak újra kell tanulniuk a politikai harcot. Más megoldás azonban nincs, a kommunisták, ha hisznek az igazságunkban, nem öregednek".

A pártvezető szavait az óriásgyűlés igazolta. Az emberek nem csak akkor emelték fel büszkén a vörös lobogót, amikor a tömegben, a sajátjaik között álltak, hazafele a metróban és a buszon is meglengették a zászlót. Elkötelezettségük nem csak egy gyűlésre szólt.