Cikkek
 

Nyugat-Szahara: harc a függetlenségért

Külföld

Balog Attila találkozója Mohamed Sidati elnöki főtanácsadóval
Balog Attila találkozója Mohamed Sidati elnöki főtanácsadóval

Az idén Róma adott otthont a 33. Nyugat-Szaharai Szolidaritási Konferenciának. Ennek apropója az volt, hogy 2007-ben Olaszország tagja a Biztonsági Tanácsnak. A szolidaritási konferencián a Munkáspárt az idén képviseltette magát először.

Érdekes momentum, hogy a volt szocialista országok pártjai közül a Magyar Kommunista Munkáspárt volt az egyedüli meghívott és képviselő. A tanácskozáson a nyugat-európai testvérpártok valamint Afrika és Dél-Amerika kommunista és munkáspártjai képviseltették magukat. A tanácskozás megmutatta, hogy a szaharai nép, "Allah gyermekei" hazájuk függetlenségét olyan fegyveres harcban kívánják elnyerni, amely nem csap át a Nyugat-Szaharai Köztársaság területéről más állam területére.

Ugyanakkor a nyugat-szaharai nép elutasítja az intifádát, és számít az Egyesült Nemzetek Szervezetének aktív támogatására függetlenségének elnyerése érdekében.

A tanácskozás alatt módunk volt találkozni Mohamed Sidati elnöki főtanácsadóval, aki nagyra értékelte a Munkáspárt jelenlétét ezen a fontos tanácskozáson.

Köszönettel átvette Thürmer Gyulának, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökének Mohamed Abdelaziz nyugat-szaharai köztársasági elnökhöz intézett levelét. A főtanácsadó elmondta hogy a Nyugat-Szaharai Köztársaság állami és pártvezetése szívesen mélyítené el kapcsolatait a Munkáspárttal, és kéri, hogy a Munkáspárt elnöke nemzetközi tanácskozásokon hívja fel a testvérpártok figyelmét a nyugat-szaharai nép ügyére.

A delegáció tárgyalást folytatott Cheikh Lehbib Mohameddel a Nyugat-Szaharai Szakszervezet elnökével. Elmondása szerint hazájának marokkói megszállása előtt az iparban és a halászatban dolgozók száz százaléka nyugat-szaharai állampolgár volt, míg a gyarmatosítás következtében ez az arány 15%-ra csökkent.

Szívesen megosztaná a szakszervezeti munkájuk tapasztalatait a Munkáspárt szakszervezeti tagozatával mind az illegalitásban dolgozó szakszervezetek vonatkozásában, mind a menekülttáborokban működő szakszervezetek területén.

Találkoztunk Sadak Bougettayával, az Algériai Nemzeti Front párt küldöttcsoport vezetőjével is, akivel megbeszélést folytattunk az Algériai Kommunista Párttal történő további kapcsolatépítésekről. Sidati elvtárs algériai látogatásra hívta meg Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét.

Külön köszönetet érdemel Szlimán Ahmed barátunk, a Magyarországon működő Szahara Alapítvány elnöke, aki önzetlen munkájával elősegítette a konferencián való részvétel sikerét.

Balogh Attila,
KB-tag