Cikkek
 

Elítélték a Munkáspárt vezetését
Bűnösnek nyilvánítva

Per

Munkáspárti demonstrálók a Székesfehérvári Bíróság előtt
Munkáspárti demonstrálók a Székesfehérvári Bíróság előtt

Ezzel az ítélettel zárta le a Munkáspárt elnöksége elleni per elsőfokú tárgyalását a Székesfehérvári Városi Bíróság november 6-án.

Ezt várhattuk, azért indították a pert, hogy elítéljenek bennünket, pedig mi csak a jogainkkal éltünk - mondta az újságíróknak a tárgyalás befejezése után Thürmer Gyula. S hozzá tette azt, amit az ítélethirdetés előtt a tárgyalóteremben is elmondott a vádlottat megillető utolsó szó jogán: a Munkáspárt elnökségének bűnössé nyilvánítása nem csak a Munkáspártnak szól, rossz üzenet ez az egész társadalomnak is, rossz üzenet a magyar demokrácia mai állapotáról.

A mostani tárgyalási napon az elnökségi tagok meghallgatásának befejezése után az ügyész a vádbeszédében elismerte ugyan, hogy a kérdés jogi megítélése nem egyszerű, mivel a vádlottak végig azt hangoztatták, hogy véleménynyilvánítással éltek. A vád képviselője végül azzal indokolta álláspontját, hogy "a Munkáspárt egy jelentős parlamenten kívüli véleményformáló erő, s nyilatkozatuk alkalmas arra, hogy a szimpatizánsokban megingassa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat."

A védők a beszédeikben ismét kiemelték, hogy a párt elnöksége nem követett el jogellenes cselekményt, nem rágalmazták a bíróságot, véleményükben éltek azzal a jogukkal, hogy bírálták a hatalmat. Dr. Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet ügyvédje a jogi megalapozatlansága miatt az egész eljárás megszüntetését is indítványozta.

A bíróság végül is az elsőfokú, nem jogerős ítéletében nagy nyilvánosság előtt elkövetetett rágalmazásért bűnösnek ítélte a párt elnökségének tagjait.

Kifejtette, hogy ez a büntetőtörvénykönyv szerint két év börtönbüntetéssel sújtható, de két év próbára bocsátásra hozott bírói intézkedést. Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt, bármilyen törvényellenes vétség esetén a mostani ügyben is kiszabnák a büntetést. Az ügyészség képviselője az ítéletet tudomásul vette, az elnökség tagjai és a védőügyvédek bűncselekmény hiányának megállapításáért, felmentésért fellebbeztek. Így a per a megyei bíróságon fog folytatódni.

A tárgyalás napját ismét vörös zászlós szimpátia-tüntetés kísérte Székesfehérvárott. A hideg idő ellenére az ország minden pontjáról most is eljöttek a Munkáspárt szervezeteinek képviselői. A tárgyaláson, illetve a demonstráción jelen volt és felszólalt Georgios Toussas, az Európai Parlament görög kommunista képviselője és Miguel Madeira, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség portugál elnöke.