Cikkek
 

Tovább folytatódik a nemzetközi tiltakozás
Kommunisták brit módra

Per

Ben Stevenson (középen), a Ifjú Kommunista Szövetség vezetője társaival
Ben Stevenson (középen), a Ifjú Kommunista Szövetség vezetője társaival

Nehéz tagokat szervezni a kommunista pártba - mondja a Morning Star munkatársnője. Ördögi körben élünk. Az embereknek semmi másra nem marad idejük, csak a napi robotra. Igaz, hogy bizonyos határok között mindenük megvan. Ki akar itt forradalmat? A választ kérdésünkre hamarosan megkapjuk.

A Brit Kommunista Párt épületében, a patinás Ruskin Házban egy erős testalkatú, mosolygós fiatalember fogad, Ben Stevenson, az Ifjú Kommunista Szövetség főtitkára. A párt főtitkára mellett ő az egyetlen, aki fizetést kap a párttól.

Hát igen, hivatásos forradalmárok vagyunk - teszi hozzá mosolyogva. Mi nem nyugszunk bele a kapitalizmusba. Nem nyugszunk bele abba, hogy nekünk már 70 éves korban kell majd nyugdíjba menni. Abba sem, hogy egyes társaink már a harmadik háborúban vannak, most éppen Afganisztánban. Igen, mi szervezkedünk, mondja, szervezkedünk a háború, a kizsákmányolás, a népbutítás ellen. Ben sapkáján vörös csillag. Nem a

Ti kedvetekért vettem fel, bár tudom, hogy a magyar kapitalizmusban még ez is tilos - fűzi hozzá.

A Brit Kommunista Egyetemet a britek évente rendezik meg. Tulajdonképpen három napos nyilvános előadás- és vitasorozatról van szó. A részvételért a párttagok fizetnek, napi 12 fontot, azaz mintegy 4 ezer forintot. Az étkezés, szállás, utazás még további kiadást jelent, de az egyetem láthatóan népszerű.

Pontosan kezdődik, és pontosan végződik minden program. Senki sem rohan haza, mindenki tudja, hogy vállalta azt a három napot, így kötelessége is végigülni.

Mivel járultak hozzá a fiatalok a Kommunista Egyetem sikeréhez?

Rengeteg mindennel. Három kitűnő szónok került ki közülük. A szekcióülések felét ők vezették.

Elkészítették a rendezvény plakátjait. Biztosították a technikai hátteret, a hangosítástól a vetítésen át, az ebéd felszolgálásáig. Sőt, amikor egy idős elvtárs elesett, profi elsősegélyben részesítették.

A rendezvény végén mindenki számára öröm volt egy közös fotó a fiatalokkal.