Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Ezt, ne így! ezt ne!

Jó hír, hogy az öt szakszervezeti tömörülés november 10-én együtt tiltakozott a társadalombiztosítás magánosítása ellen. Jó hír az is, hogy jelen voltak civilszervezetek is. Jó hír, és ezt a tüntetés számos résztvevőjétől is visszahallottuk, hogy ott volt a Munkáspárt. Ráadásul vörös zászlóival. A többi dolog most másodlagos.

Minden résztvevő ellenezte a Gyurcsány-kormány tervét a több-biztosítós rendszer bevezetésére. Most ez a döntő, most ez az alapja a közös cselekvésnek. E nélkül semmit sem lehet elérni. Sem azoknak, akik ma csak inkább tárgyalnának a kormánnyal, de még Gyurcsány nevét sem veszik a szájukra, sem azoknak, aki már most elzavarnák a kormányt. Mondom: ma ez a lényeg. Holnap azonban tovább kell lépni, és ahhoz le kell küzdeni a különbségeket, amelyek ma még nem döntőek.

A rendezvény fő jelszava ez volt: Ezt, ne így! A szakszervezeti vezetők ezzel nyilván azt akarták sugallni, hogy ők is akarják az egészségügy reformját, de nem így. A felszólalók többsége azonban radikálisabb volt: ezt ne!

A kettő nem ugyanaz. A kettő közötti ellentmondás most még nem volt döntő, de holnap az lehet. A szervezők is azzal búcsúztak, hogy újra össze kell jönnünk, ha a kormány nem vonja vissza a törvénytervezetét. Ha a kormány nem enged, és szerintem nem fog engedni, a kérések helyett követelésekkel, óhajok helyett kemény felszólításokkal van esély eredményt elérni.

Szili-labda

A szakszervezetek vezetői meglepték a gyűlés résztvevőit. A végén egy szépen fogalmazott levelet fogadtattak el Szili Katalinnak címezve. A szakszervezetek vezetői tapasztalt politikusok lévén nyilván tudják, hogy egy levegőbe kiáltott tiltakozás nem sokat ér. A miniszterelnöknek címzett petíció sem ér többet, mivel Gyurcsányt már semmi sem hatja meg. Marad tehát a parlament elnöke. A kérés lényege, mert ugye ez csak egy udvarias kérés volt, világos, de nem túl megrázó: elnök asszony segítse elő az érdemi társadalmi párbeszéd létrejöttét az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról.

A labdát most feladták Szili Katalinnak. Kérdés, hogy mire használja. Egy ilyen levelet az MSZP vezérkarán belüli nem kisszámú ellenfelének orra alá lehet dörgölni. Látjátok, engem akar a nép! Ez is valami, de nem hinném, hogy ezért íródott a levél. Egy ilyen papír és Szili esetleges szerepvállalása elvben arra is jó lehet, hogy az MSZP port hintsen az emberek szemébe. Egy-két szocialista politikus megtámogatja, együttérzően nyilatkozgatnak, közben a vasgárda keresztül veri a törvényt. Erről a változatról sem gondolom, hogy a november 10-i tüntetés elégedetlen ezrei ezt várnák.

Szili Katalinnak tényleg van tekintélye. Van erkölcsi súlya. De politikai súlya nagyjából itt véget is ér. Politikai súlya, befolyása, tekintélye egy pillanat alatt megsokszorozódna, ha vállalná a Gyurcsánnyal szembeni szocialista ellenzék vezetését. Az egészségügyi törvényt ugyanis csak Gyurcsány ellenében, sőt Gyurcsány nélkül lehet megakadályozni. Szili Katalinnak nincs mit veszítenie. Ha 2010-ben nyernek a szocik, megválnak tőle, mert terhes lesz nekik Szili folyamatos ellenkezése. Ha nem nyernek, akkor meg világos a képlet. Elnök asszonynak nincs mit veszíteni, de sokat nyerhet.
Egy új politikai erő ígéretét, és az emberek bizalmát. Ez a Szili-labda.

Tüntetésre fel!

Két kezemen meg tudom számolni, hogy mi, mint Munkáspárt az elmúlt két kapitalista évtizedben hány igazán nagy utcai gyűlésen vettünk részt. Nem a Kádár-rendezvényekről vagy a május elsejékről beszélek, hanem a mások által rendezett gyűlésekről. Szó, ami szó, nem sok ilyen gyűlésen voltunk.

Na persze, az is igaz, hogy sem a szakszervezetek, sem mások nem éltek túlságosan az utca eszközével. Sokszor meg azért nem mentünk, mert nem láttak szívesen bennünket. Ma más a helyzet!

A szakszervezetek és a civilszerveződések egyre nagyobb erővel mennek az utcára, és a Munkáspártot is szívesen látják itt-ott. Most egyik-másik párttagunktól hallom, hogy ne menjünk oda, ahol nem értenek velünk mindenben egyet. Hát igen, nekünk is változnunk kell!

A tüntetésen nem mindenben kell egyetérteni, hanem abban, ami most a legfontosabb. Adott pillanatban ez az egészségügy. Van, aki azt mondja: minek ez az egész? Gyurcsány úgysem adja fel, a hatalom pedig az övé. Rossz ez az érvelés!

Leninék húsz éven át szerveztek gyűlést gyűlés után, sőt még egy 1905-ös forradalomra is tellett az erejükből, amíg eljutottak a Nagy Októberi Forradalomhoz. A bolsevikok jól tudták azt, amit lassanként mi is értünk, hogy a tömegeknek tapasztalatra van szükségük. Meg kell érteniük a közös cselekvés értelmét, meg kell érezniük a közös tiltakozások ízét. Fiatalokat, új forradalmi vezetőket nem lehet a taggyűlésen kinevelni, csak a csatában, a tüntetésen. A munkás még sokáig nem fog ezerszámra belépni hozzánk. Nekünk kell őt megtalálni, például a gyűlésen. Úgyhogy, elvtársak, tűntetésre fel!

Thürmer Gyula