Cikkek
 

Interjú Tusz Ferenccel, a Kézbesítők Szakszervezetének elnökével
Erős szakszervezetekre van szükség

Belföld

tusz ferenc, a szakszervezet elnöke
Tusz Ferenc, a szakszervezet elnöke

Tusz Feri igazi munkásember. Több mint 30 éve cipeli a táskát, hidegben, melegben, esőben és hóban. Szakszervezetet szervez, és védi a postások érdekeit, akár a bíróságon, akár az ÁPV székháza előtt. Ismerkedjünk meg vele, és a Kézbesítők Szakszervezetével egy kicsit közelebbről.

- Mikor, és kik alakították a KÉSZ-t?
- 2006 februárjában fogalmazódott meg a budapesti 70-es Posta kézbesítőiben, hogy valamit tenni kell, mert úgy érezték, hogy a meglévő postai szakszervezetek nem nyújtanak semmilyen érdekvédelmet, szereptévesztésben vannak, a munkáltató érdekeit képviselik a tagsággal szemben. A KÉSZ-t ezek az emberek alapították.
Az első, alakuló összejövetelen 35-en voltunk, egy hét elteltével ez a szám megduplázódott. A mai napon elmondhatjuk, hogy országos szervezet vagyunk, létszámunk 300 felett van, és önálló munkajogászt foglalkoztatunk.

- Mik voltak a célkitűzések?
- Elsődlegesen azt szeretném megemlíteni, hogy ez a szakszervezet egy alulról jövő kezdeményezés eredménye. Alapvető problémák megoldását tűztük ki célul. Ilyenek a kézbesítők bérrendezése, és a korkedvezményes nyugdíjaztatása, a munkakörülmények javítása, az ösztönzők béresítése.

- Említetted, hogy a postai szakszervezetek nem nyújtanak megfelelő érdekvédelmet. Milyen a kapcsolatotok a többi szakszervezettel?
- Nem kifejezetten jó. Megalakulásunkkor bizonyos szakszervezetek bojkottálták a munkánkat, csak egy szervezet biztatott és segített minket, a Postás Érdekvédelem 92 (PÉV 92). Velük közösen szerveztük az áprilisi postás demonstrációt az ÁPV ZRT székháza előtt.
Nehéz a dolgunk, hiszen többségben vannak a másként gondolkodó szakszervezetek, másként látják a probléma lényegét, véleményünk szerint sokszor tévesen. Rengeteg gonddal nézünk szembe, például nem ismerik el a kézbesítők nyugdíj-korkedvezményét, és a kézbesítés egészségkárosító hatását.
Nekem is három csigolyám van összecsúszva, néha elviselhetetlen fájdalmaim vannak. Sajnos ez általános a kézbesítők körében. Probléma még a nagyon alacsony bér. Természetesen a munkáltató statisztikával ezt is cáfolja, de más a statisztika, és más az élet. Ma a kézbesítők bruttó átlagbére 85000 forint.
A szabadságolások alatti helyettesítéseknél sokszor emberfelettit kell teljesíteni. A munkáltatónak ez természetes, nekünk rémálom.

- Milyen konkrét lépéseket várhatunk tőletek a közeljövőben?
- Ezekről még nem szeretnék beszélni, legyen ez meglepetés mindenki számára.

- Végezetül, mi a véleményetek a postai piacnyitásról, és a posták bezárásáról?
- Részünkről elfogadhatatlan a postahivatalok bezárása, és az ezzel kapcsolatos létszámleépítés. Ez ellen is tiltakoztunk áprilisban. Sajnos a piacnyitást nem mi határoztuk meg, véleményünk szerint az államnak a Magyar Posta 1%-át sem szabadna eladnia! Erős, hatékony magyar postára van szükség, de nem hiszem, hogy a postabezárásokkal kell a hatékonyságot növelni.