Cikkek
 

El a kezekkel a magyar kommunistáktól

Per

November elején tartotta a kongresszusát Athénban a görög ellenállók és antifasiszták országos egyesülete. A kongresszus valamennyi küldötte aláírásával támogatta az alábbi tiltakozó határozatot, amelyet eljuttattak Magyarország athéni nagykövetségének és a magyar kormánynak is.

A kongresszuson Magyarországról részt vett Thanászisz Zianosz elvtárs, a GKP és a Munkáspárt tagja is, aki 1944-től maga is harcolt a nemzeti ellenállásban és többször megsebesült, majd közel negyven évet dolgozott a Ganz Villamossági Művekben.

"Mi, a görög nemzeti ellenállás harcosai, az Összgörögországi Nemzeti Ellenállók Egyesülete (PEREA) 11. Kongresszusának résztvevői szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a magyar kommunista elvtársak iránt, akik törvénytelen és antidemokratikus üldözést szenvednek el a magyar kormánytól.

Mi, akik a második világháborúban elkeseredett harcot folytattunk Mussolini és Hitler fasiszta csapatai ellen, vérünket ontottuk azért, hogy béke és demokrácia uralkodjon az egész világon, határozottan elítéljük ezt a felháborító elnémító módszert, amit a magyar kormány alkalmaz a magyar kommunistákkal szemben, nevetséges és valótlan vádakkal a bíróság elé hurcolva a Magyar Kommunista Munkáspárt egész vezetőségét.

Sok ezer görög nemzeti ellenálló nevében, akiket képviselünk, kérjük, hogy a magyar kormány tartsa tiszteletben az alkotmányos és politikai jogokat, minden állampolgár szabadságjogát. Legyen vége a párt büntetőjogi és politikai üldözésének, s követeljük, hogy vonjanak vissza minden intézkedést, amely korlátozza a magyar kommunisták szabad tevékenységét.

Athén, 2007. november 4."